fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Hawaii Utazási Útmutató - Árak, látnivalók, autóbérlés

2023.04.19.

Az egész világon egyedülálló és változatos táj, a buja növényzet, a lenyűgöző strandok, az izgalmas programlehetőségek és a mindent átlengő aloha szellem csak néhány ok, amiért Hawaii az amerikaiak kedvenc nyaralóhelye. A magyar nyelvben sem véletlenül vált a távoli, egzotikus pihenés szinonimájává.

Jelen útmutatót azért állítottuk össze, hogy utasaink átfogó képet kaphassanak a szigetek különbségeiről, látnivalóiról, kultúrájáról és az Egyesület Államokon belül betöltött szerepéről. A foglaláskor leggyakrabban felmerülő kérdésekre külön Gyakran Ismételt Kérdések fejezetben válaszolunk. Jó olvasást és felejthetetlen élményeket kívánunk!

Bármilyen további kérdéssel kapcsolatban állunk rendelkezésre a hello@mortons.hu email címen vagy elérhetőségeinken!

Hawaii szerepe az amerikai kultúrában21 hawaii régen polinéz kultúra

Időszámításunk 1000 után polinéz felfedezők telepedtek le a szigeteken, leszármazottaik pedig a 18. század végéig főleg egymással foglalkoztak: a törzsek még az egyes szigeteken belül is rendszeresen hadakoztak egymással. Jelentős változást hozott 1778-ban James Cook brit felfedező, aki első nyugatiként, expedíció keretében lépett a szigetekre. Őt ugyan itt érte a vég, de nem sokkal utána európai és amerikai felfedezők, kereskedők és bálnavadászok özöne érkezett, olyan betegségeket vezetve be, amelyek megtizedelték az egykor elszigetelt őslakos közösséget.

I.Kamehama király 1795-ben katonai erővel, hagyományos helyi fegyverek mellett puskákkal, zsákmányolt ágyúkkal és saját puskaporral meghódította a szigetek nagy részét. Hawaii 1810-ben egységes, nemzetközileg elismert királysággá vált. 1893-ban amerikai bevándorlók puccsal döntötték meg a királyságot, majd 1898-ban az Egyesült Államok annektálta a stratégiailag kimagaslóan értékes területet.

A Hawaii-i történelem legismertebb fejezete 1941. december 7-én, Pearl Harbor japán megtámadásakor kezdődött, mely hozzájárult Amerika döntő belépéséhez a második világháborúba. Hawaii 1959-ben, utolsóként csatlakozott az unióhoz. A hagyományosan mezőgazdasággal, ültetvénygazdálkodással foglalkozó szigetek mára főként a turizmusból, szolgáltatásokból és a haditengerészeti gépezetből élnek.20 surf beach strand hawaii hangulat aloha szörf szörfözés

Hawaii az amerikaiak számára Hawaii a nemzet hősiességének egyik szimbóluma, de legtöbben persze az egyedülálló természeti környezet, a strandok, az izgalmas ázsiai-polinéz-amerikai kevert kultúra és az “aloha szellem”, a jó érzések sugárzásának szokása miatt vágynak ide.

Az itteni hangulat, az itt átélt élmények megváltoztatnak, és egy életre az emberrel maradnak.

Hawaii térkép

15 hawaii térkép szigetek mortons

A 8 nagyobb szigetből álló vulkanikus szigetcsoport 3200 kilométerre található Kalifornia partjaitól a Csendes-óceánban. Egész évben kellemes, trópusi éghajlattal rendelkezik, a napi átlaghőmérséklet 22-28 fok között változik. A térkép az Ontheworldmap oldaláról származik.

A főváros Oahu szigetén található, itt él a másfél milliós lakosság kétharmada, és ide érkezik a szigetekre látogató (békeidőben) évi 7 millió turista döntő többsége is.

Mindegyik sziget gyönyörű, mindegyik egy kicsit más, ráadásul rengeteg a látnivaló. Máris mutatjuk, hogy hová érdemes menni, mit érdemes megnézni, ha Hawaii mellett döntöttetek. 

Melyik szigetet válasszuk? - Hawaii szigetei és látnivalói

Nagy szerencse, hogy minden sziget egy kicsit mást nyújt, így még sokadjára is meg tudjuk indokolni magunknak, hogy miért kell újra és újra visszatérnünk Hawaiira. Érkezz egyedül, pároddal, családdal vagy nagyobb társasággal, életre szóló élményben lesz részetek ebben a lélegzetelállító és változatos földi paradicsomban.

Oahu 

Oahu a szigetek legismertebb és legnyüzsgőbb tagja. Itt található a főváros Honolulu és a híres Waikiki Beach, a Pearl Harbor történelmi emlékhely, és a Honolulu Nemzetközi Repülőtér (HNL) is, amely magasan a legtöbb járatot fogadja. 

Oahu szigetét elsősorban egyedül, családdal vagy nagyobb csoportokkal érkezőknek, árérzékenyebb utazóknak, és persze azoknak ajánljuk, akik először látogatják meg a Hawaii-szigeteket. A legnépszerűbb látványosságokhoz előzetes foglalás vagy bejelentkezés lehet szükséges.

Nézzük a legjobb helyeket!

Diamond Head - Kilátás Honolulura és Waikiki Beachre

kép 1 diamond head honolulu kilátó túraútvonal hawaii utazás mortons travel

A szigetek legismertebb és leglátogatottabb vulkáni krátere, szinte minden Honolulut ábrázoló képen, képeslapon és marketinganyagon megtalálható. A kráter mélyéről másfél kilométeres út vezet a kilátóponthoz, ahonnan a kráterre, az óceánra, a városra és a strandokra is pazar kilátás nyílik. Nem érdemes kihagyni. 

Tipp: Érkezzetek akár napkeltére, így nem fog zavarni a tömeg, a korai kelésért pedig a tökéletes fények kárpótolnak majd.

Honolulu és Waikiki Beach - Nyüzsgés, szórakozás, trópusi hangulat

waikiki beach honolulu diamond head túra látvonalók hawaii

Waikiki Beach híres strandján kívül is számos látnivalóval vár Honolulu.

A más emberekkel együtt szórakozni vágyók Honoluluban fogják leginkább megtalálni a számításukat, hiszen számos remek szálloda, étterem, bár és szórakozóhely található a városban. A legjobb hangulatért válasszátok az óceánparti utcákat!

Számos kulturális és családos látnivalót is találunk itt: Az 1882-ben épült Iolani Palace az egyetlen ilyen épület amerikai földön. Hawaii utolsó királyának palotája mind építészetileg, mind történetét és későbbi felhasználási módjait tekintve érdekes látnivalót jelent.

Helyi művészekkel és művészeti alkotásokkal ismerkedhettek meg a Honolulu Museum of Arts-ban, mely a kiállítások mellett workshopokat és egyéb művészeti kurzusokat is kínál.

Pearl Harbor emlékhely

Az amerikai néplélek megértéséhez is közelebb jutunk, ha ellátogatunk a második világháborús emlékhelyre. Ide is érdemes a legzsúfoltabb időszakokat elkerülve érkezni. Az emlékhelyre ugyan ingyenes a belépés, de előzetes jegyfoglalásra van szükség a https://www.recreation.gov/ticket/facility/233338 oldalon. Egyes dátumokra 8 héttel előre nyílnak a helyek. Véletlenszerűen érkezve sajnos nem lehet belépni.

Pearl Harbor az egész évben (kivéve hálaadáskor, december 25-én és január 1-jén), nyitva áll a jeggyel rendelkező érdeklődők előtt. Az emlékhely szerves részét képezik a más fenntartók által üzemeltetett attrakciók és múzeumok: A USS Missouri csatahajó, USS Bowfin tengeralattjáró és Csendes-óceáni Flotta Múzeum, valamint a Pearl Harbor Repülőmúzeum.

Honolulu Zoo és Waikiki Aquarium

Az állatkert helyett inkább az óceán élővilágára fókuszáló akvárium meglátogatását javasoljuk, ahol a helyi fókák és színes halak mellett megismerhetitek a korallzátonyok élővilágát is. 

Hanauma Bay - Szabadtüdős búvárkodás a korallok között

hanauma bay hawaii búvárkodás snorkel mortons

A kezdőknek és gyerekeseknek ajánlott öbölben fehér homok, sekély víz, korallok és kiépített szolgáltatások várnak titeket. A látványos strand persze népszerű fürdőhely, ezért itt is érdemes akár nyitásra érkezni, hogy legyen még időnk a parton emberek nélkül, és biztosan elérhető legyen még a 300 parkolóhely egyike.

A hatóságok mindent megtesznek a fürdőzők biztonsága érdekében: több vízimentő teljesít szolgálatot a 6:45 és 16:00 közötti nyitvatartás ideje alatt, belépés előtt pedig mindenkinek egy kilenc perces oktatóvideót kell megnéznie az öböl és a búvárkodás tudnivalóiról.

A parkolás 3$ egy napra, a Hanauma Bay belépő fejenként 25$. Hétfőn és kedden zárva vannak, a többi napon 13:30 után már nem lehet belépni. Előzetes foglalás és fizetés a Honolulu Parks & Recreation hivatalos oldalán.

Polynesian Cultural Center - Ismerkedés a polinéz kultúrával

A Polinéz Kulturális Központ Oʻahu egyik leglátogatottabb látnivalója. A különböző polinéz nemzeteket – hawaiit, szamoát, fidzsi-szigetekit stb. – kis falvakra bontották, és különféle programokon - kulturális előadásokon, zenén és táncon, kulináris bemutatókon - keresztül mutatják be egyéni és közös kultúrájukat.

Élő műsorok, interaktív játékok és a gyakorlati oktatás miatt a gyerekek is jól fogják magukat érezni. Többnapos jegyek elérhetők, de ha nincs több hetünk a szigeteken, már egy fél napos látogatás is átfogó képet ad az őslakosok kultúrájáról.

Könnyű, családos túrák

A Manoa Falls Trail egy látványos vízeséshez vezet titeket másfél kilométer esőerdei séta után. Fürdés a vízesésben nem ajánlott fertőzésveszély miatt!

Ka’ena Point Trail egy óceánparti madárrezervátumba kalauzol, ahol a csodás kilátás mellett piknikezni is tudtok, fókákat fotózhattok, november és március között pedig akár bálnákat is láthattok. Megközelítés Yokohama Beach vagy a Farrington Highway felől.

Tipp: A Ka’ena Point után ugorjatok be a közeli Haleiwa-ba a food truckokhoz. Híres a Giovanni’s Shrimp Truck garnélás ínyencségeivel.

Maui

maui sziget

Sokak számára a Maui a tökéletes desztináció: Szolgáltatások tekintetében a sziget ugyanazt kínálja, mint Oahu, zsúfoltság és városi nyüzsgés nélkül. Felfedezhetitek a páratlan természeti környezetet, indulhattok izgalmas roadtripre, vagy gondtalanul lustálkodhattok napokon át a világszínvonalú üdülőhelyeken. A legjobb ár-érték arányú szállások megtalálásához kérd utazási szakértőink segítségét, árgaranciával!

Maui a legjobb választás az iskolás korú gyerekes családok számára a sok programlehetőség miatt. Jól működik többgenerációs csoportok számára is, mert olyan élményeket kínál, amelyeket a nagyszülők és az unokák is élvezhetnek, mint például a Maui Ocean Center vagy a napkelte a Haleakala Nemzeti Parkban.

Road to Hana - Örömautózás Hanába

A Hana Highway névvel is illetett parti útvonal mind a sofőrök, mind az utasok számára maradandó élményt jelent majd. Itt ugyanis az út a lényeg, nem a cél.

Nincsenek méltó szavak a zöldellő sziklákkal és buja völgyekkel tűzdelt, vízesésekkel tarkított út szépségének leírására. Az utat hangulatos kávézókkal, csodaszép fekete, vörös és fehér homokos strandok felfedezésével szakíthatjátok meg, és akár több napot is eltölthettek (érdemes legalább kettőt!) az oda-vissza úttal. A paradicsomban nem érdemes sietni.

road to hana roadtrip autóbérlés hawaii maui utazás

Tipp: Induljatok korán és ne álljatok meg az elején az összes kilátónál, hogy elkerüljétek a nagyobb forgalmat. Ne hagyjátok ki a lenyűgöző vörös homokos (Kaihalulu Beach) és fekete homokos (Black Sand Beach) strandokat. 

Hana és az Oheo Gulch szakasz után a kört folytatva is van lehetőség visszatérni a szokásos Kahului kiindulási pontra. Ha nem akartok korán kelni, a forgalom kikerülésére akár fordított irányban is haladhattok, a lényeg, hogy készüljetek fel a több száz kanyarra, néhol kifogásolható útminőségre és a végig zseniális hangulatra. Kabrióra és kalandra fel!

Autóbérléssel, parkolással és tankolással kapcsolatos hasznos információkhoz lapozz lejjebb!

