fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

A Hold völgye, Wadi Rum

A homokkőbe és gránitsziklába vágott, észak-dél tájolású völgyek, melyek a Wadi Rum területét alkotják, Jordánia déli részén található. A közel 100 km hosszú és 60 km széles terület 2011 óta az UNESCO természeti és kulturális világörökség része. Meglepő módon 800 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik és itt található Jordánia legmagasabb pontja is a Dzsebel Um Adámi hegy, mely 1.832 méter magas.

A csodálatos homokkő és a környező vörös homok olyan érzést kelt, mintha egy másik bolygóra lépne az idelátogató turista. Csupán a homokkő és gránit hegyek törik meg a végtelennek tűnő sivatagi tájat. A fényszennyezéstől távol eső terület éjszakánként milliónyi csillagot tár a szemünk elé, szinte hihetelne látványt nyújt!

A sivatagos terület éghajlata nagyjából i. e. 3000-ig csapadékosabb volt, ekkor földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak az itt élő népcsoportok. Napjainkban a tájat csodáló turisták jeepekkel, quadokkal, vagy teve háton hódítják meg a vörösszínű homoktengert.

A térség már 12 ezer éve lakott volt, erről tanúskodik az eddig itt fellelt 25 ezer sziklarajz és felirat, illetve egy nabateus templom romjai is fennmaradtak az utókornak.

A látványos, furcsa alakú sziklaképződmények, meredek sziklák, keskeny kanyonok és elterjedt dűnék látványa okkal szolgált számos film helyszíneként.

A felszínt folyamatosan formáló környezeti viszonyok barlangokat, üregeket alakítottak ki az évezredek során.

Már az 1960-as évektől kezdve forgattak a területen filmeket mint például az Arábiai Lawrence-et. A későbbi időkben A vörös bolygó, a Sivatag rabjai, a Star Wars 9-ik része, a Prometheus című siker filmeket is nagyrészt itt forgatták. Napjainkban is igen kedvelt forgatási helyszínként szolgál, mivel a legújabb filmek közül a 2021-ben bemutatott Dűne nagy része is itt készült.