fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Mit nyújt Brooklyn és miért menjünk oda?

Brooklyn New York egyik városnegyede, ami sokkal több érdekességet tartogat, mint az elsőre gondolnánk. Brooklyn volt mindig is az első generációs bevándorlók fogadóterülete és részben az ma is. Ennek köszönhetően folyamatosan változik és színesedik is egyben. Egyes részei teljes funkcióváltáson átesve újulnak meg, a metropolisz legmodernebb részei közé zárkóznak fel és azok, akik néhány évtizede a területet lakták ma már rá sem ismernének, ugyanakkor más utcák teljesen eltérő módon állnak a változásokhoz: vallási alapon utasítják el azt.

Brooklyn lakóinak közel negyede a Karibi-térségből származik, könnyen érezhetjük magunkat egy dominikai utazás résztvevőjének, bár a latinok java nem Hispaniola szigetéről származik. Itt található New York legnépesebb afrikai-amerikai negyede és a javarészt magyar leszármazókkal bíró ortodox zsidó közösség Williamsburgben. Utóbbi közösség és szokásai megosztóak, de magyar turistaként mindenképpen érdemes egy sétát tennünk a negyedben és kipróbálni a szatmári receptek helyi változatát. Az ország közel összes nemzetisége megtalálható Brooklynban, természetesen kiépült itt is egy olasz és egy kínai városrész is.

A Brooklyn-híd lábánál fekvő parkokból mutatja legszebb látványát a felhőkarcolókkal teletűzdelt Manhattan. Az esték különösen hangulatosak itt, a naplemente gyönyörű. Kicsit délebbre az Upper Bay környékén a mexikói utak emlékét is feleleveníthetjük a számtalan, helyi közösség igényeit kereső éttermek egyikében. Brooklynban találhatóak New York tengerparti strandjai is Coney Island és Brighton Beach is - a változatosság kedvéért itt főleg oroszok laknak.

Brooklyn felkeresése természetesen nem helyettesítheti a Dominika utazás vagy Cancun nyaralás élményét, de sok olyan kulturális elemet tartalmaz ezekről a helyekről, amik felett pont elsiklunk a gondtalan nyaralást keresve. Ha kulturális élményekre éhezünk és New Yorktól nem a felhőkarcolókat várjuk, hanem a népek olvasztótégelyét keressük, akkor Brooklyn az ideális úti cél a városban. Brooklyn pont félúton fekszik a metropolisz legnagyobb repülőtere - JFK - és Manhattan között: szálljunk ki a taxiból vagy hagyjuk el pár megállóval előbb a metrót és már meg is érkeztünk.