+36 1 933 3861

5 csillagos, egzotikus karácsonyi utazások / Szilveszter New Yorkban

dubai utazás dubaj burj al arab pálmafa sziget wizz mortons

Dubai utazás a járvány után - Minden amit tudnod kell

2020.07.13.

A magyarok körében egyre népszerűbbnek számító közel-keleti úti cél július 7-én nyitotta újra határait és repülőtereit a nemzetközi utazók előtt.

Európa országaihoz hasonlóan az Egyesült Arab Emirátusok tagjai, így Dubai is, tavasszal lezárták szárazföldi és légi határaikat. A dubaji központtal működő Emirates légitársaság személyszállító járatainak döntő többsége a földön maradt, és csak júliustól kezdte meg az újraindulást, először 50 nemzetközi desztinációra.

A Morton’s utazáskeresőjében a korábbi évekhez képest kiemelkedően jó ár-érték arányú egyéni, és 4-6 éjszakás idegenvezetős utazások is elérhetők.

Tartalomjegyzék

Helyi intézkedések és szabályok

dubaj felhőkarcolók

Az európai feloldások kezdete óta számos megkeresést kaptunk a dubaji beutazási feltételekkel kapcsolatban. A teljes Emirátusokban az igazolt esetszám közel tízszerese volt a magyarnak, míg az elhalálozások száma 50%-kal kevesebb.

Az emirátus hivatalos tájékoztatása szerint az alábbi szabályokra számíthatunk, ha július 7-e után Dubai meglátogatása mellett döntünk:

Beutazási feltételek

  • Érvényes biztosítással kell rendelkeznünk, hogy az esetlegesen felmerülő karantén-és kórházi költségeket fedezze. Minden felelősség az utazót terheli az utazási szabályok és saját tüneteinek figyelemmel kísérésével kapcsolatban.

  • Ha belépéskor nem rendelkezünk négy napnál nem régebbi negatív COVID-19 teszttel, akkor a helyszínen végzik azt el.

  • Nyilatkoztatot kell kitöltenünk a repülőtér elhagyása előtt, melyben elfogadjuk minden karanténnal és kezeléssel kapcsolatos költség minket (a biztosítót) terhel, valamint kijelentjük, hogy nem rendelkezünk tünetekkel.

  • A személyes adatainkat meg kell adnunk a COVID-19 DXB nevű appban, melyet a telefonunkon kell tartanunk a tartózkodás teljes ideje alatt.

  • Szabályok hazatéréskor: A július 15-én életbe lépő magyar szabályok szerint az Egyesült Arab Emirátusok a piros kategóriába került. Bővebb információ folyamatosan frissülő bejegyzésünkben.

Szabályok dubaji átszállás esetén

A legfontosabb szabály az, hogy a DXB dubaji nemzetközi repülőtéren maszk és kesztyű viselése kötelező, emellett pedig törekedni kell a kettő méteres távolságtartásra. A terminálba érve hőmérséklet ellenőrzést végeznek és megmérhetik a lázunkat.

A repülőtéren a szolgáltatók nagy része üzemel, azonban a lounge-ok még nem működnek. A távolságtartás továbbra is elvárt. Bővebbb információtt a reptér weboldalán találhatsz.

Repülőjáratok

abu dhabi dzabi mecset emirátusok mortons

Budapestről a legköltséghatékonyabb választás egyértelműen a Wizz Air, mely egyelőre heti két járatot üzemeltet az Emirátusokba. Annyi csavar van a dologban, hogy a Dubai helyett Abu-Dzabiban száll le a társaság gépe, ami további egy óra utazást jelent. A negatívumban található pozitívumot az jelentheti, hogy így egy rövid városnézést ebben a városban is megejthetünk utunk elején vagy végén.

A Wizz Air járatain kívül, melyekkel az oda-vissza repülést 20 000 Ft alatt (!) letudhatjuk, sajnos csak egy vagy több átszállásos, nagyon drága opciók érhetők el. Augusztus elsején az Emirates is újraindítja budapesti járatát, így jó ár-érték arányon a “hazai” társasággal is újra elérhetővé válik Dubai.

A legjobb árú repülőjegyek megtalálásához 12 tippet felvonultató részletes útmutatót készítettünk. Olvasd el itt!

