Meddig lehet elmenni, hol van vége mindennek? Ez nem egy filozófiai kérdés, a válasz pedig az, hogy a hűs északon. Az első meleg nyári napokkal egy időben feldereng - pedig tél közepén, a hideg sötétben még hiányzott - a hamarosan érkező 40 fok réme, a forró aszfalt és a júliusi napsugarak égető érintése.

Itt az idő elkezdeni tervezni a nyári hűsölést! Bejegyzésünkben négy északi úti célt mutatunk “a világ végén”, melyeket érdemes útba ejthetünk éjféli napos kalandozásaink során. 

Norvégia, Nordkapp 

nordkapp norvegia

A Magerøya nevű, a kontinenshez alagúttal kapcsolódó norvég szigeten található Nordkapp, azaz Északi-fok, nem csak európai egyik legikonikusabb legészakibb pontja, de a közvetlenül ide vezető E69-es főútvonal egyúttal Európa legészakibb autóútja, ami Nordkappot a kontinens legészakibb, autóval megközelíthető pontjává teszi. Rengeteg látogatót vonz a kiépült fogadóközpont, az ott rendezett kiállítások és a helyszín szimbólumává vált glóbusz.  

A fok részét képezi egy, a fogadóközpontnak és kilátónak is helyt adó 307 méter magas fennsík, ami tökéletes kilátást nyújt arra, ahogy a rögös sziklák a Jeges-tengerbe buknak. Az éjféli napot vagy a misztikus északi fényt innen csodálva örök emlékeket szerezhetünk.

A fok megközelítése nem egyszerű: Autóval még Trondheimtől is 1700 kilométerre található, a legrövidebb útvonal Svédországon keresztül vezet. Egy fokkal tűrhetőbb Norvégia központi részeiről Alta városkába repülni, és onnan bérelt autóval vagy tömegközlekedéssel menni a még 230 kilométerre lévő fokhoz.

A Nordkapptól 6 kilométerre délre, az E69-es út mellől indul az a 9 kilométeres, látványos túraútvonal, ami elvezet (a Spitzbergáktól eltekintve) Európa legeslegészakibb pontjára, a Knivskjellodden-fokra, ahol a végtelen óceán mellett a Nordkapp szirtjére is remek kilátás nyílik. 

Dánia, Skagen 

skagen dánia

A Dánia legészakibb csücskében található Skagen egy igazi északi-tengeri gyöngyszem. A Fény országaként is ismert Skagen lenyűgöző természeti tájaival és művészeti örökségével varázsolhat el. Ez a bájos város és az annak helyt adó Skagens Odde nevű homokos félsziget látványos strandok, zord dűnék és kristálytiszta víz egyedülálló keverékét kínálja, így a természet szerelmeseinek és a napfürdőzni vágyóknak egyaránt kedvelt célpontja.  

A város és az azt övező különleges tájképi és fényviszonyok ihlették a híres Skageni festőket, egy dán művészcsoportot, akik a 19. század végén özönlöttek ide. Merüljünk el a város gazdag kulturális életében, látogassunk művészeti galériákba, és kóstoljuk meg a helyben fogott tengeri finomságokat a hangulatos éttermekben. Akár nyugalmat vagy inspirációt keresünk, Skagen tengerparti varázsa biztosan lenyűgöz majd.  

A Skót-felföld kapuja, Inverness

inverness skócia utazás

A Brit-szigetek legészakibb régiója a Skót-felföld, ami lélegzetelállító zord tájakkal és ősi kastélyokkal vár. Lochjai, lápjai, ködös hegyei és vízesései magával ragadó élményeket kínálnak, akkor is, ha kalandot és akkor is, ha nyugalmat kerestek. A Felföld kapuja Inverness, itt minden a természetről, kirándulásról, a delfin-és bálnalesekről, és persze a közeli Loch Nessről szól.

A felföldi történelem, folklór és kultúra gazdag szövevényében igazi élmény elmerülni. 

Izland, Akureyri 

akureyri izland tájkép

A 20 ezer lakosú Akureyri Észak-Izland fővárosa. Ez az Izland egyik leghosszabb fjordja, a 80 kilométeres Eyjafjörður végén található bájos városka élénk kulturális életéről híres. A hagyományos népi kultúra jellemzőbb és hangsúlyosabb itt, mint Reykjavíkban. Nyaranta számos zenei és kulturális fesztivált rendeznek a városban és környékén, melyek kevésbé nemzetköziek, mint a főváros rendezvényei.

Itt található a legészakibb fekvésű 18 lyukú golfpályája a világon, és rendszeres repülőjárattal innen közelíthető meg Izland ténylegesen legészakibb pontja, a 61 lakosú Grímsey szigete. 

Kaland, kulturális elmélyülés vagy csak hűsölés új környezetben? 

Európai legészakibb csücskei megannyi változatos élményt nyújthatnak, így bármelyikre is esik a választásunk, nem fogunk csalódni. Csak egy kérdés maradt hátra: Meddig lehet elmenni, hol van vége mindennek?