A világ 5 legnagyobb múzeuma után most nézzük a leglátogatottabbakat! Annyira népszerűek, hogy országuk legfontosabb látnivalói közé tartoznak. Látogatók milliói nem tévednek!

Párizs, Louvre

Látogatók 2022-ben: 7,8 millió
Belépő: 17 EUR-tól, előzetes foglalással
https://www.louvre.fr/en

louvre utazás párizs

A párizsi Louvre nem csak a világ legnagyobb, de egyben a világ leglátogatottabb múzeuma is. Ez nem is meglepő, ugyanis ez a nagy hírű múzeum ad otthont a nyugati művészet legismertebb és legikonikusabb darabjai közül többnek is, így például a Mona Lisának, a Méloszi Vénusznak és Horatiusok esküjének is.

A múzeumban megcsodálhatunk még számos antik egyiptomi, görög, etruszk, római és közel-keleti műtárgy mellett középkori európai festményeket és szobrokat is.

Róma, Vatikán, Vatikáni Múzeum

Látogatók 2022-ben: 5,1 millió
Belépő: 17 EUR-tól, a hónap utolsó vasárnapján ingyenes
https://m.museivaticani.va/content/museivaticani-mobile/en.html

vatikani muzeum roma utazás

A Vatikán területén található nyilvános művészeti múzeumok Római katolikus egyház az évszázadok során felhalmozott óriási műalkotás gyűjteménybe engednek bepillantást.

A világ legidősebb múzeumjai közé tartozó, 16. században alapított múzeumegyüttes teljes gyűjteménye 70 ezer darabot számlál, amiből 20 ezer kerül kiállításra. 2022-ben a világ második leglátogatottabb múzeumja volt 5,1 millió látogatójával, ami 2021-hez képest 215 százalékos növekedést jelent, bár a látogatók száma még így sem érte el a világjárvány előtti számokat.

A Vatikáni múzeum népszerűségét nagyban köszönheti annak, hoogy, hogy 24 galériája közé tartozik a híres Sixtus-kápolna is. Hogy mennyire sok ez az évi ötmillió látogató? 2022-ben közel 10 millió látogató érkezett legalább egy éjszakára Rómába, összesen pedig 15 millió turistát regisztráltak.

London, Natural History Museum

national history museum

Látogatók 2022-ben: 4,7 millió
Belépő: Ingyenes
www.nhm.ac.uk

A “természet katedrálisának” becézett Natural History Museumot 1881-ben alapították élet- és földtudományi gyűjteménye 80 millió elemet számol. A múzeumnak és gyűjteményének nem csak történelmi, de tudományos jelentősége is kiemelkedő, és a múzeumot a világ egyik legnagyobb presztízsű természettudományos kutatóközpontjaként is számon tartják.

Különösen híres őslénytani részlegéről, ahol számos teljes dinoszaurusz csontvázban gyönyörködhetünk. Más brit nemzeti múzeumokhoz hasonlóan a Natural History Museum teljes egésze ingyenesen látogatható, de a nagy népszerűség miatt lehetőség van előre foglalni ingyenes jegyet, hogy garantáltan bejuthassunk.

London, British Museum

Látogatók 2022-ben: 4,1 millió
Belépő: Ingyenes, vendégkiállítások a cikk írásakor 15-20 GBP
www.britishmuseum.org

british museum london

Szintén Londonban található a British Museum, amely Nagy-Britannia legnagyobb múzeuma. Az 1753-ban alapított "British" 1759-ben nyílt meg a nagyközönség számára, és az azt követő évszázadokban jelentős bővülésen ment át a brit gyarmatosítás hatására, mely számos más múzeum megalapításához is vezetett (köztük a Natural History Museuméhoz is). 

british museum múzeum lobby

Számos műtárgyának tulajdonjoga vitatott, például a görög Elgin-márványoké és az egyiptomi Rosette-i kőé. Az emberi történelemmel és művészetekkel foglalkozó múzeum az emberi kultúra fejlődését dokumentálja a kezdetektől napjainkig. Brit nemzeti múzeumként a British Museum nagy része, a rendszeres vendégkiállításoktól eltekintve ingyenesen látogatható, de a Natural History Museumhoz hasonlóan érdemes előre váltani ingyenes belépőt.

Washington, National Museum of Natural History

Látogatók 2022-ben: 3,9 millió
Belépő: Ingyenes

washington dc usa legnépszerűbb múzeuma a museum of natural history

Az USA fővárosában található National Museum of Natural History-t 2022-ben 3,9 millióan látogatták meg, amivel nem csak a világ ötödik leglátogatottabb múzeuma, de magasan a leglátogatottabb amerikai múzeum is - a második legnépszerűbb, a szintén Washingtonban található National Gallery of Art, listánk csupán 11. helyén szerepelhetne. 

Az 1910-ben alapított National Museum of Natural History a Smithsonian Intézet tagjaként az év 364 napjában ingyenesen látogatható, és gyűjteménye 146 millió példányt tartalmaz, ami a világ legnagyobb természettudományos gyűjteményének számít. 

A budapesti Szépművészeti Múzeum félmillió látogatóval a 75. helyen található, amely tekintve, hogy például az USA 30x akkora lakossággal rendelkezik, mint Magyarország, nem is rossz eredmény.