fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Légi közlekedés helyzete Európa és az egzotikus úti célok között

A légi közlekedést jelentősen megviselte a COVID, ugyan a korlátozások jelentős része már az utazásokat illetően megszűnt, de az ágazat még nem állt teljesen vissza a világjárvány előtti működésre. Ennek számtalan oka van, az egyik legjelentősebb gazdasági: a légitársaságok jelenleg jóval kevésbé kockázatvállalóak, és még jobban törekednek a költséghatékony működésre, mint korábban. Szintén számottevő, hogy a COVID alatt leálltak az új gépbeszerzések, ugyanakkor a selejtezések és hosszú távú letárolások (a gépek nem végleges forgalomból való kivonása) növekedtek, így kevesebb repülőgéppel kellene a lezárások után megnövekedett utazási igényeket kielégíteni. Eltart pár évig, amíg minden flotta mérete és színvonal rendeződik. Európa esetében az ukrajnai háború sem segítette a társaságokat, a világszinten megnövekedett üzemanyag árak pedig további bizonytalanságot építettek a rendszerbe.

Két konkrét példán keresztül megnézzük, hogyan alakul a légi közlekedés Európa (elsősorban Magyarország) és két népszerű trópusi célpont, Mexikó és Tanzánia között.

Egy Mexikó utazás Budapestről a 2023-as szezonban várhatóan egy vagy két átszállással lesz lebonyolítható. Jellemzően valamelyik nagy átszállópont Európa nyugati felén jelenti a biztos pontot (London, Madrid, Frankfurt, Párizs, Zürich, Bécs), ami kiegészülhet még egy transzferrel az USA (esetleg Kanada) egyik repülőterén. A két átszállás olcsóbbnak tűnik, de a kötelező ESTA (Kanada esetében ETA) regisztráció és az amerikai átszállással járó bonyodalmak (a csomagokat újra be kell csekkolni) elgondolkodtathatják az utazót. A legkézenfekvőbb a heti két járatpár használata Bécs és Cancún között.

Tanzánia esetében a Kilimandzsáró és annak környezetében elérhető szafari programok lehetnek érdekesek, valamint egy Zanzibár utazás. Kilimandzsáró továbbra is amszetrdami vagy közel-keleti átszállással érhető el, többnyire a gépek vagy oda- vagy visszaúton érintik Dar es-Salam-ot is, de itt nem szükséges átszállnunk. Zanzibár legkönnyebben Dubai érintésével érhető el akár az Emirates, akár annak fapados változatának, a FlyDubai járatainak használatával.

2023-ban is valószínűleg bizonytalanabb lesz a légi közlekedés, várhatóak menetrendbeli változások és törlések is. Ezek szinte mindig kezelhetőek, de utasként nyugodtabban alhatunk, ha egy utazási iroda intézi ezzel kapcsolatos ügyeinket, foglalásainkat és szükséges módosításainkat.