Hova utazhatok?

Kuba utazás

 kuba utazás havanna hawana szivar tengerpart csoportos utazás idegenvezető mortons travel

Kuba, hivatalosan Kubai Köztársaság szigetország a Karib-tenger, a Mexikói-öböl és az Atlanti-óceán találkozásánál. A Nagy-Antillák és így a Karib-szigetek legnagyobb tagja. Kuba szigetén kívül 1600 kisebb-nagyobb sziget tartozik az országhoz. Egykori spanyol gyarmat, ma a világ egyik utolsó, a világ felé folyamatosan nyitó szocialista berendezkedésű országa.

A nálunk érdeklődő utazók körében viszonylag gyakran felmerülő kérdésre, hogy “utazzunk-e Kubába?” egyértelmű IGEN a válasz. A számtalan ok, a fantasztikus, fehér homokos tengerpartok, a kultúra, az ételek, a mosolygós emberek, a zene, az életigenlés mellett egyetlen fő érvünk van: Különleges és semmihez sem hasonlítható hangulat, mely életünk végéig elkísér minket.

A Karibi-térséggel és egyéb karibi szigetekkel kapcsolatos bővebb információért és utazási ajánlatokért látogassa meg a Karib-szigetek utazás oldalunkat is! A Morton’s Travel az amerikai csoportos utazások piacvezetője 27 év utazásszervezési tapasztalattal.

A budapesti kubai nagykövetség a továbbiakban már nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.

Itthoni vagy európai indulás esetén vízum beszerzése szükséges a budapesti kubai nagykövetségen. Kubai vízum ügyintézésével kapcsolatosan kérje utazási szakértőink segítségét elérhetőségeinken vagy Messengeren!

12 ok, amiért Kubába kell utaznunk

Kuba földrajza, éghajlata, városai

kuba utazás vízum mortons travel utazási iroda havanna utazás buena vista social club casa particular rum kubai szivar varadero beach tropicana show fidel castro camaguey che guevara santiago de cuba zapata baracoa disznó öböl

Az ország túlnyomó része sík terület, komolyabb hegységeket az ország délkeleti végében találunk. Az ország partjai nem véletlenül választják a világ legjobb strandjai közé, pont olyanok, mint amilyeneket álmainkban képzeltünk el: Fehér homok, pálmafák, buja növényzet, gazdag tengeri élővilág.

Az átlaghőmérséklet egész évben kellemes, 22-28 °C közötti. Az év nagy részében naponta 7-8 óra a napsütéses órák száma, ezért tökéletes desztináció pihenésre, kikapcsolódásra. Az enyhe, kevés csapadékkal járó száraz évszak, novembertől áprilisig, az esős évszak, mely forróbb és csapadékosabb, májustól októberig tart. A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.

Legjelentősebb színes-izgalmas városai a főváros mellett Santiago de Cuba,Trinidad, Camagüey, Holguín, Guantánamo, Santa Clara, Las Tunas, Bayamo és Cienfuegos

Történelme

kuba utazás vízum mortons travel utazási iroda havanna utazás buena vista social club casa particular rum kubai szivar varadero beach tropicana show fidel castro camaguey che guevara santiago de cuba zapata baracoa disznó öböl

Kolumbusz 1492-ben szállt partra a szigeten és Isla Juana-nak keresztelte. A Kuba név az itt élő őslakosoktól származik. 1511-ben megalapították az első spanyol várost, néhány éven belül pedig az egész szigetet az ellenőrzése alá vonta a spanyol korona. Az ország történélmére a behurcolt rabszolgák, a spanyol uralom elleni lázongás és a közeli USA gazdasági-politikai befolyása volt nagy hatással.

A 20. század eleji de facto függetlenedés után néhány turbulens évtizedek következtek, mely a kommunista forradalomban és a Fidel Castro-féle hatalomátvételben csúcsosodott ki. Ez után Kuba az amerikai-szovjet hatalmi játszmák eszközévé és a kommunizmus - főleg afrikai - exportőrévé lépett elő. Az utóbbi években az ország látványosan nyit a világ felé, melynek további gyorsulása várható a következő néhány évben. Őszintén reméljük, hogy a hamisítatlan kubai hangulat nem szenvedi meg az átalakulást. Nagy kár lenne érte.

