2024-ben Las Vegasban rendezik az USA legnagyobb és a világ második legnagyobb éves sporteseményét, a Super Bowlt. 

A kultikus Super Bowl az USA legfontosabb sporteseménye, melyet a látványos és nagyon drága reklámjai, kirobbanó erejű félidei koncertje (halftime show) miatt gyakran még azok is nézik, akiket egyébként maga a meccs történései kevésbé hoznak lázba. Minden évben február második vasárnapján tartják, mely 2024-ben február 11-re esik.  

Megtapasztalnád személyesen? Válaszolj néhány kérdésünkre és jelentkezünk személyre szabott ajánlatoddal: https://mortons.hu/ajanlatkeres 

A Super Bowl története és szerepe

A Super Bowlt 1966 óta minden évben megrendezik, tehát a következő immár az ötvennyolcadik lesz.  A meccsen az adott szezon legjobb NFL (National Football League) csapatai mérkőznek meg egymással. A győztes a nagy presztizsű Vince Lombardi-trófeát viheti magával, melyet az első két Super Bowlt megnyerő legendás edzőről neveztek el. 

Az esemény nem csupán a két csapat versengéséről szól, jóval több annál: Az amerikai szórakoztatóipar és fogyasztói kultúra ünnepe.

Nemzetközileg is jól ismert a Super Bowl a félidei showja is, melynek során olyan sikeres popzenei előadók léptek már fel, mint Michael Jackson, a Rolling Stones, Prince, Lady Gaga és Rihanna. Mivel a hazai érdeklődők közül csupán a legfanatikusabbak maradnak fel itthoni idő szerint hétfő hajnalig a meccset, a reklámokat és a show-t megnézni, a legtöbben csak reggel, az online lapok hasábjain vagy YouTube-on látják a műsort.

eagles super bowl

A hosszú évek showjai közül sokak számára a legemlékezetesebb valószínűleg a 2004-es Super Bowl XXXVIII félidei show-ja. Ekkor Janet Jackson és Justin Timberlake közös fellépése kapcsán tört ki botrány, melynek hatásai jócskán túlmutattak a sporton, és a nemzetközi sajtó is évekig elmezte az eseményt.  

A 2024-ben megrendezésre kerülő Super Bowl LVIII fő fellépője az amerikai R&B énekes, Usher lesz.

Las Vegas a kaszinókon túl 

A Super Bowlt története során először az idei szezonban rendezik Las Vegasban. Az eseményt rendező NFL az eddigi években nem engedélyezte, hogy Las Vegas reklámozza magát a show alatt, mivel a döntő szellemiségével ellentétesnek tartották a várost a szerencsejátékokkal szorosan összefonó reklámfilmeket. 

Las Vegas és környékének látnivalóit több amerikai csoportos utunk, például a közönségkedvenc Nyugati Panoráma is érinti. A Morton's Travel három évtizede az amerikai utazás szakértője, a csoportos utazások piacvezetője.

las vegas távlati naplemente kép

Az, hogy idén mégis Las Vegasra esett a választásuk, jól mutatja, hogy az elmúlt években mennyit fejlődött a város a szerencsejátékon és mulatozáson kívül más területeken is.  Bár a város nem véletlenül érdemelte ki a “világ szerencsejáték fővárosa” címet, ez ugyanis a világ legtöbb kaszinóval rendelkező városa, Las Vegas látványosságai és programjai itt koránt sem érnek véget. 

A város belvárosában található például a 18b, vagy más néven Las Vegas Arts District (azaz művészeti negyed), melynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy helyieknek és turistáknak egyaránt nem szokványos Las Vegas-élményeket kínáljon. A folyamatosan növekvő körzet a független vintage ruhaboltok, butikok, művészeti galériák és éttermek színes kavalkádja. 

viva las vegas sphere gömb

Korábban már beszámoltunk a Sphere-ről, a világ legmodernebb, gömb alakú és kijelzővel borított koncertterméről, amely elképesztő belső látványvilágának és közösségi-média megosztásokra kiválóan alkalmas külsejének köszönhetően Las Vegas új jelképévé válhat az évek során. 

A közelben található a híres Hoover-gát és a világ egyik legnagyszerűbb természeti csodája, a Grand Canyon is.

Las Vegas és a sport 

A sport jelentős eleme Las Vegas életének. A számos aréna és stadion mellett a város otthont ad 4 golfpályának, 23 softball pályának, 10 amerikai futbal pályának, 44 focipályának, 109 gördeszka-parknak és 6 nyilvános uszodának, és a világ egyik legjelentősebb küzdősport-promóciós cégének, az UFC-nek is itt található a főhadiszállása. 

allegiant stadium vegas

A Super Bowl LVIII-nak helyet adó Allegiant Stadium-ot (képen) például 2020-ban adták át, és jelenleg a világ második legdrágább stadionjának számít. Különleges fekete külseje miatt a csúcstechnológiákat alkalmazó stadion a “Halálcsillag” becenevet kapta, és sporteseményeken kívül a koncertektől a főzőshow-kig változatos programoknak ad helyet.