fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

repulogep-temetok

 

 

Hol a rengeteg repülőgép, ami a koronavírus miatt nem tud(ott) felszállni?

2020.09.18.


Törölt járatok, kiürült repülőterek – a koronavírus okozta világjárvány egyik legnagyobb vesztese minden kétséget kizáróan a légi közlekedés szektora.

Korábbi cikkünkben már hírt adtunk arról, hogy az Eurocontrol (európai légiforgalmat szervező társaság) becslései szerint mennyivel csökkent az utasforgalom, és hogy mikorra érheti el újra a tavalyi, 2019-es szintet; a legfrissebb előrejelzések szerint a helyzet a vártnál rosszabb: a korábban becsülthöz képest 30 milliárd euróval több bevételkieséssel kell számolni a szférában, ami összességében nagyjából 140 milliárd eurós hiányt jelent.

A legtöbb állam támogatja/ támogatta saját országa légitársaságait, de úgy tűnik, a támogatás nem elég arra, hogy a cégek biztonságban átvészeljék a pandémia okozta károkat, és megmeneküljenek az összeomlástól.
Az egyik legnagyobb európai légitársaság, a British Airways vezérigazgatója véleménycikkben fejezte ki aggodalmát: állami segítség nélkül a BA minden valószínűség szerint csődbe mehet annak ellenére, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ezt elkerüljék. A vezérigazgató nem anyagi támogatást kér a brit kabinettől, hanem a határok újbóli megnyitását, a karantén eltörlését, helyette pedig a repülőtéri tesztelést szorgalmazza.

A légitársaságok nagy kihívása gépeik elhelyezése is. Európában a repülőgépek aktív kifutópályára kényszerültek, de a parkoltatás óriási költséget jelent, ráadásul a gépek állagának megóvása érdekében sem a legjobb megoldás, ugyanis a repülőgépek azon kevés tárgyak közé tartoznak, melyeknek a sivagati körülmények és a szárazság sokkal jobban használ más viszonyoknál. 
A legtöbb repülőgép-temető, pontosabb megnevezéssel repülőgép-pihentető, ún. boneyard az USA-ban, azon belül is a Mojave-sivatagban Arizona, Kalifornia és Nevada államok területén működik, ide száműzik a kényszerűségből félretett vagy már teljesen lestrapált gépeket.

És hogy miért sivatag, forróság és szárazság? Az ok egyszerű: a gépek legnagyobb ellensége a korrózió, a legmegfelelőbb tehát olyan területeken elhelyezni azokat, ahol elenyésző a csapadék. Természetesen a sivatagi szél és az erős napsütés szintén kárt tehet a vasmadarakban, ezért annak érdekében, hogy ezektől megóvják azokat, amelyeket még vissza kívánnak helyezni a forgalomba, fehér, fényvisszaverő burkolattal vonják be.

További aktuális és érdekes cikkeket itt találsz.

Ha Neked akár üzleti céllal, szabadon, teszt nélkül utaznod kell, vagy egyszerűen csak kihasználnád minden idők legolcsóbb utazási időszakát, keress repülőjegyet vagy utazást oldalunkon, személyre szabott ajánlatért pedig fordulj munkatársainkhoz telefonon, e-mailben vagy messengeren!

Ha az úti célod Amerika, tudj róla, hogy már most foglalhatók 2021-es USA útjaink kockázatmentesen, 0% előleggel, lemondási lehetőségekkel, árgaranciával és ajándék fakultatív programokkal, a részleteket összefoglaltuk Neked itt