fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Szabadság-szobor (Liberty Island) és Ellis Island

Szabadság-szobor

New York és az Új Világ jelképe, a Szabadság-szobor Manhattantől délre, a Hudson folyó torkolatánál, a kicsiny Liberty-Islanden található. Az acélszerkezetes, rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az USA-nak az Amerikai Egyedült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A belső szerkezet mérnöki munkái nem más, mint Gustave Eiffel nevéhez köthető.

 

A szobor egy nőalakot ábrázol, mely jobb kezében fáklyát, bal kezében egy JULY IV MDCCLXXVI, vagyis 1776, július 4. feliratú táblát tart. A nőalak egyik lába láncokhoz kötött, ez az elnyert szabadságot, a hétágú korona pedig a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.

A szobor magassága a talajtól a fáklya tetejéig (beleértve a talapzatot is) 93 méter, ebből csak a szobor 46 méteres és 204 tonnás. A tervező – Frederic-August Bartholdi – nem véletlenül tervezte ilyen grandiózusra, sokkolta ugyanis, hogy Amerikában minden milyen óriási méretű.

 

A szobornak magyar vonatkozása is van, talán a mai napig dobozokban heverne, ha Pulitzer József egy remek ötlettel nem gyűjtötte volna össze a pénzt a talapzat megépítésére. Pulitzer – látva, hogy a talapzat kiadásai nemigen akarnak összegyűlni – bejelentette, hogy minden adományozó nevét megjelenteti a The World című újságjában. Mivel mindenki szerette volna nyomtatásban látni a nevét, a pénz csak úgy ömlött, a szinte kizárólag egy dollár alatti adományokat kisembereknek köszönheti New York városa. (Természetesen Pulitzer ezzel a húzásával nem csupán a szoboremelés gondját oldotta meg, hanem saját lapjának példányszámát is jelentősen megemelte, zseniális ötletével több mint ötvenezer új előfizetőt szerzett.)

A Liberty Island-re, amely szigeten a monumentális méretekkel rendelkező Szabadság-szobor helyet kapott, hajóval/ komppal juthatunk el. Lehetőségünk van a talapzat tetejéig vagy akár a szobor koronájáig (külön díj ellenében) is feljutni. A talapzat második emeletén lévő múzeumban megismerhetjük a szobor történetét, majd a szobor belsejében 354 csigalépcsőn (nincs lift) juthatunk fel a koronában lévő kilátóhoz (minden harmadik fordulónál pihenővel). Megéri a fáradságot, a kilátás pazar.

Ellis Island

A Szabadság-szobor helyszínét adó Liberty Island mellett pár percnyi hajóútra terül el Ellis Island. A sziget immár több mint fél évszázada a Szabadság-szobor Nemzeti Műemlék része, 30 éve pedig már a Bevándorlási Múzeum is itt kapott helyet, ugyanis ez a sziget volt a legforgalmasabb bevándorlást ellenőrző amerikai állomás. A világ minden tájáról érkeztek ide 1892 és 1954 között, mintegy 12 millióan. Ma már ennek a 12 millió bevándorlónak a leszármazottjai alkotják a lakosság 40%-át. (A rekordot 1907 jelentette, amikor is több int egymillió embert ellenőriztek az állomáson.)

A múzeum rendkívül érdekes: benne a bevándorlók itt töltött napjait bemutató ismertetőket, fotókat nézhetünk meg. Minden érkezőt – a legforgalmasabb időkben napi ötezer főt – alapos (3-5 órás) és meglehetősen megalázó erőnléti, orvosi és pszichológiai vizsgálatnak vetették alá, illetve kikérdezték őket mind az anyagi, mind a büntetőjogi helyzetükről is. Nyilvántartást nem vezettek róluk, ez képtelenség is lett volna ekkora létszámnál, a legfontosabb dolgokat krétával írták az emberekre, akik közül 98%-uk telepedhedett le, 2%-ékukat visszautasították a hajókra, amelyek kötelesek voltak visszavinni őket az indulási pontjukra. (Többen ezt nem fogadták el, vagy megpróbáltak átúszni Manhattanbe, vagy öngyilkosságot követtek el.) A bevándorlási procedúra pl. A Keresztapa című filmben is megörökítésre került.

Irodánk mind az egyéni városlátogató vagy fly & drive, mind a csoportos utasai számára biztosítani tudja a programon való részvételt.

Egyéni városlátogató vagy fly & drive utasaink az év minden napján részt tudnak venni a magyar idegenvezető vezetésével történő, személyre szabott egyéni túrán, melynek során idegenvezetőnk az utasok szállodájánál találkozik a résztvevőkkel, és oda is kíséri vissza őket. A program kb. 4 órás.

Részvételi díj: 24 900 ft/ fő*

A részvételi díj tartalmazza:

magyar nyelvű idegenvezetés

A részvételi díj nem tartalmazza:

helyi közlekedés
belépőjegyek

*A részvételi díj min. 4 fő foglalása esetén érvényes.

Amennyiben hosszabb időt tudunk szánni a két szigetre, az alábbi lehetőség áll rendelkezésre:

Részvételi díj: 11 900 Ft/ óra/ fő*

A részvételi díj tartalmazza:

magyar nyelvű idegenvezetés

A részvételi díj nem tartalmazza:

helyi közlekedés

*A részvételi díj min. 4 fő foglalása esetén érvényes.

Magyar idegenvezetővel történő, csoportos úton részt vevő utasaink az alábbi időpontokban tudnak részt venni a kb. 4 órás programon.

Részvételi díj: 24 900 Ft/ fő

A részvételi díj tartalmazza:

Retúr hajójegy

A jegy belépést biztosít a Szabadság-szobor Nemzeti Emlékmű talapzatának Fort Wood részébe és az Ellis Island Nemzeti Bevándorlási Múzeumba

A részvételi díj nem tartalmazza:

a kikötőbe való kijutás és visszajutás költsége
koronába való feljutás
idegenvezető a programon nem vesz részt, de informális segítséget nyújt a résztvevők számára.

A program időpontjai: