fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

GYAKORI UTAZÁSI KÉRDÉSEK (GYUK)

2020.04.15.

Gyakori kérdések

✅ Milyen iratokkal utazhatok be az egyes országokba?

Az adott úti cél ország aktuális szabályairól a http://konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon tájékozódhat. Mindig ellenőrizze, hogy az útlevele, utazáshoz használt okmánya érvényes-e és – ha szükséges – rendelkezik-e megfelelő vízummal a cél-, illetve tranzit országokba!

Egyes országok esetében az útlevélnek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ellenőrizze az adott ország részletes beutazási feltételeit a Konzuli Szolgálat oldalán, illetve az adott ország hivatalos honlapján (pl. külügyminisztérium, külképviselet)!

Csináljon fénymásolatokat iratairól, és utazás közben tárolja őket az eredeti iratoktól elkülönítve, vagy digitális formában egy megbízható internetes honlapon vagy e-mail fiókban!

✅ Milyen védőoltás szükséges az egyes országokba történő belépéshez?

Kérjük, lépjen kapcsolatba háziorvosával, keresse fel az ÁNTSZ (továbbá bizonyos esetekben az Egészségügyi Világszervezet WHO) honlapját, és tájékozódjon az esetlegesen szükséges védőoltásokról, egészségügyi előírásokról, illetve az Ön által szedett gyógyszerek kiviteléhez szükséges engedélyekről!

✅ Mit kell tudnom az egyes országokba történő pénz- és vámszabályokról?

Vigyen az utazásra megfelelő mennyiségű készpénzt, illetve egy, az adott cél-, illetve tranzitország(ok)ban is használható – kiterjedt nemzetközi hálózatba tartozó – bankkártyát (hitelkártyát)! Képezzen biztonsági tartalékot! Tájékozódjon a célországba bevihető készpénz értékének felső határáról!

Tájékozódjon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve a cél- és tranzitországok vámigazgatóságainál (annak honlapján vagy az adott ország Magyarországra akkreditált külképviseletén) a vámmentes, illetve tiltott árukról, mennyiségi korlátozásokról!

✅ Hol találom meg az egyes országokra vonatkozó (egyéb) utazási tanácsokat?

Kérjük, a Konzuli Szolgálat oldalán tájékozódjon az egyes országokra vonatkozó utazási tanácsokról, általános információkról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

✅ Utazásom időpontjában milyen időjárásra számíthatok az egyes országokban?

A várható hőmérsékletekről a https://weather.com weboldalon tájékozódhatnak.

✅ Mikor érkezzek meg a repülőtérre?

Javasoljuk, hogy indulás előtt legalább 2 órával érkezzen ki a repülőtérre, és a beszállításhoz azonnal, amint lehet, kezdje meg a bejelentkezést az arra kijelölt check-in pult(ok)nál. Tengeren túli járatok esetében indulás előtt akár már 3 órával bejelentkezhet járatához.

Diszkont légitársaságok esetén az online check in elvégzése kötelező, a repülőtéri check in-ért a légitársaság extra díjat számolhat fel!

A lehető legjobb tervezés ellenére is előfordulhatnak menetrend- és útvonalváltozások a légiközlekedésben. Kérjük, az ezzel kapcsolatos esetleges kárigényével a probléma felmerülésekor azonnal forduljon a mindenkori légitársaságához! FONTOS! A légitársasági menetrend szerinti indulási és érkezési idők mindig helyi időt jelölnek. A menetrend minden esetben tájékoztató, a légitársaság a változtatás jogát fenntartja.

✅ Hogyan készüljek a repülésre?

Nagyon kényelmes ruházat és lábbeli javasolt a repülés idejére, mivel korlátozott lesz a mozgás.

✅ Milyen szabályok vonatkoznak a feladott poggyászokra?

A feladott poggyász maximális súlya általában 20 vagy 23 kg a turistaosztályon, ez légitársaságonként változhat. Az erre vonatkozó adatokat utazási referenseink mindig, már az ajánlatadás során megadják, amennyiben mégis kérdése merül fel, kérjük, látogasson el az adott légitársaság weboldalára, vagy keresse irodánkat!

Általánosságban elmondható, hogy minden utas csak egy 1 darab poggyászt adhat fel.

A 2. életévüket be nem töltött gyermekek után az utasok nem jogosultak ingyenes poggyász feladására. Babakocsi, babaágy, gyermekülés szállítása esetén ezeket a poggyászokat be kell csomagolni egy csomagba vagy védőfóliába, ellenkező esetben a fuvarozó nem felelős a keletkezett károkért.

