fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Hajóút resort helyett? Mutatjuk a legjobb ötleteket!

Mindenki szereti a változatosságot, ez megmutatkozhat abban, hogy rendszeresen új tájakat derítünk fel, esetleg abban, hogy eltérő jellegű szállásokat foglalunk, körutazásokat teszünk, vagy akár mindezeket kombinálva kipróbáljuk milyen egy hajóút a szokványos nyaralás helyett. A hajókon éppúgy teljes ellátás a jellemző, mint a szárazföldön, többfajta szabadidős foglalkozáson vehetünk részt a fedélzeten, és a kabin hiányosságaiért - mert valljuk be, a legtöbb hajó kabinja nem olyan kimagasló minőségű, mint egy resorté - a minden nap máshol történő kikötés élménye kárpótolhat.

Sokfajta hajóút közül választhatunk, de két nagy kategóriát kell elkülönítenünk: a folyamit és a tengerit. Előbbi klasszikus folyamokon történik, ahol állandóan figyelhetjük a Duna, a Nílus vagy éppen a Mississippi partvonalát , új perspektívából megismerve a régiókat. A tengeri hajóutak általában 1-3 hetesek, és a Föld bármely pontja bejárható velük a Földközi-tengertől a sarkvidékekig. Kétségtelen, hogy a legtöbb hajóút a luxus kategóriába tartozik, de akadnak kedvezőbb árúak, sőt egészen "fapados", hálótermes lehetőségek is.

Egy klasszikus Mexikó utazás legérdekesebb látnivalóoi könnyedén összekapcsolhatóak akár a Karib-tenger szigetvilágának felfedezésével, akár egy rövid kitérővel Florida és Miami irányába. Az Indiai-óceánon hajózva a Maldív-szigetek, Seychelle, Mauritius, Zanzibár utazás is összekapcsolható olyan módon, hogy néhány naponta más paradicsomi szigetvilágban ébredünk. Klasszikusnak számít Alaszka és Kanada nyugati fjordjainak felderítése éppúgy, mint egy New York utazás. Érkezhetünk északról Boston, vagy délről Miami felől indulva - utóbbi esetben esetleg a Bahamák felé elkalandozva.

A hajóutak során nem csak a fedélzeten zajlik az élet, hanem egész napos szárazföldi kirándulásokra is lehetőség nyílik. Ilyenkor Brooklyn vagy egy egzotikus karibi szigetállam felderítésére, a helyi kultúra, nyelv vagy konyha megismerésére is van módunk. Az sem utolsó szempont, hogy az unalmasabb, nyílt vízi szakaszokat igyekeznek éjszaka megtenni a hajók, így sem időt nem veszítünk az utazással, sem látnivalót nem mulasztunk el.