fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

7+1 tudnivaló az USA-ba történő belépésről

Utolsó frissítés: 2023. május 2.

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mi szükséges az USA-ba történő belépéshez az ESTA beutazási engedély vagy vízum és megfelelő úti okmány meglétén túl.

1. Teljes átoltottság - TÖRÖLVE 2023. május 12-től

Minden utas számára, aki 2023. május 12-től kíván beutazni az Amerikai Egyesült Államokba, megteheti azt oltás nélkül is.

Forrás: https://www.dhs.gov/news/2023/05/01/dhs-statement-lifting-title-19-requirements

2. 24 óránál nem régebbi negatív teszt vagy átesettségi igazolás - TÖRÖLVE

2022. június 12-én 12:01-től a tesztelési kötelezettség a teljesen átoltott utazók számára megszűnt.

3.  Kiskorúak utazása - TÖRÖLVE

4. Kivételek - NEM RELEVÁNS

Korlátozás nélkül beutazhatnak:

- akik a következő típusú, érvényes vízummal rendelkeznek, és ezzel kívánnak belépni az USA területére, vagy azon átutazni szeretnének: A-1, A-2, C-2, C-3, E-1, G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1, NATO-4 vagy NATO-6;

- akiknek életkorára tekintettel az oltás nem lenne megfelelő (CDC iránymutatás alapján 18 év alatti utazók);

- akik részt vettek vagy részt vesznek meghatározott COVID-19 elleni vakcinázással kapcsolatos klinikai vizsgálatokban;

- akiknek elfogadott COVID-19 elleni oltása orvosilag ellenjavallt;

- akiket a CDC igazgatója humanitárius vagy vészhelyzeti okokból kivételben részesített;

- akik olyan külföldi ország állampolgárai, ahol a COVID-19 elleni védőoltás rendelkezésre állása korlátozott, kivéve a B-1 vagy B-2 vízumot;

- akiknek belépése az Egyesült Államok államtitkára, közlekedési minisztere, belbiztonsági minisztere vagy a kijelölt személyek által meghatározott nemzeti érdekeket szolgálna.

Akik nem rendelkeznek teljes oltottsággal, vagyis a kivételi körbe tartoznak, 1 napon belüli negatív PCR teszteredményt szükséges bemutatni a repülőgép indulásakor.

5. Átutazás Amerikán keresztül

Tranzitálásra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a beutazás kapcsán.

6. Üzleti utazás

Nincs külön szabályozás az üzleti célú beutazás kapcsán.

7. Travel Regulation form - TÖRÖLVE

A mindenkor érvényes szabályozások itt érhetők el.

+ 1: Fontos információ az ESTA engedély igénylése kapcsán

Az ESTA beutazási engedély igénylése során jelen pillanatban mindenkit automatikusan visszautasítanak, aki nem Magyarország területén született. Nem számít, hogy olyan országban, amely a vízummentes program (Visa waiver) tagja (Németország, Horvátország, stb.), vagy olyan országban, ahonnan az USA-ba való utazás vízumhoz kötött (pl. Románia). A megoldás csakis a vízum, melyhez időpontfoglalás szükséges a nagykövetségen. A legközelebbi szabad időpont jellemzően hónapokkal későbbre esik, de nem kell megijedni, le kell foglalni ezt az időpontot, majd ki kell választani "sürgősségi időpont igénylése" opciót, melyet azzal kell indokolni, hogy elutasították az ESTA-t (ehhez értelemszerűen egy elutasított ESTA is szükséges). Ezzel általában 1-3 héttel későbbre kapható időpont az interjúra. A vízumnak szerencsére 10 év az érvényessége. (Fontos: a budapesti nagykövetségre csak akkor lehetséges időpontot foglalni, ha az igénylő életvitelszerűen itt él. Tehát a külföldön élő magyarok ezt nem tehetik meg, annak az országnak a nagykövetségéhez kell fordulniuk, ahol laknak.)

+ Tipp

A nyitás bejelentése óta eltelt idő beigazolódtak az előzetes prognózisok: hirtelen növekedést figyeltünk meg az amerikai utazási igények tekintetében. A tendencia akár hónapokra hiányt, valamint jelentős drágulást eredményezhet, így érdemes fontolóra venni a mielőbbi foglalást mind az egyéni, mind a csoportos utak vonatkozásában.

Hogy miért velünk utazz az USA-ba, itt foglaltuk össze!

Ha egyéni városlátogatásra vagy fly&drive utazásra készülsz, kérj tőlünk személyre szabott ajánlatot itt! Kattints virtuális katalógusunkért ide, meríts ötletet akár egyéni, akár csoportos utazásodhoz!