fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Rózsa-vörös város, Petra

Jordánia legkedveltebb turisztikai látványossága egyértelműen Petra romvárosa – a vörös sziklafalba vésett város Vádi Músza közelében található. Kiérdemelten lett egyike a világ 7 csodájának, ahogy a UNESCO Világörökségi Listáján is joggal szerepel.

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. Védett fekvése és jó vízellátottsága révén alakult ki a mesterséges oázis, Petra. A település az Kr. e. 5. és az Kr. u. 3. század között fontos kereskedelmi csomópont volt.

Petra utolsó európai látogatói a letűnt múltben a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A városba vezető mély és szűk Szik szurdok, mely 1600 méter hosszú, egyes helyeken mindössze 2 méter széles, meredek falai pedig 80-90 méter magasak, melyek egykor védelmet biztosítottak.

Az első építmény, ami a városba való belépés során a szemünk elé tárul, az az Al Khazneh kincsesház. Egy “lépéssel” arréb viszont már egy 45 soros, 8500 férőhelyes színházat találunk; ebben eredetileg csak 3 ezer nézőnek volt hely, de a rómaiak később kibővítették.

A sziklák között fakadó patak vize az életet biztosította. A legendák szerint Mózes fakasztotta őket egyetlen botütéssel, amikor Egyiptomból kivonulva népével megpihent itt.

Petra romvárosa azonban korántsem csak abból az egy-két épületből áll, melyeket leginkább látunk a fényképeken és a filmekben. A híres Kincstár és a Kolostor mellett a területen több mint 800 történelmi emlék van. Ezek között találhatunk egyszerűbb sírokat, obeliszkeket, amfiteátrumot, utcákat és kegyhelyeket.

Központjában a Homlokzatok Utcája húzódik, amelytől északra található a Királyi palota. A piaccal együtt ez a rész egy kapuval végződik, amely elválasztja a kereskedelmi és a szent részt, melyben a templomok és a kolostorok találhatóak.

Túra dátuma: 2022 június 25 – július 2.