fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

A természet ajándéka

A Holt-tenger: világhírű kincse az egészségnek és szépségnek, melyet már az ókorban is ismertek. Vitális ásványi anyag tartalma tette elismerté a Holt-tenger vizét és iszapját századokon keresztül. Vize, sója és iszapja sok ásványi anyagot tartalmaz, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak.

Az Izrael és Jordánia határán, 430 méterrel a tengerszint alatt található, a Föld egyik legalacsonyabb pontjának számít. Vizében úszni igen nagy kihívás, inkább csak lebegni lehet benne, mely 33.7%-os sótartalmának köszönhető. Ezzel az extrém magas koncentrációval a bolygónk egyik legsósabb vízfelületének számít.

A Balatonhoz hasonló a hosszúsága, ám annál szélesebb (4–17 km). Annak ellenére, hogy Holt-tengernek hívják, egy olyan lefolyástalan tóról van szó, amely tízszer sósabb, mint bármelyik óceán, vagy tenger a Földön.

A Holt-tenger ősidők óta létezik, több mint 3 millió évvel ezelőtt jött létre. A történelem folyamán számos néven emlegették, a Biblia Puszta tengerként említi sivár környezete miatt, a középkori iratok pedig az Ördög tavának említik ezt a különleges helyet. Az ókori görögök és rómaiak Aszfalt-tónak hívták, mert felületén szurokdarabok úszkáltak.

A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. Az északi, mélyebb vizű (300 m) medencét a sekélyebb délitől (4 m) ma már csupán egy szűk mesterséges csatorna választja el.

A túra dátuma: 2022 június 25-július 2.