fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Milyen a part Dubaiban, lehet ott napozni?

Legyen szó akár hajóutak rövid megállóiról vagy hosszabb nyaralás tervezéséről, visszatérő kérdés, hogy pontosan mit is szabad és mit tilos csinálni a tengerparton Dubaiban. Szabad napozni? Bemehetek a part melletti boltba fürdőruhában? Csinálhatok szelfit? Ezek a kérdések sokkal komolyabban merülnek fel az arab világban, mint máshol, például a mexikói utak során is tilos a topless napozás, azért ettől mégsem rettennek vissza sokan, mondván többnyire nem tartják be azt. Mi a helyzet Dubaijal, ami egyszerre a divatvilág egyik központja és egy vallásos muszlim nagyváros. Lássuk mit szabad és mit nem!

Egy Dubai utazás kihagyhatatlan programpontja a part felkeresése. Rögtön az egyik legfontosabb ponthoz jutottunk: nem mindegy hol van az a bizonyos part. Vannak szállodákhoz tartozó klubok és nyilvános strandok egyaránt, előbbiek szabályrendszere általában lazább. Azt, hogy mennyivel lazább a lejjebb leírtakhoz képest, érdemes a helyszínen tisztázni: ha nem vagyunk biztosak, kérdezzük meg a személyzetet! A szállodákban nem olyan szigorúak az öltözködési szabályok, és lehet kapni alkoholt. Sok szállodához tartozó strand látogatható nem ott lakó vendégeknek is belépő ellenében.

A nyilvános strandokon minden vallású és meggyőződésű ember megfordul a világ minden tájáról. Ebből az is következik, hogy sokfajta magatartást fogunk látni, de nem elvárás, hogy ezek minden elemét kövessük. A strandokon teljesen elfogadott mindenféle fürdőruha viselete nők számára is, ami tilos, az a topless. Minden körülmények között a napozás alatt is viselni kell a ruha összes elemét, ugyanakkor nem kell beöltözve fürdeni, és szabad napozni is. A part elhagyása előtt viszont teljesen fel kell öltöznünk, akkor is, ha közvetlenül a part közelében szeretnénk mozogni, vagy csak egy taxiba szállnánk be. A vállakat és térdeket takaró ruha a strandon kívül alapkövetelmény.

A parton lehet magunkról, barátainkról, a természet szépségeiről és Dubai épített csodáiról is fényképeket készíteni - ugyanakkor idegenekről tilos. A nyilvános strandokon nem csak tilos alkoholt árulni, de fogyasztani is azt, ne hozzunk tehát magunkkal máshonnan! Négylábú kedvenceink szintén nem szívesen látott vendégek a parton, akkor sem, ha kedvesek vagy pórázon vannak. Dubai szabályozása tiltja, hogy állatok a partra látogassanak. A fentieken túl a legfontosabb szabályok inkább az erős napsütésből következnek: magas faktorszámú napvédő krém, kalap és lábbeli elengedhetetlen a gond nélküli nyaraláshoz.