+36 1 933 3861

USA városlátogatások és körutak a nyári és őszi szünet időpontjában - most ÁRFOLYAMGARANCIÁVAL!

7+1 tudnivaló az USA-ba történő belépésről

Utolsó frissítés: 2022. február 24.

Mint azt már közzétettük, november 8-tól Amerikai megnyitotta kapuit, sőt, azóta első utasaink is megérkeztek az óceán túloldalára. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mi szükséges az USA-ba történő belépéshez a célnak megfelelő ESTA vagy vízum és megfelelő úti okmányok meglétén túl.

1. Teljes átoltottság

Teljesen oltottnak az a személy minősül, aki vagy az USA vagy a WHO által elfogadott Covid-19 elleni teljes dózisú védőoltást megkapta, és az utolsó dózistól számítva eltelt 14 nap.

Elfogadott oltóanyagok:

Janssen (1 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)

Pfizer – BioNTech (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)

Moderna (2 dózisú, USA és WHO listán is szerepel)

AstraZeneca (2 dózisú, WHO listán szerepel)

Covishield (2 dózisú, WHO listán szerepel)

BIBP/ Sinopharm (2 dózisú, WHO listán szerepel)

Sinovac (2 dózisú, WHO listán szerepel)

Igazolás formája:

Elektronikus (digitális formában okostelefon-alkalmazáson keresztül) QR-kóddal vagy papíralapú dokumentum QR kóddal.

Javasoljuk az EESZT-ből letölthető Európai Uniós digitális COVID-igazolványt használni nyomtatott formában.

2. 24 óránál nem régebbi negatív teszt vagy átesettségi igazolás

A teljesen oltott utazónak (2021. december 6-tól) az induláskor 24 óránál nem régebbi negatív tesztet vagy átesettségi igazolást kell bemutatnia angol nyelven. Javasoljuk minden utasunknak, hogy a tesztet végző labortól kérjék, hogy a tesztek bélyegzővel és aláírással legyenek hitelesítve.

Negatív teszt

- "NAAT" tesztek, például RT-PCR, valamint az antigén gyorstesztek (továbbá RT-LAMP, TMA, NEAR, HDA teszek)

Átesettség esetén pozitív koronavírus teszteredmény szükséges, amely a gép indulásától visszafelé számított 90 napon belüli (és ez esetben orvosi igazolás is szükséges, hogy utazásra alkalmas az utazó).

Valamennyi igazolásnak minimálisan tartalmaznia kell a következőket:

- személyi azonosítók (legalább teljes név és születési dátum), amelyek megegyeznek az utas útlevelében vagy más úti okmányában szereplő személyi azonosítókkal;

- a dokumentumot kiadó hivatalos forrás neve (pl. közegészségügyi hivatal, kormányzati ügynökség vagy más engedélyezett oltóanyag-szolgáltató).

3.  Kiskorúak utazása

18 éves kor alattiak a kivételi körbe tartoznak, így beutazhatnak oltási igazolás nélkül is az USA-ba, amennyiben 2 éves kor felett 1 napnál nem régebbi PCR tesztet bemutatnak.

4. Kivételek

Korlátozás nélkül beutazhatnak:

- akik a következő típusú, érvényes vízummal rendelkeznek, és ezzel kívánnak belépni az USA területére, vagy azon átutazni szeretnének: A-1, A-2, C-2, C-3, E-1, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1, NATO-4 vagy NATO-6;

- akiknek életkorára tekintettel az oltás nem lenne megfelelő (CDC iránymutatás alapján 18 év alatti utazók);

- akik részt vettek vagy részt vesznek meghatározott COVID-19 elleni vakcinázással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban;

- akiknek elfogadott COVID-19 elleni oltása orvosilag ellenjavallt;

- akiket a CDC igazgatója humanitárius vagy vészhelyzeti okokból kivételben részesített;

- akik olyan külföldi ország állampolgárai, ahol a COVID-19 elleni védőoltás rendelkezésre állása korlátozott, kivéve a B-1 vagy B-2 vízumot;

- akiknek belépése az Egyesült Államok államtitkára, közlekedési minisztere, belbiztonsági minisztere vagy a kijelölt személyek által meghatározott nemzeti érdekeket szolgálna.

Akik nem rendelkeznek teljes oltottsággal, vagyis a kivételi körbe tartoznak, 1 napon belüli negatív PCR teszteredményt szükséges bemutatni a repülőgép indulásakor.

5. Átutazás Amerikán keresztül

Tranzitálásra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a beutazás kapcsán.

6. Üzlezi utazás

Nincs külön szabályozás az üzleti célú beutazás kapcsán.

7. Travel Regulation form

Minden utazónak be kell mutatni a nyomtatott és aláírt, az alábbi oldalon található nyomtatványt.

A mindenkor érvényes szabályozások itt érhetők el.

+ 1: Fontos információ az ESTA engedély igénylése kapcsán

Az ESTA beutazási engedély igénylése során jelen pillanatban mindenkit automatikusan visszautasítanak, aki nem Magyarország területén született. Nem számít, hogy olyan országban, amely a vízummentes program (Visa waiver) tagja (Németország, Horvátország, stb.), vagy olyan országban, ahonnan az USA-ba való utazás vízumhoz kötött (pl. Románia). A megoldás csakis a vízum, melyhez időpontfoglalás szükséges a nagykövetségen. A legközelebbi szabad időpont jellemzően hónapokkal későbbre esik, de nem kell megijedni, le kell foglalni ezt az időpontot, majd ki kell választani "sürgősségi időpont igénylése" opciót, melyet azzal kell indokolni, hogy elutasították az ESTA-t (ehhez értelemszerűen egy elutasított ESTA is szükséges). Ezzel általában 1-3 héttel későbbre kapható időpont az interjúra. A vízumnak szerencsére 10 év az érvényessége. (Fontos: a budapesti nagykövetségre csak akkor lehetséges időpontot foglalni, ha az igénylő életvitelszerűen itt él. Tehát a külföldön élő magyarok ezt nem tehetik meg, annak az országnak a nagykövetségéhez kell fordulniuk, ahol laknak.)

+ Tipp

A nyitás bejelentése óta eltelt hetek óta beigazolódtak az előzetes prognózisok: hirtelen növekedést figyeltünk meg az amerikai utazási igények tekintetében. A tendencia akár hónapokra hiányt, valamint jelentős drágulást eredményezhet, így érdemes fontolóra venni a mielőbbi foglalást mind az egyéni, mind a csoportos utak vonatkozásában.

Amerika specialista irodaként az elmúlt hónapokban gőzerővel készültünk Amerika nyitására, 2022-es magyar idegenvezetővel történő csoportos útjaink már foglalhatók, még idei árakon. Hogy miért velünk utazz az USA-ba, itt foglaltuk össze!

Ha egyéni városlátogatásra vagy fly&drive utazásra készülsz, kérj tőlünk személyre szabott ajánlatot itt! Kattints virtuális katalógusunkért ide, meríts ötletet akár egyéni, akár csoportos utazásodhoz!