hello@mortons.hu +36 1 933 3861

Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Srí Lanka covid utazás

 

 

 

Srí Lanka - Covid-biztos utazások III. 

2021.05.03.

 

Itt az idő felpezsdíteni az utazási kedvet! Ma egy igazi különlegességgel készültünk neked - Sri Lanka szigete és páratlan partszakaszai már idén is várják a kalandorokat és a pihenni vágyókat. 

Srí Lanka egész évben látogatható, de érdemes az időjáráshoz igazítani az utazást - a tengerparti, keleti és északi területeken májustól szeptemberig igazi strand időre számíthatsz. A déli és nyugati országrészt legjobb a novembertől márciusig tartó időszakra időzíteni, az ország középső részével együtt. 

Ajánlataink Utazáskeresőnkben         Személyre szabott ajánlatot kérek    

Utazásod megtervezésének első lépése a COVID-19 megbetegedés miatt hozott feltételek és szabályok feltérképezése legyen! Hivatalos információért keresd fel a Konzuli Szolgálat honlapját!

Előző cikkünkben olvashatsz az utazáshoz szükséges szabályokról és feltételekről. Böngészd át kockázatmentes ajánlatainkat is! COVID-biztos utazások sorozatunk előző részeit itt találod. 

Miért pont Srí Lanka?

Egyénileg, párban vagy családdal? Srí Lanka minden szempontból tökéletes választás. Világoszöld rizsföldek, teaültetvények és aranyló strandok teszik felejthetetlenné a nyaralást. Egyedi, hiteles és érintetlen. 

A sziget minden oldalán találhatunk látogatásra érdemes területet, így most nagyobb rendszerezés nélkül felsoroljuk a legkedveltebb és legszebb strandokat, ahol garantált a paradicsomi üdülés még COVID idején is.

Negombo

Mindössze 16 km-re található a városka turistaövezete Colombo repülőterétől, így a legideálisabb választás mindazok számára, akik ódzkodnak a hosszabb transzferes úttól, vagy szimplán nem szeretnének messzebb menni a fővárostól. A hosszabb utat tervezőknek is érdemes itt megpihenni 1-2 napot az út folytatása előtt. Érdemes bejárni a városközpontot, felkeresni a halpiacot, felfedezni a különféle zöldség- és gyümölcsárusok kínálatát, sétálni az aranyló tengerparton.

Bentota  

Keresed a tökéletes pálmafás tengerpartot, amit eddig csak képeken láttál? Megtaláltad! Érdemes felkeresni a környező településeket, hogy ha alkalmunk adódik rá. Colombo kb. 80 km-re, Galle pedig csupán 55 km-re található. Készülj fel a hatalmas hullámokra!

Mirissa

A déli part másik kiemelkedő szépségű strandja a Mirissa. Vízi sportokra, úszásra tökéletesen alkalmas környék. Ha a téli időszakban látogatsz ide, próbáld ki a bálnalest is!

Arugam-öböl

A szépségért megéri kicsit messzebb menni, mint Colombo. A szörf szerelmeseinek egyenesen kötelező! Vesd bele magad a természetbe, és fedezd fel az ott élő állatvilágot - fizess be egy lagúna szafarira!

Hiriketiya

A déli partszakasz gyöngyszeme a még ma is alig érintett, csodálatos vízparttal és természettel övezett Hiriketiya. Itt az aranyló homokot maga a dzsungel veszi körbe. Élvezd a napsütést, a finom ételeket és a bámulatos atmoszférát!

Kérj ajánlatot munkatársainktól elérhetőségeinken! Vásárold meg nálunk repjegyed, szállásod, vagy akár utazási csomagod előre! Utazási csomagjaink legtöbbször olcsóbbak, mintha Te raknád össze magadnak. Tesztelj le minket, használd árgarancia akciónkat! Valósítsd meg álmaid utazását a Morton's segítségével!

Érdekességek és látnivalók

Colombo

Az ország fővárosában a modern világ keveredik a gyarmatosított világ építészeti jegyeivel, különleges hangulatot adva a városnak. Érdemes időt szánni Gangaramaya  buddhista templomának, az Óratoronynak, valamint a Nemzeti Múzeumnak. Bőven akad vásárlási és kikapcsolódási lehetőség: ellátogathatsz az állatkertbe, vagy akár napozhatsz a tengerparton.