Szálláshelyek

dubai dubaj hotel szállás atlantis hotel palm mortons

A négy-öt csillagos hotelek árai akár 30-50%-kal is alacsonyabbak lehetnek idén nyárra és őszre, mint voltak a járvány előtt. Ha az Emirátusok, és különösen Dubai a bakancslistánkon szerepel, a korlátozások okozta kellemetlenségek mérlegelése mellett érdemes megfontolni a 2020-as látogatást.

Dubai utazás árak alakulása a járvány után

dubaj dubai iráni mecset egyesült arab emirátusok utazás a járvány után mortons

Az újranyitás után mind az állam, mind a piaci szereplők érdeke, hogy minél hamarabb visszatérjenek a vendégek, ezt pedig akciókkal ösztönzik.

A globális idegenforgalom ráadásul az egyes országok eltérő újranyitási menetrendje miatt át is rendeződik, Dubai pedig úgy igyekszik javítani pozícióján, hogy közben ne vállaljon egészségügyi kockázatot.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az első hónapokban sokkal jobb árakat foghatunk ki, mint az utóbbi években bármikor.

Legnépszerűbb látnivalók és programok

dubai dubaj burj khalifa burzs kalifa a világ legmagasabb épülete belépők látnivaló mortons

Burdzs Kalifa (Burj Khalifa)

A világ legmagasabb épülete fantasztikus kilátással a rohamos tempóban növekvő metropoliszra, az öbölre és a sivatagra. A jegyek 12 000 forint körüli dollárba kerülnek fejenként, ezért a 124 és 125. emeletekre, 456 méter magasságba száguldunk a 10 m/s sebességgel robogó liftek egyikével.

A még ennél is maradandóbb élményt keresők számára elérhető a SKY csomag is, melyben a 148. emelet látványos lounge-a, valamint terasza is meglátogatható egy ajándék ital társaságában. A foglalás intézhető online, vagy kérd utazási szakértőink segítségét elérhetőségeinken vagy Messengeren.

Dubai Mall

Az elképesztő méretű Dubai Mall bevásároló és szórakoztató központ a Dubai Aquariummal. Nagyon könnyű fázni bent a kinti forróság után.

Dubai Museum és az apró Al-Faihidi erőd

Az erődöt 1787-ben építetették a kikitő védelmére és az uralkodó lakhelyéül. Egészen megdöbbentő, hogy valaha ez volt az Emirátus hatalmi központja. Hasonlóan érdekes élmény egyébként a repülőtéren végignézni a Dubai történetét és fejlődését bemutató képeket.

Jumeirah mecset az erőd közelében

Hajózás a Dubai Creek vizén autentikus hajón vagy kompon

Bastakia, Heritage Village

Késő 19. századi felújított épületek, autentikus szálláshelyek, szuvenírok és séta a vízparton.

Deira városrész

A Creek északi oldalán, színpompás aranypiacával, fűszerpiacával és halpiacával, melyeket nem érdemes kihagyni. Akár hajóval is átkelhetünk a souq (bazár) oldaláról!

Dubai Frame

dubai frame látnivaló dubaj mit érdemes megnézni programok mortons

A 150 méter magas óriás képkeret, mely művészeti kiállításoknak ad otthont, csúcsáról pedig pazar kilátás nyílik a város régi és új részeire.

Sheikh Zayed Road

A város fő közlekedési tengelye, óriási forgalommal, felhőkarcolók erdejével. Érdekes program lehet végigutazni a metróval a két végállomás között. Az ablakokon át az egész várost, szerkezetét, a lakónegyedeket és óriás szállodákat megtekinthetjük.

Burdzs Al-Arab (Burj Al-Arab)

dubaj dubai utazási ajánlatok árak szállás repülőjegy mortons travel akció

A 321 méter magas, vitorla alakú hotel a világ egyik legdrágábbja. Globális idegenforgami desztinációként ez az épület helyezte fel a várost a térképre. A közelben található a Palm Jumeirah, a pálma alakú mesterséges szigetcsoport, melyen privát villák és óriási luxusszállodák sorakoznak, de persze találunk itt óriás víziparkot is.

Aquaventure vízipark

Kicsik és nagyok kedvence lesz a Palm Jumeirah túlsó oldalán, a csúszdák tetejéről remek kilátással. Nagyon figyeljünk a napvédelemre!

Dubai Pillangó Kert

Terepjárózás, homok snowboard a sivatagban

Mind itthoni szervezéssel, mind helyszíni jelentkezéssel számos érdekes programra, akár több napos kirándulásokra is, indulhatunk a sivatagba, melyet érdemes személyesen is megtapasztalni.

