fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Norvégia fjord

Norvég fjordok

autós körutazás

11 NAPOS ROADTRIP

Norvégiában

Norvégia a természetkedvelők mekkája, és túlzás nélkül a világ egyik leggyönyörűbb országa. Az országot csoportos utakon, luxus hajóutakon is bejárhatjuk, mégis, ha időnk és pénztárcánk engedi, a felfedezés legjobb módja egyértelműen az autós körutazás.

Egy norvég roadtrip során remek minőségű utakra, festői városokra és megdöbbentően monumentális természeti környezetre számíthatunk. Ne siessünk sehová, engedjük el magunkat és élvezzük, hogy lehetőségünk van átélni ezt az életre szóló élményeket kínáló csodát.

A 11 napos program során többek között ellátogatunk a legszebb norvég fjordokként is ismert Geiranger- és Sognefjordhoz, de az építészet, történelem és kultúra sem kerül elhanyagolásra: A főváros Oslo után a középkori főváros, Trondheim felfedezése következik. Felkeressük a szecessziós építészetéről híres Alesundot és csodálatos fekvésű Bergent is.

1. nap

Oslo, Lillehammer

Elutazás Budapestről közvetlen járattal Oslo Gardermoen repülőterére. A bérautó átvétele után indul a norvég roadtrip, nyakunkba kapjuk az országutat, és egészen az 1994-es téli olimpiának otthont adó Lillehammerig utazunk, ahol az esti szállásunk is lesz.

2. nap

Lillehammer, Trondheim

A nap első felében fedezzük fel Lillehammer környékét! A történelem és kultúra szerelmesei kedvelni fogják a Maihaugen skanzent, mely Észak-Európa egyik legnagyobb szabadtéri múzeuma. Észak felé utazva érdemes Roros bányászvároskában megállnunk, ahol kizárólag fából készült házakat találunk a belváros utcáin. A helyszínen érthetővé válik, hogy a terület miért került az UNESCO világörökségi listájára. Miután kigyönyörködtük magunkat, autózzunk tovább Norvégia középkori fővárosába, Trondheimbe, ahol két éjszakán át a szállásunk is lesz.

3. nap

Trondheim

A norvég roadtrip harmadik napját töltsük Trondheimben! Bakklandet városrész faházai, a kikötő, Kristiansen erőd, az 1681-ben épült Óvárosi híd, a Nidaros-katedrális, a Püspöki Palota, a királyi rezidencia, a Hadtörténeti Múzeum, a Trondelag Néprajzi Múzeum, a Ringve Zenemúzeum, a Trampe kerékpárlift és Munkholmen erődszigete mind arra várnak, hogy személyesen is megismerkedjünk velük.

4. nap

Ǻlesund

Indulás a fjordvidékre Ǻlesund felé, ahol ma esti szállásunk lesz. A városban a 20. század elején tűzvész pusztított, mely után az újjáépítést szecessziós stílusban végezték el. Ennek köszönhető, a belváros ennyire egységes képet mutat. Itt a Sunnmore Helytörténeti Múzeum, Középkor Múzeum, az Észak-atlanti Tengerek Víziparkja és az Art Nouveau Központ a legfontosabb látnivalók, de már csak egy kiadós séta is remek programnak ígérkezik.

5. nap

Hellesylt

Dél felé folytatjuk utunkat a fjordokkal sűrűn átszőtt, látványos vidéken. Első úti célunk a világörökség részét képező Geiranger-fjord. Hellesylt városkából érdemes komppal megközelítenünk a fjord végében található Geirangert, így a társaság minden tagja megcsodálhatja ezt ez a lélegzetelállító vidéket. A nap végére a Sogne-fjordhoz érünk, az itt található települések egyikén szállunk meg két éjszakára. (Sogndalsfjora vagy Lardal)

6. nap

Borgund, Lardal

A napot töltsük a Sogne-fjordrendszer vidékén! A középkori fatemplomot ne hagyjuk ki Borgund település közelében! A területen számos túraútvonal vár minket, illetve érdemes Lardal városka öreg házai között is sétálnunk egyet.

7. nap

Bergen, Tromso, Stegastein

Norvég autós körutazásunk hetedik napján Bergenbe, a sokak szerint legszebb fekvésű norvég nagyvárosba tartunk. Az északi Tromso fanatikusai ezt erősen vitatják. Mi magunk is eldönthetjük a kérdést, egy következő utazás során!

Érdemes megállnunk a Stegastein kilátópontnál, ahonnan elképesztő kilátás tárul elénk az Aurlands-fjordra. Flam és Gudvangen között komppal is mehetünk, ha nem unjuk még a hajózást. Bergenben is két éjszakát töltünk!

8. nap

Bergen

Szánjuk az egész napot Bergenre! A város legfontosabb látnivalói a halpiac, az UNESCO világörökség részét képező régi rakpart és hagyományos faépületei (Bryggen), a Mária-templom, Floibanen sikló és panorámája, valamint a Hanza Múzeum.

9. nap

Voringsfoss-vízesés, Hardangervidda Nemzeti Park

Norvég roadtripünk leghosszabb vezetése következik, egészen a fővárosig autózunk a mai napon. Pihentessük érzékszerveinket a monumentális Voringsfoss-vízesésnél, vagy kiránduljunk egyet a Hardangervidda Nemzeti Parkban. A Hardanger-fennsík egy része már-már izlandi tájképpel vár minket, már maga az autózás is óriási élmény ilyen remek úton, ilyen gyönyörű környezetben. Utolsó két esténket a fővárosban töltjük.

10. nap

Oslo

Egész napos szabadidő Oslóban. Látogassunk meg néhány múzeumot vagy tegyünk egy sétát a belvárosban és a kikötőben. Királyi Palota, Városháza, Operaház, Vigeland szoborpark, Akershus-erőd, Nemzeti Galéria, Parlament (Stortinget), Nobel Békeközpont, Viking Múzeum, Ibsen Múzeum, Munch Múzeum, Fram Múzeum, Tengerészeti Múzeum. Csak hogy néhányat említsünk a főváros látnivalói közül. Oslo egy igazi északi főváros, tegyünk hosszú sétákat és élvezzük a jól öltözött, nyitott, elégedett emberek látványát.

11. nap

Oslo, Budapest

Utolsó napunk délelőttjén körülbelül 50 kilométert utazunk a repülőtérig. Az autó leadása után közvetlen járattal utazunk Budapestre.
Valley City

Aktuális árakkal és személyre szabott ajánlattal e-mailben jelentkezünk: