fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Vulkanikus szigetcsodák: Mauritius és Izland utazás természeti szépségei

Mi a közös egy trópusi és egy szubarktikus sziget között azon kívül, hogy mindkettőt víz veszi körül? Bármilyen furcsának is hangzik elsőre van közös pont Izland és Mauritius között, mégpedig a szigetek felépítése, és ezt akár egy Izland utazás, akár egy Mauritius utazás alatt megtapasztalhatjuk.

Egy Izland utazás szinte másról sem szól, mint a vulkanikus tájról. Reykjavík városát elhagyva lépten-nyomon szembesülünk a viszonylag fiatal sziget különleges formakincsével. Ez olyan mértékig jellemző a szigetre, hogy bizonyos vulkanikus tevékenységek innen kapták a nevüket: Izlandon található (ma már nem működik) a Gejzír, amiről Földünk összes többi gejzírje kapta a nevét.

Izland két kőzetlemez határán fekszik, ami már önmagában is jelentős vulkanikus tevékenységet feltételez, de a sziget kialakulását részben egy forró pontnak köszönheti. A forró pontok olyan, nagyjából állandó helyzetű, a bolygó belsejéből érkező magmaáramlások, amik felett rendre vulkánok törnek a felszínre. Jellemző, hogy a feláramlás állandó, de a kőzetlemezek a forró pont felett elmozdulnak, így újabb és újabb vulkánok jönnek létre, míg a régebbiek szép lassan kialszanak, és a külső erők lepusztítják azokat. A forró pontok okozta vulkanizmus sokszor követhető szigetívek vonalában akár egy világtérképet vizsgálva is. Forró pont hozta létre például a Hawaii-szigeteket, a térképen is jól követhető, ahogyan a forró pont fölött elmozduló kőzetlemezen újabb vulkánok és szigetek jöttek létre. Hasonló a helyzet Mauritiuson is, ahol a forró pont jelenleg a szomszédos Réunion alatt található.

Egy Mauritius nyaralás alatt, ha elkezdjük vizsgálni a tájat, bebarangolva a szigetet nagyon hasonló bazalt platókkal fogunk találkozni, mint amilyenekkel egy Izland utazás alatt találjuk magunkat szembe. Mauritiuson jelenleg nincsen aktív vulkán, de ez ne tévesszen meg minket! Aki teheti járjon utána személyesen, aki nem, az írja be a Google-be előbb a mauritiusi Chamarel-vízesés nevét, majd az izlandi Haifoss-vízesésre keressen képtalálatokat - hogy a képzelőerővel az előbbiről tüntessük el az esőerdőt vagy a másodiknál képzeljük oda, már egyéni ízlés kérdése!