Kandy

Az ország második legnépesebb városa, melyet más néven csak a Hegyi Fővárosként emlegetnek. 1988 szintén az UNESCO Kulturális Világörökség részét képezi. Ez az ország egyik leggyönyörűbb rejtett csillaga! Buddhista zarándokhely - itt őrzik Buddha fogát a Szent Fog Templomában. Az egész város pezseg a kultúra és a természet együttes erejétől. Amennyiben nem csak a pálmafás tengerpartra vágysz, mindenképp Kandy felé vedd az irányt!

Sigriya

Az Ősi város az UNESCO világörökség része. A 200 méteres szikla már önmagában is döbbenetes látványt nyújt. Elő a túracipőt - a hegy tetejére hosszú lépcsősor vezet.

Yala Nemzeti Park

Fedezd fel Srí Lanka különleges állatvilágát a saját szemeddel! Hihetetlenül gazdag állat- és növényvilág tárulhat eléd a park majdnem 1300 km2-es területén. A vidék a leopárdok, elefántok, krokodilok és több száz különféle madár lakóhelye.

Galle

Az ország egyik legjelentősebb UNESCO világörökségi védettséget élvező kikötővárosa. Oltsd kulturális szomjadat, és fedezd fel Galle templomait és múzeumait!

Ennyi nem elég? Még több információért látogass el ide!


Ha más úti cél érdekel, böngéssz repülőjegy- és utazáskeresőnkben, függetlenül az utazás időpontjától most rendkívül olcsó árakat találsz. Személyre szabott ajánlatainkért keresd kollégáinkat elérhetőségeinken!

Gasztronómia

Színes ételeivel, finom illatával és egzotikus ízeivel Srí Lanka lenyűgöző élményt ad a gasztronómiai ínyencségek keresőinek is. A szigetre tett utazása során kóstold meg eredeti és zamatos specialitásokat. Ünnepeld a Srí Lanka-i gasztronómia pompáját aromás gyógynövényekben és fűszerekben gazdag ételein keresztül! Ne hagyd ki a curry és rizs mellett a tenger gyümölcseit, valamint a kókusztejet!  A finomságok után pihenj meg egy csésze a ceylon tea társaságában, mely Srí Lanka nemzeti itala.

Vallás

A szigeten a lakosság a legnagyobb arányban a buddhizmus, valamint a hindu, a muszlim és a kereszténység követője. Mind a négy vallás ünnepeit megtartják a szigeten, így célszerű utazásunk tervezésekor átböngészni a naptárat, hogy mi várható az ott tartózkodásunk idején. Az ünnepnapokon részt vehetünk a különböző különleges programokon, felvonulásokon.

Közlekedés a szigeten

Amennyiben hosszabb utazást és azzal egybekötve autó bérlését tervezel, ne lepődj  meg, Srí Lankán baloldali a közlekedés. Az autóbérléshez szükséges külön engedély (jogosítvány) igénylése, ami körülbelül 3-4 napot vesz igénybe. Az utak veszélyesek és rossz állapotúak, ajánlott sofőrszolgálatot is fizetni az autóbérlés mellett. Minden odautazó legyen körültekintő és kellően felkészült a közlekedési rend és szabályok betartására! 

A tömegközlekedés kerülendő! Taxi használatakor mindig előre egyeztesd a vezetővel a fuvar árát, főleg ha hosszabb távra utazol! Ahol van lehetőség, ott élj a "tuk-tuk" szolgáltatás különleges élményével.

Repülőjáratok

A magyar turisták Budapestről és Bécsből is jutányos áron, akár egy átszállással megközelíthetik Colombo repülőterét. A turistaparadicsomok közelében lévő Mattala Rajapaksa Nemzetközi Repülőtér is fogad járatokat, viszont a vízumügyintézés miatt mindenképp szükséges Colombo repterének érintése. A repülőtér és a hotel között a transzfer igénybevétele ajánlott. Fontos a repülőjegy kiválasztásánál figyelembe venni az eltérő járványügyi szabályozásokat. Kötelezhetnek negatív PCR teszt bemutatására nem csak érkezéskor, de a tranzit repülőtéren, sőt felszállás előtt is. Maszk viselése minden esetben kötelező!