Haleakala Nemzeti Park felfedezése és csúcstámadás

haleakala kráter vulkán hawaii vulcanoes national park

A 3055 méter magas Haleakala, “A Nap Háza” pajzsvulkán adja Maui területének 75%-át. Hawaii egyik legnépszerűbb látnivalója, öt, egymástól jól elkülönülő éghajlati zónának, túlvilági zöld-vörös-fekete tájaknak, valamint olyan növény- és állatvilágnak ad otthont, amely sehol máshol a világon nem található meg. A fotósok nagy örömére a vulkánon garantáltak a tökéletes napfelkelték és napnyugták. 

A csúcs közelében található látogatóközpontig akár autóval is eljuthatunk a belépő kifizetése után. Készüljünk fel rá, hogy 3000 méter magasban egész évben, különösen reggel, hideg és nagy szél van.

A Haleakala csúcstámadás a kerékpárosok számára remek kihívást jelenthet, valamivel 57 kilométer feletti út visz fel 3000 méter fölé, átlag 5,3% meredekséggel.

Lahaina városka

lahaina-pioneer-inn

Hawaii egyik történelmibb városa egyedülállóan Maui hangulatot áraszt. Művészeti galériák, éttermek, szuvenírboltok és történelmi jelentőségű látnivalók, köztük egy japán buddhista szentély várnak. A Courthouse Square az otthona az Egyesület Államok legnagyobb banján fájának, mely egy fél háztömböt elfoglal.

Halloweenkor óriási jelmezes felvonulást tartanak a városka főutcáján, bálnalesre pedig a január-március közötti időszak a legmegfelelőbb.

Hawaii (Big Island, a Nagy sziget)

Hawaii-szigetek legnagyobb és legújabb tagja a Nagy Sziget. Nagy mérete miatt egy hét sem elég az összes látnivaló felfedezésére, de ne addódjatok, egy néhány napos látogatás is remek szórakozást és maradandó emlékeket tartogat. 

hawaii-big-island

A Big Island látogatóinak többsége a sziget nyugati oldalán, Kailua-Kona városban és a Kohala-parton száll meg, ahol a nagy üdülőhelyek találhatók.

Bár csendes pihenésre is tökéletes, a szigetet mégis a kalandokat kereső utazók számára ajánljuk. Az északi részen lehetőségetek nyílik drótkötélpályán suhanni, quados túra indulni, vízesésekbe ugálni, búvárkodni vagy sznorkelezni, barátságos óriás manta rájákkal úszni, vagy akár régi cukornád-öntözőcsatornákon leszáguldani.

Hawaii Vulcanoes National Park

A sziget déli részén található a híres Hawaii Vulcanoes National Park (Hawaii Vulkánok Nemzeti Park), amelyben a szigetek földtani történetével és keletkezésével ismerkedhettek meg. A parkban található Kilauea 2018-as kitörése 3,5 négyzetkilométer új szárazföldet hozott létre, mikor a nagy mennyiségű, folyamatosan ömlő láva érintkezésbe lépett az óceán hideg vizével.

A parkban több napot is el lehet tölteni, indulhattok krátertúrára autóval, gyalogos túrára marsbéli tájakon és láthattok a föld mélyéről feltörő gőzoszlopokat. Az egyik legmeghatározóbb élmény a lehető legtisztább éjszakai égbolt és a végtelen számú csillag, mely esténként a szem elé tárul. 

Mauna Kea

mauna kea csillagles csillagok obszervatórium

Ha már csillagles: Lehetőség van szervezett vagy egyéni csillaglesre indulni a 4205 méter magas Mauna Kea pajzsvulkánra. A Mauna Kea a világ egyik legjobb helye erre a célra, nem véletlenül találhatók itt a Keck és Gemini Obszervatóriumok óriási távcsövei, melyek az univerzum titkait fürkészik. 

A csúcs megmászásához 4x4 terepjáró szükséges, de hagyományos bérelt autóval is elérhető a 2800 méter magasan található látogatóközpont, ahol a járványidőszakon kívül ingyenes csillagnéző programokkal várják az érdeklődőket. 

A szervezet csillagnézés transzferrel, étel-itallal, profi távcsövekkel és szakember vezetésével életreszóló élményt jelent. Szakértőink örömmel segítenek a foglalásban és a legjobb szolgáltató megtalálásában. 

Figyelem: A vulkánon hideg van és szél fúj, ennek megfelelően öltözzetek, ha ide látogattok. A látogatóközponthoz legközelebbi benzinkút 50 km-re található.

Kauai

Kauai a szigetcsoport leglátványosabb tagja, ha a természeti szépségekről beszélünk. Buja zöld növényzetét és látványos eróziós sziklaformáit a gyakoribb esőzéseknek köszönheti, így fel kell készülnünk rá, hogy ha ide látogatunk nem lesz mindig verőfényes napsütés. 

