Nápoly Mergellina nevű kikötője biztonsági okokból kitiltotta a 75 méteresnél hosszabb jachtokat. A milliárdosok, szépek és gazdagok az utóbbi húsz évben gond nélkül használhatták kedvenc Nápoly környéki dokkjukat ezért több hajótulajdonos, köztük a Louis Vuitton-vezér Bernard Arnault is, felháborodását fejezte ki az új szabályok miatt.

 Szuperjachtok és Nápoly

A szuperjachtok tulajdonosai és a kikötő egyes alkalmazottai nem értenek egyet a döntéssel, szerintük a tiltás negatív hatással lesz a város turizmusára, mert szerintük a hajók tulajdonosai máshova viszik majd a pénzüket és ezzel együtt a “csillogást” is, amelyet jelenlétük a városnak kölcsönzött volna. Érintett például a világ második leggazdagabb embere, Bernard Arnault 101 méteres jachtja, a Symphony, mely hatemeletes és részét képezi egy üvegfenekű úszómedence és egy kültéri mozi is. 

A döntés hatással lehet olyan, Nápolyt gyakran látogató hírességekre is, mint Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, Jeff Bezos vagy Jennifer Lopez. Bár a rendelkezés csupán a hajók kikötéséről szól, ellenzői szerint a döntés az ultragazdagok teljes kitiltását jelenti, és szerintük a híres emberek hiánya miatt a város hírneve is csökkenni fog. 

Nápoly

nápolyi óváros a világ legnagyobb és legjobban megőrzött történelmi központja

Szerencsére Nápoly hírnevének alapja egészen más. Sőt, a túl hosszú jachtok elleni tiltás még talán pozitív hatással is lehet a városra, vagy legalábbis annak látképére. A Mergellina kikötőre néz például a Castel dell’Ovo nevű erőd, melynek története a római kortól összefonódik Nápolyéval és fontos részét képezi a hosszú történetű város történelmi központjának.

Nápoly világ egyik legjobban megőrzött történelmi központjával büszkélkedhet, mely 1995-ben vált az UNESCO Világörökség részévé. A közel ezer hektáros, várfallal körülvett terület Európa legnagyobb óvárosa, ami többek között 150 templomnak, 30 múzeumnak és számos várnak, palotának és történelmi emlékhelynek is otthont ad.

nápolyi utcakép dél-olaszország utazás

A városhoz hasonlóan környéke is jelentős történelmi szempontból, a közelben találhatjuk például a Vezúv i.sz. 79-es kitörése során elpusztult Pompeii és Herculaneum romjait és a casertai királyi palotát, amely az 1816 és 1861 között fennálló Két Szicília Királyságát uraló nápolyi Bourbon királyok fő rezidenciája volt és 1997 óta a Vanvitelli-vízvezetékkel és a casertai San Leució kora újkori selyemgyár-komplexummal együtt a Világörökség része. 

A város és környéke ezeken kívül természeti látnivalókban is bővelkedik, mint például a Campi Flegrei nevű lenyűgöző kaldera mező és a görög-római mitológiában kitüntetett jelentőséggel bíró Vezúv is, amely Európa egyetlen szárazföldön található vulkánja.

Nápoly és környéke híres még az antik hagyományokra épülő neapolitán konyháról is. A városból eredeztethető például a pizza, a környék éttermei az olasz régiók közül a legtöbb Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, ami igazán nagy szó. 

Capri és az Amalfi-part

a fantasztikus capri sziklái

Nápolyból 50 perces kompúttal juthatunk el a Nápolyi-öböl déli oldalán található Capri szigetére. Ez az apró, 10 négyzetkilométeres sziget a római kor óta népszerű üdülőhely csodálatos természeti adottságai és kellemes éghajlata miatt. Legismertebb nevezetességei a lélegzetelállító Kék-barlang, amely egy félig víz alatt lévő tengeri barlang, ami arról kapta a nevét, hogy a beszűrődő napsütés megtörik a vízfelszínen, és emiatt a barlang élénk kék színben tündököl és a tengerből kitörő, különleges alakú Faraglioni-sziklák.

amalfi positano

Nápolytól körülbelül 60 km-re található a lenyűgöző Mediterrán tájairól és természeti sokszínűségéről híres Amalfi-part. Az út megtehető kocsival (bár ezt az út kanyargóssága és zsúfoltsága miatt nem javasoljuk), busszal, vonattal vagy hajóval, és ezen lehetőségek mindegyike során gyönyörű kilátásban lehet részünk.

Az Olaszország egyik legnépszerűbb üdülőhelyek számító, nyáron már az élvezhetetlenség határáig zsúfolt, partszakasz 1997 óta az UNESCO Világörökség része, és megfizethető árai ellenére fényűzőnek számít: már a 18. század eleje óta kedvelt úti célja a legtehetősebb utazóknak, így az óriási hajók tulajdonosainak is.