Július 4-én megvolt a látványos tesztüzem, szeptemberben pedig a közönség számára is megnyílik meg a legendás Las Vegas legújabb és legmodernebb attrakciója, a Sphere at the Venetian Resort.

A 2,3 milliárd dollárból (810 milliárd forint) felépülő gömb alakú aréna sok szempontból is világelső, habár ez a globális szórakoztatóipar Mekkájától, a Las Vegas Striptől talán nem is annyira meglepő. Borítókép: MSG SPHERE

Az új épület kívül-belül csúcstechnológiát alkalmaz, és valóban új szintre emeli a szórakoztatást. Vajon hány másolata nő ki a földből a következő években, szerte a világon?

A megnyitóra idén szeptember 29-én kerül majd sor, a U2 koncertjével. A U2 szept. 29. és okt. 8. között többször is fellép a gömbben, ezek közül egyetlenre, az utolsóra kaphatók még jegyek, döbbenetes 950$-tól.

A koncerteken kívül a Képeslapok a Földről című immerzív mozgóképi élményre még kaphatók jegyek 2023. október 5-15. között, amelyre egy jegy 49$-tól kezdődik. Ezutóbbi műsor egyik célja a gömb vizuális és egyéb érzékekre ható képességeinek bemutatása, ezért azok számára, akik ekkor a városban járnak, kötelező program! Átélnéd személyesen is? https://mortons.hu/ajanlatkeres 

A világ legnagyobb gömbje

Az épület pusztán már kinézetével és méretével is lenyűgöz. A 112 méter magasságával és 157 méter legnagyobb átmérőjével a Sphere at the Venetian Resort, vagy röviden Sphere (Gömb) a világ legnagyobb gömb alakú építményének számít. A gigantikus épületben könnyedén elférne például a New York-i Szabadság-szobor.

Az építkezési munkálatokat 2019-ben kezdték meg, és eredeti tervek alapján 2021-re tervezték a megnyitást, de ezt a világjárvány megakadályozta.

Felépítéséhez 84 ezer köbméter föld és alapkőzetet kiásására volt szükség, és csak az alagsora 7400 négyzetméter területű. A vaskos, összesen több tízezer tonnányi acélszerkezet összeszereléséhez a világ negyedik legmagasabb, 140 méteres toronydaruját használták, aminek a felállításához egy másik toronydarura volt szükség. 

Ultramodern beltér 

Az elkészült aréna 18,600 ülőhellyel és ultragyors internetkapcsolattal rendelkezik majd, hogy a show-k közönsége a legjobb minőségben is zökkenőmentesen streamelhessen (élőzhessen kifelé, az ismerőseik és a világ felé). 

A gömb belseje a színpad és ülőhelyek mellett otthont ad majd a világ legnagyobb, 15 ezer négyzetméter területű, kijelzőjének is, melynek célja, az ülőhelyek nagy részében rendelkezésre álló csúcsmodern haptikus technológiával együtt az, hogy a Sphere közönségének egy semmihez sem fogható, valóban páratlan élményt nyújtson.

Az épületet ezen kívül 164 ezer darab, a padlólapok alá rejtett, hangszóróval szerelték fel, és olyan “4D” hatásokkal is várja majdani látogatóit, mint a koncertek menetébe komponált illatok és a légmozgások. 

Látványos külső 

A Sphere külseje hasonlóan látványos. A több, mint egymillió LED-del felszerelt gömbfelület csodálatos, szinte valószerűtlen látványt ígér, ahogy azt a július 4-i beüzemeléskor már bizonyította.

A gömb a tervek szerint minden nap képeket és animációkat fog vetíteni, esetenként az adott ünnepi időszaknak megfelelően (például karácsony, Halloween).

Londonban kevésbé örülnének neki

Érdekesség, hogy egy hasonló gömböt London belvárosában is terveznek építeni, de ott a helyi lakosok talán érthető módon nem örülnek különösen az ötletnek, hogy éjjel-nappal fénnyel bombázzák őket, főleg az esetleges hirdetések formájában.

Las Vegas természetesen egy egészen más közeg, ott az állandóan tündöklő Sphere minden bizonnyal tökéletesen bele fog illeni az Egyesült Államok és a világ legnépszerűbb szórakoztatóközpontjának számító város látképébe. 

A jövő koncertterme 

Mindez természetesen jóval kevesebbet jelentene, ha az új arénát nem töltenék meg hasonlóan nagyszabású eseményekkel és előadásokkal. Az épületet elsősorban díjátadókra, koncertekre és ezekhez hasonló eseményekre tervezték, de lehetőséget ad majd olyan sportesemények lebonyolítására is, mint a boksz, a pankráció vagy különböző e-sport versenyek.

A nyitóesemény a látványos koncertjeiről már eddig is híres U2 koncertje lesz, ami abból a szempontból is különleges, mert a zenekar legutóbb négy éve koncertezett. Talán előre mutatja a Sphere várható sikerét, hogy szeptember 29-re és 30-ra eső két koncertre már most, három hónappal korábban elkapkodták a jegyeket. Aki mégis nagyon kíváncsi, annak nagy szerencséje van: a zenekar egy héttel később, október 5-én és 7-én is visszatér a Sphere színpadára. 

Mivel a megnyitó hónapokkal ez után várható, a U2 koncertsorozatán kívül a helyszín honlapján egyelőre csupán egy esemény négy alkalma van meghirdetve: a legendás filmrendező, Darren Aronofsky által vezényelt, Postcard from Earth (Képeslap a Földről) című sci-fi show, aminek fő célkitűzése, hogy a Sphere technológiai csodáit teljes mértékben kihasználja. 

Las Vegas Strip

las vegas strip főutca szórakoztatás kaszinó amerikai utazás

A Sphere at the Venetian Resort Las Vegas éjszakai életének központjában, a Las Vegas Strip közvetlen közelében található, és egy 300 méteres gyaloghíd köti össze a The Venetian kaszinó és szállodakomplexum Venetian Expo névre hallgató konferenciaközpontjával.

A tervek között szerepel, hogy a Sphere közelében felépítsék a Las Vegas Monorail egy új állomását. 
Mindezzel Las Vegas legújabb csodája olyan legendás és filmekből is jól ismert helyszínek közelében található, mint táncoló szökőkút a Bellagio nevű kaszinó előtt, a Ceasars Palace Eiffel-torony replikája vagy a New York-New York kaszinó előtt található hullámvasút és mini-Szabadságszobor. 

A Morton's több népszerű amerikai csoportos körutazása is útba ejti a Bűn Városát, melynek hamar ikonikus látnivalójává fog válni kihagyhatatlan Sphere.