Napali Coast

napali coast kauai látnivalók mortons

Legismertebb természeti szépsége a látványos Napali Coast, mely szinte minden, Hawaii-szigetekkel kapcsolatos, kiadványban és hirdetésben feltűnik. Honoluluból akár naponta, hajóval vagy közvetlen repülőjárattal eljuthatunk a helyszínre. A repülőút körülbelül 40 percet vesz igénybe és 20-80 000 forint közötti összegbe kerül fejenként.

A Napali Coast gyalogosan, hajóról vagy a levegőből is felfedezhető, attól függően, hogy mennyi idő áll rendelkezésre. A tengeribetegségre hajlamosak számára a légi vagy gyalogos bejárást javasoljuk a nagy hullámok miatt.

A Kalalau-ösvény közel 18 kilométer hosszan kanyarog a part mentén kilátópontokat, vízeséseket, öblöket és táborozóhelyeket érintve. Belépés és sátrazás csak előre váltott jeggyel lehetséges. Foglalás maximum egy hónappal előre a park hivatalos oldalán itt.

Tunnels Beach

A látványos környezetben elhelyezkedő strandon sekély, ám kiterjedt zátony található, amely kezdő és tapasztalt sznorkelezők számára egyaránt nagy élmény lehet. Rengeteg korallra, vízi barlangokra és alagutakra, valamint színpompás élővilágra (például teknősök, halak és akár fókák is) számíthat, aki ezt a partszakaszt választja. A part és a környező csipkézett hegyek szépsége miatt még azok számára is jó választás, akik nem szívesen merészkednek a víz alá.

tunnels beach tengeri teknős úszás snorkeling hawaii

A kisebb szigetek: Lanai és Molokai

Lanai területének 98%-át Larry Ellison Oracle-alapító birtokolja, és kettő luxushotel mellett néhány egyéb szálláshely és étterem is található a szigeten. 

molokai sziget szirtek

Molokai a világ legmagasabb tengeri szirtjeinek és a Hawaii-szigetek egyik leghosszabb fehér homokos tengerpartjának otthona. Innen, a Papohaku Beach-ről származik a fővárosnál található Waikiki Beach homokja is. Molokai-on nincsenek nagy szállodaláncok és nyüzsgő települések, van viszont elvonulás, hagyományos életvitel, magas arányú őslakos lakosság és kulturális programok, workshopok. 

Meglátogatásukat azoknak javasoljuk, akik már sokadik alkalommal látogatnak a szigetekre.

Tiszteljük a természetet!

Az óceán, a meredek völgyek túraútvonalai és a Nagy sziget vulkáni kráterei mind valós veszélyt jelentenek az óvatlanok számára. Mindig tartsuk be a kihelyezett figyelmeztető táblák utasításait a balesetek elkerülése érdekében! 

Több helyen biztonsági információkkal teletűzdelt videókat nézetnek az egyes attrakciók területére való belépéskor. Ezek persze részben alapvetéseket rágnak az ember szájába, másrészt viszont olyan veszélyekre hívhatják fel figyelmet, melyek közép-európaiként nem is jutnának az ember eszébe. Ilyenek például az óceán partközeli áramlatai.

Autóbérlés Hawaii szigetein: parkolás, tankolás, útminőség, biztosítás

Autóbérléshez a nemzetközi társaságok szolgáltatását vegyük igénybe 

Utasaink általában érkezéskor, a repülőtéren veszik át járműveiket. Az autót vagy motort hazaindulás előtt a honololui repülőtéren adják le.

A bérlést több okból is érdemes itthonról intézni, intéztetni:

  • Sokkal kevesebb időt kell a helyszínen adminisztrációval tölteni.
  • Biztosan azt az autó kategóriát és szolgáltatáscsomagot kapjátok, amit szeretnétek.
  • Az ügyintézők előszeretettel terelik az ügyfeleket magasabb kategóriájú autó felé a helyszínen, amely nem csak a bérlés díjában, de fogyasztásban is többletköltséget jelenthet.

Az autó átvétele és leadása egyszerű, leadáskor a repülőterekhez közeledve jól látható táblákkal jelölik a leadási (Rental Car Drop-Off) parkoló irányát.

