A brit hatóságok egészségügyi figyelmeztetést adtak ki a szigetországban tapasztalató hőhullámok miatt. Bár a tavalyi 40,2 °C-os rekord elérése a következő napokban nem valószínű, a hétvégi 30 °C feletti hőmérséklet önmagában is az év eddigi legmelegebbje volt.

Az előrejelzések szerint az átlagosnál kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy forró lesz az idei nyár. A harminc fokos melegben elájult szőrmesapkás királyi őrökön kívül a hőhullám tényleges veszélyt jelent például a brit nyugdíjasokra is. A messzi földről érkezett látogatók számára viszont új lehetőségek nyílnak. 

Az “Ibizánál is melegebb hőmérséklet” (az angol lapok szerint) egyúttal a tökéletes tengerparti kikapcsolódás lehetőségével is kecsegtet. Bár a szigetország nem elsősorban tengerpartjairól híres, aki keres, százszámra találhat kristálytiszta vizű, akár homokos partokat. A következőkben a tömeget magunk mögött hagyjuk, és bemutatunk hatot Dél-Anglia legszebb és legérdekesebb strandjai közül.  A víz hőmérséklete júniusban még nem az igazi, de a 2022-es nyár csúcsán elérte a 21 fokot, ami már kellemes, főleg hőhullám idején. Figyelem: Naptejre még Angliában is szükség van!

Sussex, Seven Sisters és Cuckmere Haven

seven sisters dél anglia tengerpart strand

A Seven Sisters, azaz Hét Nővér azoknak a krétaszikláknak a neve, melyek Nagy-Britannia talán leglátványosabb partszakaszát alkotják, híresebb nagytestvérük, a doveri fehér sziklák mellett.

Ha netán megfáradnánk a sziklák alatti parti napfürdőzésben, a sziklák tetején végigfutó hullámos út látványos túrát ígér, bár lejtői és emelkedői miatt ajánlatos túracipővel készülni. Az út mentén található a képeslapra illő szépségű Beachy Head világítótorony.

cuckmere beach

A közeli másik strand, Cuckmere Haven gyönyörű kilátást nyújt a Seven Sisters-re, és többnyire biztonságos vadságával magában is Dél-Anglia legjobb strandjai közé sorolható.

Wight-sziget

isle of wight strand anglia

Sokat elmond a sziget adottságairól, hogy az állam Wight több mint felét kiemelkedő szépségű területnek nevezte ki (Area of Outstanding Beauty). A sziget 100 kilométernyi tengerpartja változatos élményeket ígér. Sandown strandja tökéletes úszásra, Compton Bay a szörfösök kedvelt strandja, Ventnor viktoriánus városánák hangulatát pedig sokan a Riviérához hasonlítják.

Dorset, Jura-part, Durdle Door

jurassic coast dél-anglia

A Dorset környéki Jurassic Coast 2001 óta az UNESCO Világörökség része, mivel sziklái fontos triász, jura és kréta-kori maradványokat rejtenek, köztük dinoszauruszokét is.

A Durdle Door két kisebb, bájos homokos strand közötti szikla boltív neve. A látványos kőalakzat és környéke helyszínül szolgált több film és többek között a Tears for Fears és Cliff Richard egy-egy videoklipjének.

A partra vezető lépcsősor több száz fokos, így a Durdle Door megközelítése nem könnyű, de emiatt a két strand ritkán zsúfolt, és szélvédett gyönyörűségük mindenképpen megéri az utat.

Cornwall, Sennen Cove

sennen cove lands end anglia

A maga nemében is izgalmas Land’s End-nek, azaz a szárazföld végének nevezett, és Anglia legnyugatibb csücskének számító, szirt tőszomszédságában található egy bámulatos szépségű homokos part, Sennen Cove.

A legenda szerint az öböl kristálytiszta vizét még a hableányok is kedvelik, bár évekkel később, mikor a hableányokat megtalálták, kiderült hogy delfinek voltak. Öröm az ürömben, hogy legalább néha manapság is látni lehet őket a partról, ahogy a hullámok között lubickolnak.

Ezek a hullámok nem csak a delfinek, de a szörfösök körében is népszerűek, ráadásul a közeli Sennen ma is egy tradícionális “korni” halászfalu hangulatával várja látogatóit.

Kent, Whitstable beach

kent whitstable beach bay

A Canterburytől 8 kilométerre északra található Whitstable egy bájos tengerparti kisváros. Bár strandja nem homokos, csíkos parti fakunyhói mégis emlékezetessé teszik, és az apró kavicsos part garantálja, hogy nem megy homok a papucsunkba. Maga a városka népszerű a látogatók körében helyi termékeket áruló boltjai, kávézói, pubjai és évente megrendezésre kerülő osztriga fesztiválja, a Whitstable Oyster Festival miatt.