A Halloween napjainkban az USA és Nagy-Britannia egyik legfontosabb, és globálisan legismertebb, ünnepének számít. A világ számos országában hódít az ünnep ilyen-olyan, de mindig beöltözős verziója, a gyerekek számára egyszerre borzongató és szórakoztató volta miatt. Bejegyzésünkben a Halloween történetén túl bemutatjuk azt is, hogy manapság milyen szokások, események jellemzik az ünnepet Amerikában.  

Tarts velünk magyar idegenvezetős csoportos utunkon, ismerd meg a várost, és tapasztald meg az ünnepi NYC varázsát szémélyesen is!

A Halloween eredete  

A Halloween eredete bizonyos fokig homályba vész, de keresztény és pogány szokások behatásai egyaránt felfedezhetők az ünnep mai formájában.  

Samhain  

samhain pogány ünnepség

A vezető elméletek szerint a Halloween kelta pogány szüreti ünnepségek tovább öröklődése. Mivel szerintük minden nap a naplementével kezdődik, az ünnep így a modern nézőpont szerint a november elseje előtti estén kezdődik.  

Az ünnepség neve az adott népcsoport nyelvétől függött, leggyakoribb a Samhain volt, melyet Írországban, Skóciában és Man-szigeten ünnepeltek. Bár a kereszténység több-kevesebb sikerrel háttérbe igyekezett szorítani azt, a hatása napjainkban is egyértelmű: Írországban és Skóciában a Halloweenre ősi nevén is hivatkoznak.  

A kelták szokásai szerint ez volt a szüret utolsó és a tél első napja. Ennek megfelelően ez egy átmeneti időszak, mely során a mi világunk és a túlvilág közötti határvonal elvékonyodik., és emiatt az Aos Sí-nek nevezett szellemek vagy tündérek különlegesen aktívak.

Ezek a szellemek valószínűleg valaha a pogány kelták ősi istenei lehettek, akik bár háttérbe szorultak újabb vallási hiedelmek térnyerése következtében, de a népi gondolatvilágban ennek ellenére továbbra is hatalommal rendelkeztek.  
Ezeket a szellemeket egyszerre tisztelték és félték, és fontosnak tartották megbékítésüket, hogy az emberek és a haszonállatok biztonságban átvészeljék a telet. Ennek érdekében ételt és italt hagytak a házaikon kívül.  

A 16. századtól az ünnepnapon gyakori volt a jelmezbe öltözés és ételért cserébe versmondás, éneklés. Feltehetően ezek a jelmezesek eleinte az Aos Sí szerepébe bújtak és az ő nevükben gyűjtöttek, és a szellemeknek való beöltözés egyúttal védelemmel is szolgált tőlük.  

Mindenszentek estéje  

halloween tökök new yorkban

A Halloween egybeesik a mindenszentek napja előtti estével, és a neve is innen ered. A mindenszentek estéjének neve a középkori skót angolban All Hallow’s Even, és ennek rövidüléséből alakult ki a mai Halloween.  

A “csokit vagy csalunk” hagyomány eredete is valószínűleg keresztény szokásokban eredeztethető. A 15. század óta Nagy-Britanniában elterjedt az úgynevezett léleksütemények sütése, melyekkel az eltávozott megkeresztelt lelkek előtt tisztelegtek.

Ezeket a süteményeket megosztották egymással, és a szegények (főleg gyerekek) házról házra jártak és a halottakért mondott imákért cserébe léleksüteményeket kaptak fizetségül. Ezek a jelmezesek gyakran vittek magukkal karórépából vagy tarlórépából faragott lámpásokat, melyek később Amerikában a könnyebb megfaraghatóság miatt később töklámpásokra cserélődtek.  

Gyakoriak voltak még a gyertafényes felvonulások, a halottak tiszteletére való harangkongatások és a máglyák rakása is. Angliában 1605 után a mindenszentek és a halottak napjához kapcsolódó ünnepségeket és szokásokat beárnyékolta a november 5-re eső Guy Fawkes-nap, mely ennek következtében több szokást át is vett. Emiatt napjainkban az angol Halloween sokkal inkább építkezik ír, skót és amerikai elemekből, mint saját népi hagyományokból.  

Halloween az USA-ban  

halloween töklámpások

Bár az amerikai kontinens korai telepesei feltüntették a mindenszentek estéjét egyházi kalendáriumaikban, minden jel arra utal, hogy nem tartották különösen fontosnak. Ez azzal magyarázható, hogy a főként református telepesek igyekeztek elhatárolódni a szervezett egyház tradicionális ünnepségeitől, köztük a karácsonytól is. Ezen kívül pápizmusnak tartották és elutasították purgatórium vagy bármiféle élet és halál közötti világ létezését, mely szükségszerű eleme volna a szellemek megbékítésének és az elhunytak felé mutatott különlegesebb tiszteletadásnak.  

