Kuba változatos behatások egyedülálló keveréke - a karibi őslakosok szokásai, a gyarmatosítás latin behatásai és a rabszolgaként érkezett afrikaiak öröksége egyaránt alapvető fontosságú elemei Kuba páratlan kultúrájának és hangulatvilágának.

A turisták körében egyre népszerűbb szigetországba látogatók ennek megfelelően a karibi térségtől megszokott tökéletes fehér homokos strandok és természeti látványosságok mellett belekóstolhatnak Kuba nagyszerű gasztronómiájába, ikonikus szivarjaiba, hosszú és izgalmas történelmébe és lendületes kultúrájába, melynek talán legfontosabb eleme a tánc és az ének. 

A kihagyhatatlan Havana és a nagyszerű strandok, üdülőkörzetek mellett közkedvelt úti célok még az ország lenyűgöző koloniális óvárosai, például Camagüey, Trinidad és Cienfuego.  

Havanna

havanna óvárosa fontos kubai látnivaló

Egy kubai utazás kihagyhatatlan állomása. A kubai főváros a karibi térség legnagyobb és legnépesebbike is, és bár sokak számára továbbra is a megfakult csillogás jelképének számít, az utánozhatatlan és legendás havannai hangulat az utóbbi években a modern nagyváros élményeivel is egyre inkább kibővül. 

A pasztellszínű házak, ódivatú kocsik és a szinte minden sarkon megtalálható szivarárusok között életre szóló élmény beleveszni Havana Viejo (Öreg Havanna) jazz- és latinzenével átitatott macskaköves utcáiba.

Varadero

varadero tengerpart karib-tenger kuba

Kuba mesés strandjai között könnyen rábukkanhatunk kedvencünkre, akár úszni, napozni, sznorkelezni, bulizni vagy vízi sportolni vágyunk.

Varadero az ország legnépszerűbb üdülővárosa és sokak szerint a Karib-tenger fürdőzésre legkiválóbb partszakasza, mely a fő sziget északi partján található, Havannától kocsival körülbelül két órára.

Varadero egy 20 kilométer hosszú, fehér homokos strandok, dús növényzet és türkizkék víz által övezett félszigeten található. Körülbelül 50 hotel és resort is található itt, saját magánstrandokkal, így Varadero legjobb strandjának megtalálása nehéz feladat lehet.

Ha valóban különleges fürdőzési élményre vágyunk, keressük fel a Playa Coral-t, mely a közeli nagyváros, Matanzas közelében található. Az ezt a strandot védő korallzátony úszva megközelíthető, aminek köszönhetően könnyedén gyönyörködhetünk a lélegzetelállítóan színes víz alatti világban.

Nagymama partra szállása

Kuba természeti csodáit felfedezhetjük az ország számos nemzeti parkjában, mint például a Desembarco del Granma Nemzeti Parkban, melyet vízesései, teraszos strandjai és érintetlen tengerparti sziklfalai miatt 1999-ben az UNESCO világörökség részévé vált.

Neve magyarul körülbelül “A Nagymama partraszállása”, nevét arról a hajóról kapta, melyben Fidel Castro, Che Guevara és társaik 1956-ban Kubára érkeztek a forradalom kirobbantása előtt. 

Valle de Viñales (Viñales-völgy)

kuba valle de vinales szivar völgy

Az ország legkülönlegesebb nem partközeli látványossága minden bizonnyal a Valle de Viñales. Ez a 132 négyzetkilométeres völgy évszázadokon keresztül a kubai dohánytermesztés egyik központja volt.

A völgyet tarkító falvakban jól megőrzött példáit találhatjuk a gyarmatosítás korabeli népi építészetnek, megismerkedhetünk a helyi népszokásokkal, a dohánytermesztés évszázados titkaival és szivart sodorni is megtanulhatunk.

A térség kiválóan alkalmas túrázásra és látványos, növényzettel borított meredek sziklái látogatható barlangoknak is otthont adnak. A helyi (de persze turistákat is szívesen látó) hegymászó-közösség pedig az elmúlt években kezdett kibontakozni.

Kuba utazás időzítése

kuba utazás időzítése időjárás

Kuba időjárása december és április között a legjobb, és ez egybeesik a csúcsidőszakkal is. Hőmérséklet szempontjából az év többi része sem kevésbé kellemes, azonban az év többi részében több csapadékra számíthatunk, ami negatívan befolyásolhatja élményeinket.

Más karib-tengeri úti célokhoz hasonlóan érdemes elkerülni a hurrikánszezont: hurrikánok és trópusi viharok itt augusztus és október között a leggyakoribbak, de a június elejétől november végéig tartó időszak egészében előfordulhatnak, és ritkán pusztító erejűek is lehetnek.

Beutazási feltételek, közbiztonság

kuba utcakép zene közbiztonság biztonság

Magyar állampolgároknak minden esetben szükséges a Kubára utazáshoz vízumot igényelni, melynek érvényességi ideje 3 hónap, de szükség esetén újabb három hónapra meghosszabbítható. Kötelező ezen kívül az utas-egészségügyi biztosítás megléte, melyet belépéskor ellenőrizhetnek. 

Az ország közbiztonsága karibi viszonylatban kiemelkedően jónak mondható. Ellenére az óriási vagyoni különbségekkel rendelkező érdemes ügyelnünk értéktárgyainkra, főleg a turisták által kevésbé frekventált helyeken. Általános jó gyakorlat, ha nem "villogunk" értékeinkkel, fényképezőnkkel, telefonunkkal.

Az ország területén az USD használata tilos, és bankkártyás fizetésre ritkán van lehetőség. Mostanában egyre sűrűbben jelentkező probléma a készpénzhiány, melynek következtében a bankautomatákból gyakran nem lehetséges kubai pesót kivenni. Ezen okokból fontos előre készülni valutával (lehetőség szerint euróval, vagy sváci frankkal, angol fonttal stb.), melyet a frekventáltabb helyeken és sok szállodánál megtalálható CADECA állami pénzváltóknál válthatunk a helyi pénznemre.