Parkolás és forgalom

Bármely szigetet is válasszuk, az autó elengedhetetlen része lesz a tartózkodásunknak. Mivel ezzel minden más utazó, és még a másfél millió helyi is így van, sajnos számítanunk kell forgalmi dugókra, torlódásokra és dugig megtelt parkolókra. Főleg Oahu és Maui a problémás ebből a szempontból, hiszen itt a legnagyobb a népsűrűség és ide érkezik a legtöbb látogató. A helyzet Honoluluban a legrosszabb.

Figyeljünk a parkolást tiltó táblákra, mert komoly bírságokra vagy elszállításra lehet számítani, amit az autó bérlőjére terhelnek. A legnépszerűbb helyekkel kapcsolatban azért említettük többször a korai érkezés fontosságát, mert így biztosan lesz még a bejáratoknál lévő parkolóban hely.

Általánosságban az USA-ra jellemző, hogy szinte mindenhol kell a parkolásért fizetni, mely napi néhány dollártól akár 50 dollárra is rúghat. Fizetés legtöbbször lehetséges kártyával is, de érdemes készpénzt is tartani.

Tankolás a szigeteken

Az üzemanyagárak egy gallon (kb. 3,8 liter) mennyiségre vonatkoznak. 2022 elején 4,3-4,5$/gallon üzemanyagárakkal számolhatunk a szigeteken.

Tankoláskor gyakran a közvetlenül a kútnál fizetünk bankkártyával, azonban előfordulhat, hogy külföldi kártyát nem fogadnak el. Ebben az esetben a pultnál lehet fizetni.

Útminőség, Biztosítás

hawaii útminőség autós körutazás autóbérlés

Az egész évben kellemes időjárásnak köszönhetően az főbb utak a szigetek nagy részén kifogástalanok. Túraútvonalakhoz, eldugott látnivalókhoz vezető utak rázósabbak lehetnek, de nem annyira, hogy bármely bérelt autó ne boldogulna vele.

A bérelt autóhoz tartozik biztosítás is, és kapunk asszisztencia telefonszámot is.

Hawaii autós körutazás - A legjobb útvonalak

Akár egy hónapot is gond nélkül el lehet tölteni Hawaii szigetein autózva. A szinte kötelező Road to (vagy from) Hamán kívüli kedvenceinket összegyűjtöttük egy csokorba:

Turtle Bay - Oahu

Honololuból északnyugat felé autózva érhettek a szörfösök helyi mekkájába, Haleiwa városába. Az itt kezdődő North Shore számos látványos partszakaszt, kilátót, parkot és túraútvonalat tartogat. 

A Waimea Bay Beach remek hely, strandolási és sziklamászási lehetőséggel, ahol tengeri teknősökkel is összefuthat - pontosabban összeúszhat - az ember. A Waimea Falls vízesését nyugodtan ki lehet hagyni, zsúfolt és érdektelen. A sziget északi csúcsán lévő Turtle Bay mellett a délebbre lévő Kawela Bay és Sunset Beach strandjai is igazán hangulatosak.

A fokot megkerülve akár golfozni is megállhatunk az egyik parti pályán, pl Kahuku Golf Course. Hazafelé érdemes egészen a nyugati fokig kerülni a parti úton, ahol egy rövid sétával elérhető a Makapu’u Point kilátója remek naplementével és meglepetés világítótoronnyal.

Hamakua Coast - Big Island

A zord-sziklás és párás-zöldellő terep váltakozik ezen a 80 kilométeres, lélegzetelállító útvonalon a Big Island Hamakua Coast partszakaszán.

Az út Hilóból indul észak felé. A Rainbow Falls-nál 25 méter magas vízesést láthattok, amely napos időben látványos szivárványt képez. Érdemes megállni a Hawaii Tropical Bioreserve & Gardennél, az Akaka Falls State Parknál és a Laupahoehoe Point kilátónál, miközben balra a fenséges Mauna Kea kúpja látható.

waipo valley kilátás útvonal hawaii roadtrip

Az út a történelmi Waipiʻo-völgyben vezet, amely a legendás I. Kamehema király szülőföldje, fontos politikai és vallási központ volt. A Waipiʻo Valley Overlook kilátóból remek kilátás nyílik a 7 kilométer hosszú szurdokra és a 600 méter magas sziklafalakra.