Éppen ezért a Halloween szélesebb körű ünneplése Amerikában a 19. századra tehető, az írek és skótok nagy számú bevándorlásának köszönhetően. Az eredetileg ezekre a közösségekre korlátozódó ünnep fokozatosan beépült az amerikai kultúrába, és a 20. század elejére az ország egész területén, származástól függetlenül meghatározó ünneppé vált.

Napjainkra pedig az amerikanizáció következtében a szárazföldi Európában és még a Távol-Kelet egyes részein is egyre elterjedtebbé válik.  

A töklámpás-faragásról először 1837-ben készült feljegyzés, ekkor még inkább a szürethez kapcsolódott, de a 19. század végére a töklámpás és a Halloween közötti kapcsolat végérvényesen megszilárdult.  

A Halloween napjaink Amerikájában  

Amikor a halloweeni szokásokra gondolunk, legtöbbünk számára minden bizonnyal a beöltözés mellett “csokit vagy csalunk” jut eszébe. Ez a szokás Amerikában az 1930-as években vált széles körben elterjedté. Napjainkra népszerűsége töretlen, és a gyerekek és felnőttek nagy része egyaránt szívesen részt vesz benne.  

Az évszázados hagyomány újkeletű verziója a “trunk-or-treating" (a trunk csomagtartót jelent), melynek során iskolák, templomok parkolójában szerveznek olyan halloweeni eseményeket, ahol a gyerekek különböző temák szerint (pl. könyvek, filmek, munkahelyek) feldíszített kocsik csomagtartójából kaphatják meg édességeiket, és talán tanulhatnak is valamit. Ezek népszerűsége egyre növekszik, mivel egyrészt alaposan felügyelt események, másrészt megoldják az amerikai vidék azon problémáját, hogy kilométeres távolság is lehet a szomszédos házak között.

A legújabb halloweeni szokás is a beöltözéshez kapcsolódik. 2018-ban az amerikaiak összesen csaknem 500 millió dollárt költöttek háziállataik jelmezbe öltöztetésére. A legnépszerűbb állatjelmezek a sütőtök, a hot dog és a méhecske.

Kísértetházak

A “csokit vagy csalunk” elterjedésével egyidőben a halloweeni kísértetházak is elkezdtek megjelenni. Ezek az évek során egyre összetettebbé váltak, és a 60-as évektől különböző vidámparkokban is helyet kaptak, melyek aztán természetesen a magánházakban vagy kisebb alapítványok, cégek által rendezett időszakos kísértetházaknál jóval sikeresebbek lettek.

A kísértetházak mellett több vidámpark rendez különleges halloweeni eseményt is. Ilyen például a Halloween Horror Nights, melyet a Universal Studios vidámparkjaiban rendeznek minden évben, többek között a floridai Orlandoban és Hollywoodban. A szeptember és november eleje között rendezett attrakciók bővelkednek a Universal horrorfilmjei és sorozatai által ihletett kísértetházakban és előadásokban.

A Universal horror estéire válaszként a Disney is megrendezi a saját, ijesztegetős eseménysorozatát. A Mickey’s Not-So-Scary Halloween Party (Mickey Nem Annyira Ijesztő Halloween Bulija) minden évben augusztus és november között több estén kerül megrendezésre a floridai Orlando mellett található Disney Worldben és a párizsi Disneylandben. Ahogy arra számítani lehet, a Disney eseménye az ijesztegetés helyett inkább családközpontúságra helyezi a hangsúlyt. 

Halloween New Yorkban

halloween felvonulás new york

Korábban beszámoltunk a New York-i őszről, mely hangulatára nagy hatással van a halloweeni készülődés. 1979 óta rendezik a városban a világ legnagyobb halloweeni felvonulását, mely minden évben több mint 50 ezer jelmezes résztvevőt, 2 millió nézőt és nemzetközi televízióközönséget vonz. Október 31-én 7-kor indul a felvonulás. Részletek, útvonal, VIP jegyek itt.

Día de Muertos

mexikói halottak napja

Említésre érdemes még a Mexikóban és az USA mexikói közösségei által ünnepelt Día de Muertos, azaz halottak napja. Ez az ünnepség a Halloweenhez hasonlatos módon, de az őshonos azték és a spanyol keresztény szokások hatásaiból alakult ki. A két ország közelsége, az időbeli egybeesés és a hasonló szimbólumviláguk (pl. csontvázak, boszorkányok) miatt a két ünnep kölcsönhatásban áll egymással, így a Día de Muertos ünnepségei során egyre gyakoribbak a jelmezek és az arcfestés.