Találd meg a neked legmegfelelőbb repülőjegyet a Morton's keresőjében!

Szabályozások, beutazási feltételek

A turisztikai céllal érkező utazóknak is kötelező 30 napra érvényes vízumot igényelni az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) (www.eta.gov.lk/slvisa) A vízumfelvétel csak a colombói reptéren lehetséges a magyar állampolgárok számára. 

A cikkünk írásának időpontjában a COVID-19 megbetegedés miatt bevezetett beutazási korlátozások értelmében a következő szabályok betartása szükséges minden utazó számára:

  1. 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges, melyet angol nyelven kell bemutatni belépéskor. 7 napos tartózkodás esetén kötelező előre kifizetni 2 PCR tesztet, HA az utazás több mint 7 nap, akkor 3 előre kifizetett PCR teszt szükséges. A második teszt az 5-7. napon, a harmadik pedig a 10-14. napon készül a hotelben. Az előre kifizetendő költségeket a vízumigényléskor kell kifizetni. 

  2. Health Declaration Form (HDF) formanyomtatvány elektronikus kitöltése (www.srilanka.travel/helloagain). Ezt a belépéskor a reptéren kötelező bemutatni. 

  3. COVID-19 megbetegedésre is kiterjedő biztosítás kötelező az utazás teljes időtartamára. 

  4. 14 nappal az utazás előtt kötelező szállást foglalni a kijelölt hotelek listájáról. (https://srilanka.travel/safe-and-secure)

A tartózkodás első 14 napján az úgynevezett bio-bubble rendszer keretében, a turisták csak a kijelölt hotelben és annak környékén tartózkodhatnak. Van lehetőség hotel cseréjére, de csak a kijelölt hotelek között. A turisztikai látványosságok látogatása is lehetséges, de a programokat előre szervezett rendszerben a hotelek intézik. A látogatható látványosságok listája itt elérhető. 

A 14. nap után negatív PCR teszt eredmény birtokában engedélyezett az önálló, szabad mozgás.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a légitársaságok feltételei eltérőek lehetnek! Hivatalos tájékoztatást a Konzuli Szolgálat honlapján találsz.

Cikkünkben összeszedtük a jelenleg érvényben lévő, utazáshoz szükséges feltételeket és szabályokat!

Járványügyi szabályok

A nyilvános helyeken kötelező a maszk viselése, a higiénés szabályok betartása és a megfelelő távolságtartás. A tömegközlekedést lehetőség szerint jobb elkerülni! Ajánljuk transzfer vagy taxi használatát, valamint hosszabb ott tartózkodás esetére az autóbérlést. Óvd a saját és társaid egészségét - tartsd be a szabályokat!

Hivatalos információt a Konzuli Szolgálat oldalán találsz!

Hazautazás Magyarországra

A jelenlegi érvényes rendeletek szerint Magyarországra hazaérkezve 10 napos karantént írnak elő, melyet csak két negatív, államilag elfogadott laborban készített PCR teszttel lehet kiváltani. A tesztek hatósági ára 19 500 Ft /fő. 

A Liszt Ferenc repülőtéren keresztül áthaladó utasok számára megnyílt az új tesztközpont a 2B terminál érkezési szintjén, így már a hazaérkezést követően el lehet végeztetni az első tesztet.

A légitársaságok szabályozásai eltérőek lehetnek.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők mentesülnek a karantén-kötelezettség alól!

Aki a Magyarországra való belépés előtt hitelesen igazolni tudja, hogy a határátlépés napját megelőzően 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett vagy megkapta a védőoltást, mentesül a karantén-kötelezettség alól. 

Hivatalos tájékoztatást a Konzuli Szolgálat, valamint a TASZ weboldalán találsz!

Olvasd el cikkünket a hazautazás szabályairól!