A kísérő kutyák, amennyiben azok vak, siket vagy más fogyatékkal élő személyeket kísérnek, ingyenesen szállíthatók. Akik túllépik a maximálisan megengedett poggyász súlyhatárát, tehát bőröndjük nehezebb, illetve nagyobb méretű az előírtnál, poggyász túlsúlydíj fizetésével kell számoljanak.

Néhány diszkont légitársaság külön felárat számol a feladott poggyászokra.

A feladott poggyászba ne rakjon értékeket, úgymint videokamera, fényképezőgép, ékszerek, készpénz, utazási dokumentumok stb.!

Kábítószernek látszó fehér por (porcukor, liszt, completta) csomagolása TILOS!

✅ Milyen szabályok vonatkoznak a kézipoggyászra?

A kézipoggyász súlyhatára légitársaságonként változó, az erre vonatkozó adatokat utazási referenseink mindig, már az ajánlatadás során megadják, amennyiben mégis kérdése merül fel, kérjük, látogasson el az adott légitársaság weboldalára, vagy keresse irodánkat!

✅ Mit csomagoljak a kézipoggyászba?

A kézipoggyászba érdemes csomagolni azokat a tárgyakat, amelyekre az utazás közben szüksége lehet. Mindenképpen a kézipoggyászban van a helye az úti okmányoknak, a hivatalos dokumentumoknak, a készpénznek és a bankkártyáknak. Érdemes itt tartani a kisméretű és értékes, valamint törékeny tárgyakat is, mint például az ékszerek vagy a szemüvegek. Semmiképpen nem szabad a kézipoggyászban hagyni a 6 cm-nél nagyobb pengéjű ollókat, késeket és más éles fémtárgyakat, ezeket a feladásra szánt csomagokban kell elhelyezni.

Napi gyógyszereket a kézipoggyászban helyezze el, gyári csomagolásban! Bizonyos betegségek esetén, melyek átlagos mennyiségen felüli gyógyszert/ ampullát, ill. tűt igényelnek, csak angol nyelvű orvosi igazolással vihetők fel a fedélzetre. Igazolás a háziorvostól kérhető, és érdemes annyi fénymásolatot magával vinnie, ahogy szakaszból a repülőútja áll.

Javasoljuk, hogy a kézipoggyászba csomagoljon egy öltözet ruhát arra az esetre, ha késve érkezne meg a bőröndje.

A kézipoggyász összeállításakor feltétlenül figyelembe kell venni a folyadékok tárolásáról szóló szabályokat is. A fedélzetre tilos felvinni 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben folyékony/ gél halmazállapotú dolgokat, szúró, vágó, robbanó, gyúlékony anyagokat!

Kábítószernek látszó fehér por (porcukor, liszt, completta) csomagolása TILOS!

Biztonsági okok miatt a kézipoggyászban szállított elektronikus eszközöknek feltöltött állapotban kell lenniük. Általában a kézipoggyász mellett egy személyes kis táska (laptop táska, kisebb női táska) is felvihető a gépre.

✅ Mi a teendőm, ha a poggyászom megsérül vagy elveszik a repülőút során?

Amennyiben a bőröndje sérülten érkezik meg, vagy elveszett az utazás folyamán, kérjük, azonnal menjen a LOST AND FOUND pulthoz jegyzőkönyvet felvenni. Ez a jegyzőkönyv segít a bőrönd fellelésében. Ennek hiányában a légitársaság nem tud segítséget nyújtani.

✅ Milyen biztosítást kössek utazásomhoz kapcsolódóan?

Irodánk mind az útlemondási, mind a baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás (BBP) megkötését is kiemelten javasolva, már az ajánlatadás során felhívjuk a figyelmet ezek rendkívüli fontosságára.

  • Lehetőség van külön sztornóbiztosítás (útlemondási biztosítás) és külön baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás megkötésére. Ebben az esetben az útlemondási biztosítás 20% önerős, azaz ha az utasok vagy a közvetlen hozzátartozóik orvosilag igazolt megbetegedése, balesete miatt kénytelen az utat lemondani, a biztosító a részvételi díj 80%-át téríti meg.

    A BBP biztosítások díja az úti cél, az utazás időtartama és a választott módozat függvényében változik, kérjük, pontos információkért keresse irodánkat!

  • Lehetőség van önrész nélküli, kombinált útlemondási és utasbiztosítás együttes megkötésére is. Ebben az esetben, tehát ha az utasok vagy a közvetlen hozzátartozóik orvosilag igazolt megbetegedése miatt kénytelen az utat lemondani, a biztosító a részvételi díj 100%-át megtéríti, ill. ez már tartalmazza a BBP biztosítást is. Ennek díja szintén az úti cél, az utazás időtartama és a választott módozat függvényében változik, kérjük, pontos információkért keresse irodánkat!