Jumeirah Beach a város legnépszerűbb partszakasza

jumeirah beach dubai dubaj strand tengerpart öböl

Tökéletes helyszín a strandolásra és különféle vízi sportok kipróbálására.

Közlekedés, autóbérlés, tömegközlekedés

Dubai az egyik legkevésbé gyalogosbarát nagyváros a világon, a tömegközlekedést a felszíni metrón kívül elfelejthetjük. A nyári hőség miatt sajnos a metró sem az ideális választás, így marad a taxi és az Uber.

Egyéni úton opció az autóbérlés is, főleg ha tervezzük a szomszédos emirátusok meglátogatását. Mivel nagyon gyakoriak a forgalmi dugók és körülményesek a parkolóházak, városon belülre nem a legjobb választás.

Vízum, védőoltás és biztosítás

További fél évig érvényes útlevéllel magyar állampolgárok számára vízummentes a belépés, és a maximum 90 napos tartózkodás. A repülőtéren figyeljünk oda, hogy a megfelelő belépési dátumot pecsételik-e az útlevélbe!

Védőoltás az emirátusokba nem szükséges, az utasbiztosítás, mely a potenciális két hetes karantént és ellátást fedezi, kötelező. Ezt a 2020.07.07-ei nyitást követketően szigorúan ellenőrzik belépéskor. Bővebb információ a Kozuli Szolgálat honlapján érhető el.

Mennyire szigorú Dubai? Van-e a nők számára elvárt viselet?

dubai nők lányok viselet öltözködés szabályok

A világ egyik leggyorsabban fejlődő idegenforgalmi desztinációja nem engedheti meg magának, hogy zaklatások érjék a nőket öltözködésük vagy egyedül történő utazásuk miatt, és ilyenektől természetesen nem is kell tartani. Nem szükséges a hajat vagy az egész testet eltakarni, habár a helyi nők döntő többsége így öltözik, ha nem otthon tartózkodnak.

Az Emirátusokban azonban fontosak a hagyományok, ezeket pedig a teljes Dubai-élmény érdekében érdemes tiszteletben tartani. A vállakat és a combokat a strandon és a szórakozóhelyeken kívül, az égető nap miatt is, érdemes lenge ruhadarabok alá rejtenünk. Beltérben ráadásul olyan erős légkondícionálással fogunk találkozni, hogy nemigen lesz komfortos a trikó és a rövid ruhadarabok viselése.

Fogyaszthatunk-e alkoholt Dubajban?

Külföldiként korlátozásokkal, de igen. A muszlim vallású helyiek számára a hatályos iszlám törvények értelmében tilos alkoholos italok fogyasztása. Szigorúan tilos viszont számunkra is a közterületi alkoholfogyasztás és a nyilvános részegség, beleértve a tengerpartot, strandot is. A rendőrök figyelnek és nagyon komolyan veszik a kihágásokat.

A külföldieknek engedéllyel rendelkező szállodákban, éttermekben és egyéb vendéglátóhelyeken van lehetősége élvezni akár a világ legjobb italait is, hiszen a városban minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere lehet.

Szervezett vagy egyéni utat érdemes választani?

Mint mindig, most is az a kérdés, hogy az utazóknak mennyire van kedve és ideje a foglalással, szervezéssel, biztosítás intézésével és a korlátozások figyelésével foglalkozni.

Az Egyesül Arab Emirátusok meglátogatásakor a szervezett úton a felsoroltakon kívül a közlekedéssel nyerhetünk nagyot: Dubai híres óriási forgalmi dugóiról a reggeli és esti órákban, amikor mind a taxik, mind az Uber és társainak használata időigényes lehet. Szervezett úton a légkondícionált, idegenvezetős transzfer mindig rendelkezésünkre az egyes látnivalók között.

A Morton’s utazáskeresőjében a korábbi évekhez képest kiemelkedően jó ár-érték arányú egyéni, és 4-6 éjszakás idegenvezetős utazások is elérhetők.

Örömmel állunk rendelkezésre a legjobb ár-érték arányú repülőjegyek, egyéni és csoportos utak foglalásához, és (reméljük már ősztől) várunk szeretettel közönségkedvenc amerikai körutazásainkon! Kérdéseidre Messengeren kaphatsz leggyorsabban választ szakértőinktől.