Az izlandi utazás fő vonzerejét az egyedülálló természeti látnivalók adják. Azok fogják igazán értékelni, akiket a gyorsan változó időjárás, a szél vagy akár a nyár közepén lecsapó hóvihar sem tud eltántorítani a tűz és jég dalának élvezetétől.

Izland szigete az Atlanti-óceán északi részén, Grönland és Skócia között, észak-amerikai és az eurázsiai tektonikai lemez határán fekszik. Ennek köszönhető, hogy a földrengések és vulkánkitörések egyáltalán nem jelentenek túl sok újdonságot az izlandiak számára. Területén 140 vulkán található, közülük 26 napjainkban is aktív. A Magyarország méretű sziget népessége csupán 370 000 fő, melynek nagy része a fővárosban, Reykjavíkban él.

A legnépszerűbb izlandi látnivalók és programok

izlandi látnivalók szurdok gleccser vulkán sarki fény

Izland legnépszerűbb látványosságai kényelmesen, kis túlzással akár az autóból megtekinthetők az Arany Körúton (Golden Circle) végigjárva, ahol vízesések, gejzírek, kőzetlemezek és fontos izlandi történelmi helyszínek között vezet utunk.

A látogatók többsége egyéni szervezés mellett bérelt autóval, vagy csoportos úton fedezi fel a sziget páratlan természeti szépségeit. 

Reykjavík, a legészakibb főváros

reykjavik utazás legészakibb főváros

A világ legészakibb fővárosa az egyik legtisztább és legzöldebb város a világon - és az egyik legdrágább is. A történelmi városközpont, az öreg kikötő, valamint a 40 éven keresztül épült Hallgrímskirkja templom is nagy élményt nyújthat a várost felfedezni vágyóknak. Az ország kulturális és gazdasági központja, ráadásul a sziget lakosainak több, mint fele itt él. A főutcán remek kávézók, éttermek és nyüzsgő éjszakai élet várja az utazókat.  

Kék Lagúna, Ég Lagúna

A Blue Lagoon Izland ikonikus látni-és tapasztalnivalója, nem érdemes kihagyni. Nyáron nagy lehet a zsúfoltság. Minden esetben foglaljunk előre, lehetőleg korai vagy zárás előtti időpontra. Remek szórakozás kicsik és nagyok számára egyaránt. 

 A főváros szélén, tömegközlekedéssel is megközelíthető helyen nyílt meg nem rég a Sky Lagoon, amely az izlandi fürdőkultúrába vezeti be látogatóit letisztult, mégis tradicionális környezetben.

Bálnales és madármegfigyelés

lunda izland madárles

Ha a természetes élőhelyükön vennénk szemügyre a világ legnagyobb élőlényeit, a nyári hónapokban keressük fel a szigetet! A Húsavíkból és Reykjavíkból induló bálnafigyelő hajókról májustól szeptemberig nagy valószínűséggel megpillanthatjuk majd a vízből kiemelkedő farokúszókat. A hajók télen is kifutnak, de a téli hónapokban nem túl jók az esélyeink. Látrabjarg és a délen fekvő Vestman-szigetek a madarakat kedvelőknek nyújtanak felejthetetlen élményeket.

Sarki fény

sarki fény izland

Ha a pompás színjátékot produkáló sarki fény előkelő helyen szerepel a bakancslistánkon, az őszi és téli időszakra érdemes időzíteni a látogatást. A naptevékenység mértékétől függően már a fővárosból vagy annak közeléből is megcsodálhatjuk a fényjátékot, de az igazi élményt vidékre utazva kapjuk meg, ahol elhanyagolható a fényszennyezés.

Kihagyhatatlan vízesések

izland kihagyhatatlan vízesései

Az ország közismert káprárázatos vízeséseiről, országszerte számtalan kisebb-nagyobb zuhatag várja a természet erején ámulni vágyókat. Az Arany Körúton kihagyhatatlan a morajló Gullfoss, a déli part mentén pedig kötelező látnivaló a Skógafoss, ami az ország talán legismertebb vízesése. Ha szeretnénk bebújni a vízfüggöny mögé, akkor a Seljalandsfoss-t sem hagyhatjuk ki.

Gleccsertúrák és lagúnák

izland a fjordok és gleccserek országa is

Izland területének 8%-át foglalja el Európa egyik legnagyobb összefüggő jégmezője, a Vatnajökull gleccser, amely az azonos nevű nemzeti parkban található. A gleccsertúra mellett a Skaftafell jégbarlang felfedezése is maradandó élményt nyújt a kalandoroknak.

A gleccserek sok esetben gleccserlagúnákat is kialakítottak az évezredek során, ezek szintén kiváló úti célként szolgálhatnak az Izland vad szépségeit megismerni vágyó utazóknak. A délkeleten fekvő Jökulsárlón vagy a közeli Fjallsárlón gleccserlagúna megér egy fejezetet az útitervünkben.

Beutazás, vízum, biztosítás

Magyarország állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az országba 90 napot nem meghaladó tartózkodás céljából. 2022 elején minden, járvánnyal kapcsolatos, korlátozást eltöröltek. Az országban a közbiztonság kiemelkedően jó, az egészségügyi ellátás EU-s társadalombiztosítási kártyával ingyenes, biztosítást ennek ellenére a felszerelésre érdemes kötni.

Izlandi utazás időzítése

A repülőjegy megvétele előtt komolyan el kell gondolkodnunk, hogy mit szeretnénk megnézni, és milyen programokat tervezünk, mert az időjárás és az évszak nagy mértékben befolyásolják a lehetőségeinket. A főszezonban, június és augusztus vége között a legkellemesebb az idő, ilyenkor érkezik a legtöbb utazó.

Ha bálnákat és lundákat néznénk, vagy a felföldön túráznánk, és nem zavar minket a tömeg, akkor a nyári hónapok ideálisak lehetnek számunkra. Amiről viszont lemaradunk, az a sarki-fény, és a jégbarlangok. Amennyiben inkább ezekre vágyunk, úgy az őszil, téli időszak lesz számunkra megfelelő, ráadásul a szezonon kívül sokkal könnyebb olcsóbb szállást találni. Az időjárásra viszont megfelelően fel kell készülnünk ebben az esetben.