Kuba legnépszerűbb látványosságai

kuba utazás vízum mortons travel utazási iroda havanna utazás buena vista social club casa particular rum kubai szivar varadero beach tropicana show fidel castro camaguey che guevara santiago de cuba zapata baracoa disznó öböl

Kuba utazási beszámolók

Kubai közlekedés és gasztronómia

Csak az első 2 éjszakára foglaltunk szállást a vízum miatt, a többit a helyszínen simán meg lehetett oldani. Casa particulara (é: Zimmer frei) rendszerben Centro Habana-ban 25 CUC/ éjszaka, teljesen kulturált, jól megközelíthető. Javaslat: Daisy, Centro Habana, Marique 392, Centre San Miguel y San Rafael.

Helyi közlekedés: órás taxival érdemes közlekedni (lada). A turistataxik (jellemzően új kocsik) előre kialkudott áron visznek el, de az minden esetben magasabb, mintha taxiórával mérné.

Mojito: a Hotel Parque Central tetején kitűnő, az Assisi téren a Mercurio-nál nagyon finom és megfizethető, a Plaza Vieja-n található sörözőben (Havanna egyetlen sörfőzdéje) pedig sörrel készült mojito-t lehet inni, érdemes megkóstolni. Cienfuegos, Punta Gorda, a félsziget csúcsánál lévő szabadstrandon ittuk a legjobb mojitot.

Utazás az országon belül: A Víazul jó alternatívája pl. a Hotel Inglaterrában található Cubanacan utazási iroda. A hotel vendégei és más turisták számára szerveznek kubai belföldi utakat. Mi Cienfuegosba utaztunk, ezért befizettük nekik a Vízul Habana-Cienfuegos buszjegy árát. Ugyanúgy elvittek, viszont nem a város széléről indult és sokkal kulturáltabb volt.

A helyi utazási irodák fakultatív programjai általában jó tippek, érdemes megnézni őket. Viszont fele annyiból is meg lehet úszni, ha keres az ember egy taxist vagy egy helyi autóst és megbeszéli vele, hogy vigye el az adott helyre, és hozza is vissza. Cienfuegsból ilyen megoldással mentünk el Santa Claraba, a Playa Anconra is, illetve Trinidadba átköltözni is így olcsóbban sikerült, mintha busszal mentünk volna.

Trinidadban a Casa de le Música előtt minden este élőzene van. A fenti bárban egy kicsit drágábbak a koktélok :). A La Canchanchara bárt érdemes meglátogatni, nagyon hangulatos és a canchanchara (koktél) is kitűnő. Ha a négydecis korsóban kéred, a pultos kiakad. Trinidadban szállás: mi Alberticonál voltunk (a Lonely Planetben megtalálható), elsőosztályú szállás, isteni kaja (a languszta hatalmas és nagyon finom!) és korrekt, barátságos hozzáállás a vendégekhez.

A Sierra Escambrayban a város fölött Topez de Collantes mellett a Casa del Cafétól indul egy turistaút a La Batata barlang felé. Ki ne hagyja senki, aki arra jár! A barlangból folyik ki egy patak, a barlangban több szintes vízesés és tórendszer van. Érdemes beúszni és felmászni a magasabb szintekre, megkeresni a két patak találkozását.

Kaja: Casa particulara-knál nagyon jó a kaja. A Lonely Planet által Cienfuegosban ajánlott Criollo éttermet azonban hagyd ki, borzasztó a kaja és ráadásul nem is túl olcsó./p>

Rum: A Havana Club mellett érdemes megkóstolni a Caney-t is, bár abból 5 éves a legöregebb, elég finom. Havana Club Siete Anos üveges vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizd le, hogy origi-e az üveg. Tekergesd meg a kupak alatti fémgyűrűt. Mi két üveggel vettünk és itthon vettük észre felbontásnál, hogy zsilettel elvágták. Szépen felvizezték mindkét palackot.

Fidelt ne emlegesd a nevén, ha magyarul beszélsz. Mondd, hogy "az Öreg", vagy bármit. Ha a helyiek úgy érzik a hanglejtésedből, hogy tiszteletlenül beszélsz róla, jó eséllyel megsértődnek. Ez persze Che-re is vonatkozik.

Jó utat, ha Kubába utazol!

M.M.