Mauritius szigetállama az Indiai-óceánban található, nem messze Madagaszkár keleti partjaitól. A nászutasok közkedvelt célpontja nem csak a romantikázásra vágyó pároknak nyújt remek kikapcsolódási lehetőségeket, de családosan, vagy akár egyedül is kiváló élményekben lehet része annak, aki ezt a trópusi paradicsomot választja.

Mauritius elég nagy rendkívüli kalandok átéléséhez, de elég kicsi ahhoz, hogy egyetlen nyaralás alatt megismerjük.

A függetlenségét csupán fél évszázada elnyert ország legnagyobb szigetén található a főváros, Port Louis. A lakosság nagy része ezen a szigeten él, és a legtöbb látnivaló és program is ide koncentrálódik. Csodálatos fehér homokos partjai mellett az indiai, afrikai, portugál, holland, francia és brit hatásoknak köszönhetően mind gasztronómiai, mind kulturális szempontból izgalmas úti cél.

A legnépszerűbb mauritiusi látnivalók és programok

mauritius látnivalói

Mauritius ideális trópusi utazási célpont, mert akár sportolni és aktívan felfedezni, akár pihenni szeretnénk, megtalálhatjuk a számításainkat. A sziget északi oldalán elnyúló mesés tengerpartok lehetőséget biztosítanak a zavartalan ejtőzésre, míg a déli oldal bővelkedik a természeti látnivalókban, nevezetességekben. Szervezett kirándulások mind a resortok területén, mind még az itthoni utazási irodánál elérhetők.

A főváros, Port Louis

port louis nemzetközi repülőtere

Érdemes egy fél napot Mauritius fővárosára szánnunk. Amennyiben az ország történelmével, kulturális örökségével, vagy lenyűgöző természeti kincseivel kapcsolatban szeretnénk művelődni, ideális célpont lehet a Természettudományi Múzeum, vagy a Blue Penny Múzeum.

Ne hagyjuk ki a hagyományos fővárosi piacot, ahol számtalan portéka, zöldség, gyümölcs, fűszer és a nemzetközi konyhák ízeinek kavalkádja várja, hogy érzékeinket elvarázsolja. A legtöbb látványosság a városközpontban található, így nem kell sokat utaznunk. 

Mauritius főként természeti látnivalókban erős, ezért a napfürdőzés szerelmesei mellett azoknak ajánlható, akik szeretnek kirándulni, túrázni, aktív programokon részt venni.

7 színű föld

hét színű föld chamarel

Mesébe illő élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a sziget egyik legnépszerűbb látványosságához Chamarelbe. Az egykori vulkáni tevékenységek hatására kialakult jelenséget a földbe szivárgó vas- és alumínium-oxidok okozzák, amelyek hatására kialakultak a talaj felszínén látható különböző színárnyalatok. A szél, az eső és egyéb természeti erők formálták a dűnéket jelenlegi alakjukra. A helyszín közel található a Chamarel vízeséshez, ahova szintén érdemes ellátogatni.

Chamarel vízesés

A 7 színű föld megtekintésével érdemes összekötni ezt a programot, mert mindkét természeti látványosság egy helyen található. A majd 100 méteres magasságból alázúduló zuhatag vízhozama az évszaktól és időjárástól függően változik, de mindig lenyűgöző látványt nyújt. Alján sekély vízű medence és dús vegetáció található, amit egy kis gyalogtúrával meg is közelíthetünk, de ha távolabbról, kilátóból szemlélnénk a jelenséget, arra is van lehetőségünk.

Pamplemousse botanikus kert és Black River Gorges Nemzeti Park

Mauritius kiemelkedően sokszínű növény- és állatvilággal rendelkezik. Ha szívesen megismerkednénk a sziget élővilágával, akkor mindkét desztinációt érdemes beilleszteni a programba. A hatalmas területen elnyúló nemzeti park és a több száz növényritkaságot rejtő botanikus kert remek lehetőséget kínálnak hosszú túrákra, melyek során az érintetlen mauritiusi természet tárul fel előttünk.

Búvárkodás, kajakozás, sznorkelezés

Mauritius végtelen lehetőségekkel kecsegtet a tengeri sportok szerelmeseinek, vagy a vízi kirándulásokat kedvelőknek. Az északi part mentén hajóutak során figyelhetjük az idilli naplementéket, üvegfenekű katamaránból csodálhatjuk a tengeri élővilágot, delfinlesre vagy tengeralattjárós túrára is befizethetünk, és akár kajakba is szállhatunk, ha evezni támad kedvünk. Ráadásul ezek a lehetőségek sok felsőkategóriás all inclusive resort árában már benne vannak.

Lenyűgöző partok, kristálytiszta víz

mauritius óceánpart strand felülnézetből

A sziget leginkább talán lélegzetelállító partjairól híres. Északon a Grand Bay mentén húzódó szakaszok vonzzák a pihenni vágyókat, keleten pedig a Belle Mare kínál maradandó élményeket. Mindeképpen tekintsük meg a fővárostól délre található Flic en Flac 3 km-es csodálatos strandját is, délen pedig a La Morne parszakaszt érdemes felfedezni, amely mögött a Le Mourne hegy magasodik büszkén.

La Morne partszakaszáról és látványos víz alatti "majdnem vízeséséről" részletes bejegyzést is találsz utazási magazinunkban.

Fontos a megfelelő mauritiusi szállás kiválasztása

flic en flac partszakasz mauritius

Attól függően, hogy az északi rész tengerpartjait, vagy a déli területek nyújtotta programokat preferáljuk, számos lehetőségünk van az ideális helyszín kiválasztására. Az északi parton elhelyezkedő Grand Bay egyértelműen a legnépszerűbb az utazók körében, és az első alkalommal idelátogatóknak is leginkább ezt ajánlható. Nincs olyan napszak, amikor ne találhatnánk elfoglaltságot. Pénztárcánkhoz mérten választhatunk apartmanok, tengerparti villák közül, de megszállhatunk a számos all inclusive resort és hotel egyikében is.

Ha a legszebb partszakaszok, az egész évben kellemesen meleg víz és a zavartalan pihenés a cél, Port Louis közelében a Flic en Flac területe, vagy keleten a Belle Mare ideális választás.

Mauritius utazás időzítése, beutazás

A mauritiusi főszezon az itteni nyáron, október és április között tart, a turisták ennek megfelelően novembertől nagyjából márciusig özönlenek a szigetre. Ekkor lehet a legtöbb emberre számítani a strandokon és a szállodákban is. Az időjárás ilyenkor jellemzően csapadékosabb, de ez általában a sziget belsejében, és délkeleti részén jelent esőzéseket.

A téli időszakban valamivel szárazabb az időjárás, a csapadék is kevesebb, de az átlaghőmérséklet ekkor is kellemes 24°C körüli. Mivel a tenger hőmérséklete nagyjából egész évben állandó, a megfelelő időpont attól függ, igényeljük-e a főszezonnal járó nyüzsgést, vagy éppen a szezonon kívüli, nyugalmasabb időszakra vágyunk.

A beutazáshoz magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum. Utazás tervezéséhez és helyszíni tájékozódáshoz, információért érdemes letölteni a hivatalos MyMauritius appot.