fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Maldív vagy Dominika utazás - érvek mindkét oldalra

Dominika vagy a Maldív-szigetek a legjobb trópusi nyaralóhely azoknak, akik fehér homokos strandokra, pálmafákra és megkapó természeti környezetre vágynak, és gondtalanul szeretnének pihenni. A döntéshez bemutatjuk mindkét országot, elsősorban a különbségekre koncentrálva.

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánban fekvő, 26 atoll alkotta, közel 1200 apró szigetből álló köztársaság. A lakosság döntő többsége a fővárosban - Malé - él, ami az egyetlen valódi város az országban. Ide vagy érkezéskor, vagy induláskor tudunk ellátogatni, mivel az ország nemzetközi repülőtere a város melletti különálló szigeten található. Halpiaca és kikötője érdemes egy rövid látogatásra, a lakosok kultúrájára az iszlám gyakorolt jelentős hatást. A Maldív szigetek utazás alatt a nyaralás általában a több száz szállodasziget egyikén történik, ahova hajóval vagy hidroplánnal juthatunk el. A pihenést alapvetően meghatározza a szigetélmény: apró, ezért egyenként kevés látogatóval rendelkező, körbejárható trópusi luxus vár minket. Népszerűek a víz felszíne fölé épített villák. A fakultatív programokat is a tenger kínálja: búvárkodás, horgászat, szörfözés.

A Dominika utazás kapcsán rögtön az elején tisztáznunk érdemes, hogy melyik Dominikáról beszélünk, mert két ilyen nevű ország is létezik Közép-Amerikában. A Dominikai Közösség a Kis-Antillák szigetei között fekvő törpeállam, míg a Dominikai Köztársaság a Karib-tenger - Kuba után - második legnagyobb szigetének, Hispaniolának keleti felét foglalja el. A Dominika megnevezés utóbbira vonatkozik. A trópusi fehér homok és a paradicsomi környezet a Dominika utazás során is adott, de minden más hangulatelemében különbözik Maldívtól. Dominika spanyol és francia hatásoknak volt kitéve, keresztény gyökerekkel rendelkező állam. Fővárosa Santo Domingo bővelkedik koloniális emlékekben, vibráló karib metropolisz 1,5 millió lakossal. Dominikán nincsen privát sziget hangulat, van cserébe jóval több és változatosabb fakultatív programlehetőség. A búvárkodás természetesen itt is adott, de kulturális programok vagy a sziget belsejének felfedezése is kínálja magát.

A Dominika utazás június és november között nem ajánlott, ekkor hurrikánok érhetik el a szigetet. A legnépszerűbb utazási időszak november és április közé esik. A Maldív-szigetek monszun esőzései május és augusztus között érkeznek, az utazáshoz ideális idő november és április között jellemző.