fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Izland utazás és vulkán túra a szabadban

Izland utazás szempontjából nem tartozik a szokásos lustálkodós tengerparti desztinációk közé. Izland utazás idóponttól függetlenül nem a víz mellett fekvők kedvenc helyszíne. Az izlandi időjárás viszont sokkal kellemesebb akkor, amikor igazából felfedezni szeretnénk valamilyen izgalmas helyszínt, és például vulkán mászásra adnánk a fejünket.

A vulkánhoz vezető túra a tapasztalatlan túrázók számára nehéz, a gyakorlott túrázók számára közepes. Izland utazás szempontjából nemcsak életreszóló élményeket, de kiszámíthatatlan időjárást is ígér. Ha tetszik az ötlet, és a folyamatosan változó időjárási körülmények mellett is belevágnánk a vulkán túrába, az ösvényhez jó túrabakancs mindenképpen ajánlott, mivel a terep felfelé és lefelé is meredek. Ennél a túránál előnyben részesítjük a bokatámaszt. A jó zoknit nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor a túrára csomagolunk. Fontos, hogy megfelelően illeszkedő zoknit viseljünk, ami hosszú ideig kényelmes viseletet biztosít.

A túranadrág személyes preferencia kérdése, de a legjobb, ha kemény izlandi körülmények között több réteget is viselünk. Az alapréteg, amely melegen tart minket, és egy réteg, ami ellenáll a szélnek, hasznos tud lenni öltözködés közben. A vulkán kilátó területei közé tartozik a hegyek teteje, ami szeles lehet, ezért fontos a plusz réteg.

A túraingeket és felsőket is rétegesen kell kiválogatni. Lehet, hogy hideg van a parkolóban, de amikor elindulunk, nagyon gyorsan felmelegszünk majd. Természetes anyagú alapréteget válasszunk, például gyapjú vagy intelligens gyapjú tökéletes a túra indításához. A középső réteg lehet például gyapjú, ezt érdemes akkor felvenni csak, amikor fázunk. Az időjárás gyorsan változhat Izlandon, és amint a testünk lehűl, nem fogjuk megbánni az extra réteget. Egy pufi kabát szintén tökéletes kísérő az út során.

Egy esőkabát vagy széldzseki kötelező darab Izlandon! Még a legnaposabb napokon is egy pillanat alatt megérkezhet az eső és a szél.

Ha időközben rájöttünk, hogy Izland mégsem nekünk való terep, akkor elgondolkodhatunk, hogy Thaiföld utazás tekintetében mennyire hangzik csábítónak. Thaiföld nyaralás szempontjából nyüzsgő városokkal és lustálkodós tengerpartokkal is rendelkezik. A nyüzsgő főváros, Bangkok végtelen szórakozást kínál pezsgő városként, míg Krabi tartományban sokkal több strand közül választhatunk.