Saddle Road - Big Island

A hullámvasutak kedvelőinek ajánljuk ezt, a Mauna Loa és a Mauna Kea vulkánok között futó, a nyereg alakú völgyet kettészelő utat. A katonaság stratégiai céllal építette 1942-ben, hogy összekösse a sziget két oldalát nagy kerülők nélkül. A marsbéli tájon keresztülhaladó utat egykor az állam legveszélyesebb útjaként tartották számon, mára azonban jó minőségű aszfaltcsíkon haladhattok. Néhány óra alatt átérhettek Kailua-Konából Hilóba fekete lávamezőkön és néhol buja legelőkön keresztül.

Érdemes kitérőt tenni, egyik vagy másik vulkánra vezető úton elindulni felfelé a teljes marsi élményért. Éjszaka a világ egyik legtisztább csillagos égboltját láthatjátok ezen a vidéken. 

Tipp: Vigyetek magatokkal szélálló, vastag ruhát, takarót és akár termoszt is, ha csillaglesre indultok.

Gasztronómia

hawaii gasztro

A Csendes-óceán közepén elhelyezkedő szigetláncon élet-halál kérdése volt a fenntarthatóság. Az egyes szigeteket szegmensekre (ahupuaa) osztották fel, ahol a helyi adottságoknak megfelelően, szabályozottan termeltek. Hatalmas öntözőrendszereket építettek, hogy a vizet a nagy vízigényű mezőgazdasági területekre juttassák. Legjellemzőbb hagyományos ételek a taro, az uala (édes burgonya), a maia (banán), a ko (cukornád) és az ulu (kenyérgyümölcs). Az óceáni halászat mellett az ár-apály által fenntartott halastavakat is építettek, a hegyi legelőkön pedig szarvasmarhát tenyésztettek.

hawaii ételek friss hal rizs szósz

Az 18. századtól kezdve folyamatos volt a betelepülés a szigetekre Japánból, Dél-Kelet Ázsiából és az Egyesült Államokból, a különböző kultúrák hatása pedig az itteni ételek változatosságában is megjelenik. Nem kell azonban aggódnunk akkor sem, ha inkább a megszokott ízekre vágyunk: a városokban mindenhol találunk “nyugati” éttermeket, sőt, az ismert gyorséttermeket is.

hawaii gasztro 2

Fontos kiegészítők a Hawaii utazáshoz

Mobilinternet, WiFi hotspot

A 21. században nem érdemes internet nélkül maradni, főleg nem akkor, ha egyéni úton, autóval fedezzük fel a világ egyik legszebb szigetcsoportját. A helyi szolgáltatóktól vásárolható mind prepaid (előre fizetett) adatcsomag, mely korlátlan böngészést biztosít, mind wifi hotspot készülék, amellyel oszthatunk magunknak és útitársainknak internetet. 

Érdemes prepaid kártyát vásárolni internettel együtt (pl. AT&T), amelyet vagy a hotspotunkban vagy dualsimes telefonban tudunk használni. A szigeteken egyébként jó a wifi lefedettség, kávézókban, éttermekben, hotelekben is tudunk internetezni. A probléma hotelekben adódhat, ahol pénzbe kerülhet az internetezés.

Dual SIM telefon

Mobilinternetezéshez és wifi biztosítására a hordozható hotspot eszközön kívül a saját, két SIM kártyát kezelni képes telefonunk is alkalmas, azonban ha ezt az utat választjuk, mindenképp vigyünk magunkkal hordozható külső akkumulátort is.

Biztosítás, útlemondási és poggyászbiztosítás

Gyakran Ismételt kérdések

Milyen Hawaii időjárása?

A szigetek egész évben izgalmas desztinációt jelentenek kellemesen meleg klímájuknak köszönhetően. A két évszak főleg a csapadék mennyiségét tekintve különbözik egymástól: árpilistól novemberig szárazabb és melegebb, míg decembertől márciusig nyirkosabb és valamivel hűvösebb idő várható. Hogy mikor érdemes utazni, leginkább a tervezett programok határozzák meg.

Mikor érdemes Hawaiira utazni?

A nyári hónapok túl párásak és meleg is lehetnek, ezért a májust és szeptembert ajánljuk utazásra. Nem csak az időjárás kellemesebb ilyenkor, de az árak is jobbak, és a zsúfoltság is kisebb. Bálnalesre a legalkalmasabb a januártól márciusig terjedő időszak. A tapasztalt szörfözők a téli hónapokat részesítik előnyben, mikor az északi partokon óriási hullámokra lehet számítani. Nagyobb tömegre az amerikai állami ünnepeken kívül december második felében lehet számítani.

Mennyi időt érdemes szánni a szigetekre?

