fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Amman – Jerash látnivalók

Világ egyik legősibb városa

Amman Jordánia fővárosa. A világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott városa. A mai Amman területe már az új-kőkorszakban, időszámításunk előtt nagyjából 8.500-ban lakott volt, de fénykorát Philadelphia néven élte Traianus római császár idején.

Római kori színház, mely egykoron 6 000 ember befogadására volt alkalmas, a felújítását követően még ma is rendezvények szintere. A színházat északi irányba tájolták, hogy a nap ne süssön a nézők szemébe. A meredek lépcsősorokat, melyek egy hegyoldalnak támaszkodnak, horizontálisan három nagyobb egységre (diazóma) tagolták. Az alsó részen, legközelebb a színpadhoz a vagyonosok, felettük a katonaság, legmagasabban pedig az átlagemberek ültek. A Folklór Múzeum és a Népi Hagyományok Múzeuma szintén a színház mellett található, melyek jordániai kulturális örökségének gyűjteményét mutatják be.

Ugyancsak római emlék a Citadellán a Herkules-szentély. A hatalmas oszlopai, szobortöredékei az időszámításunk szerinti második századból származnak. A Citadella a város egykori fellegvára, mára már a különböző kultúrák és vallások romjainak színhelye. Itt található a Régészeti Múzeum, mely Jordánia történelmének és kulturális örökségének bemutatását hívatott szolgálni, gyönyörűen megtervezett galériákban. Szintén a Citadella-dombján helyezkedik el az első században épült Umayyad Palota. A sivatagi palotát jelképesen falak, tornyok és kapuk védik.

Leereszkedve a dombról, érdemes sétát tennünk a Huszein-mecset közelében lévő óvárosban és a jellegzetes jordán piacon, ahol az arab árusok a legkülönfélébb fűszereket, zöldségeket és gyümölcsöket kínálják heves kiabálások közepette. A kínálat java az északi jordán tájakról származik, ahol a mediterrán éghajlatnak és a ideális mennyiségű esőnek köszönhetően szépen megterem minden.

Gondosan felépített római kori város Jerash, Petra után a második legkedveltebb turistacélpont, köszönhető ez annak is, hogy a római és bizánci korból származó épületek kivételesen jó állapotban maradtak fenn. Az egykor virágzó gazdasági központ, Gerasza épületeinek maradványai viszonylag jó állapotban maradtak fenn: templom, két színház, a Hadrianus császár tiszteletére emelt diadalív, a kockakövekkel kirakott nagy, ovális alakú fórum, melyet ión oszlopsor ölel át, a hippodrom, mely a lovasversenyek színhelye volt és egy szép homlokzatú szökőkút.

Lenyűgöző romok, melyek között egy kis képzelettel sétálni olyan, mint valóban ott lenni az egykoron húszezer lakót számláló, gondosan felépített városban az akkori fénykorában.

A szabályos római város leglátványosabb térsége a nyolcszáz méter hosszú főút, melyet kétszázhatvan, egykoron árkádokat tartó korinthoszi oszlop szegélyez.