Utasaink gyakran nyugati parti útjaink vagy kaliforniai utazásuk meghosszabbításaként érkezeknek a Hawaiira, és csak néhány éjszakát maradnak. Ez a néhány nap még egy sziget felfedezésére is kevés, arra viszont garantáltan elég, hogy újra vissza akarjunk térni a világ ezen egyedülálló szegletére. 8-10 éjszaka az az időtartam, amennyi alatt már magunkba szívható az “aloha szellem”, de nem ritkák a két vagy három hetes foglalások sem.

Melyik szigetet érdemes választani?

Attól függ, hogy kivel utazunk, mire vágyunk és milyen mély a pénztárcánk. A Hawaii Utazási Útmutató bejegyzésünkben részletesen bemutatjuk a szigeteket, a legjobb programokat és legfontosabb tudnivalókat, melyek segítenek a döntésben.

Vannak fehér homokos strandok a Hawaii-szigeteken?

Vannak, de nem ez a jellemző. A vulkanikus eredetű szigetek parti vizeiben ugyan találkozhatunk korallokkal, a strandok leginkább a barna ányalataiban pompáznak a fakó aranybarnától kezdve egészen a szinte éjfeketéig. Hawaii fürdőhelyeit a világ legjobbai között tartják nyilván, nem véletlenül. A homok, a víz, a környezet, az élővilág, mind tökéletes.

Mennyire drága hely Hawaii?

Drága. Mind a szállás, mind az élelmiszerek és étkezések, mind az üzemanyagok árai az egyik legmagasabbak az Egyesült Államokban, köszönhetően a magas életszívonalnak és az állam elszigeteltségének. Hawaii emiatt még az amerikaiak körében is exkluzív desztinációnak számít. Drága, ám megéri minden percét.

Csoportos vagy egyéni Hawaii utat érdemes választani?

Rengeteg a látnivaló és biztosan kevés az idő, ezért a csoportos út - legyen szó kis-vagy nagycsoportosról - azok számára vonzó lehetőség, akik nem szeretnének az autózással, parkolással, látványosságok keresésével és válogatásával időt tölteni. Egyéni szervezésű hawaii-i utazást azoknak a javasoljuk, akik saját tempójukban fedeznék fel a szigeteket, és nem zavarja őket, hogy a világ túlsó oldalán kell kommunikálniuk, vezetniük és a végtelen látnivaló közül válogatniuk. Utazási szakértőink örömmel állnak rendelkezésre szervezési, foglalási, biztosítási kérdésekben elérhetőségeinken.

Érdemes-e all inclusive utat választani?

A szigeteken nagyon kevés szálláshely biztosít valódi all-inclusive ellátást, ennek az oka, hogy a resortok közel helyezkednek el egymáshoz, nyitva állnak a látogatók számára, és minden településen találhatók éttermek, kávézók, bárok és egyéb, gasztronómiai szempontból érdekes helyek.

Szükséges-e autót bérelni a szigetek felfedezéséhez?

A szigetek csodái legjobban és leszabadabban bérelt autóval tapasztalhatók meg. Az eldugott kilátók, a titkos partszakaszok, a buja erdőn át vezető túraútvonalak mind autót kívánnak. Hawaii Utazási Útmutató bejegyzésünkben részletesen beszámolunk a bérlés, tankolás, parkolás tudnivalóiról. Csoporttal utazva vagy privát idegenvezető szolgáltatásainak igénybevétele esetén a transzfer is megoldott, így az autóbérléssel nem kell foglalkozni. Egyéni utazás esetén még akkor is érdemes - legalább néhány napra - autót bérelni, ha egyébként inkább valamelyik resort strandjait és szolgáltatásait élveznénk.

Milyen beutazási szabályok vannak érvényben Hawaiira?

2022 elején a nemzetközi utazóknak az oltási igazolás mellett egy napnál nem régebbi negatív COVID-19 tesztet kell tudniuk bemutatni. Az egy napot az USA területére induló első közvetlen járat indulási időpontjától számítják. Bővebb és naprakész információ elérhető az amerikai járványügyi hatóság honlapján. A szigetek közötti utazásra nincsen érvényben további korlátozás.

A legközelebbi amerikai repülőtér

Budapestről két átszállás és minimum 23 óra repülés várja azokat, akik egyben tudnák le a fél bolygó megkerülését. A legközelebb amerikai repülőtér San Franciscóban található, innen 5 óra 40 perc körüli úttal kell számolni. A szigetek Magyarországhoz képest 11 óra lemaradásban vannak (UTC-10)