Az UNESCO Világörökségi Bizottsága különleges helyzetektől eltekintve évente dönt arról, hogy melyik, az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme szempontjából fontos helyszínek kerülhetnek fel a Világörökségi Listára. A következőkben bemutatjuk a 6 kedvencünket a lista legfrissebb és látogatható, 2021-ben felkerült helyszínei közül, a bejegyzés végén pedig röviden összefoglaljuk a Világörökségi listára való felkerülés menetét.

Bemutatjuk a Világörökségi lista legfrissebb 34 helyszíne közül a 6 kedvencünket. Irány először Franciaország atlanti partvidéke!

Franciaország, Cordouan világítótorony

A ma is működő világítótorony az Atlanti-óceánban, a Gironde folyó torkolatánál, a legközelebbi parttól 7 kilométerre helyezkedik el.

Mivel egy sekély, sziklás szigeten fekszik és a szárazföldtől való viszonylagos nagy távolsága miatt az 1611-ben épített világítótorony fokozottan ki van téve időjárási hatásoknak, de a lenyűgöző épület nem csupán építészmérnöki mesterműként, de az ókori modellek által ihletett manierista stílusú díszítésének szépsége miatt is került a Világörökségi Listára.

Utazási csomagjaink kiemelkedően jó ár-érték aránnyal a világ legjobb trópusi úti céljaira repülővel, szállással, transzferrel ellátással már 408 500 Ft/fő-től: https://mortons.hu/top

A világítótorony szabadon látogatható a közeli Verdon-sur-Mer vagy Royan városainak kikötőiből szervezett utak keretében, de nyitvatartási ideje az árapály változása alapján alakul és az időjárási viszonyok függvényében bármikor változhat, így a helyszín meglátogatása előtt fontos tájékozódni ezek felől. 

India, Ramappa-templom

ramappa india templom

Ez az 1213-tól körülbelül 40 éven keresztül épített, fallal körülvett épületegyüttes India Telangana tartományában, Hyderabadtól 209 kilométerre északkeletre fekszik. A robosztus templomról Marco Polo egyes feljegyzések szerint azt mondta, hogy ez a “legfényesebb csillag a templomok galaxisában”.

Az épületegyüttes jellegzetességei a magas művészi színvonalon faragott gránit és dolerit oszlopai és gerendái, melyek a templomot építő kakatija-kultúra néphagyományait és helyi táncait ábrázolják. Az erdős területek és megművelt földek között megbújó templom elhelyezkedése a dharmikus szövegek előírásait követi: úgy építették, hogy szerves részévé váljon a természeti környezetének. 

Dél-Korea délnyugati partvidéke menti árapályövi síkságok

gochang dél-korea árapálysíkság

A koreai nyelven ketpoloknak nevezett területek különleges természeti adottságaiknak köszönhetően kerültek a Világörökségi listára. A világörökségi helyszín négy különálló területet foglal magába, melyek mindegyike egy-egy különböző típusú árapálysíkság (pl. “Gochang” területe): nyitott beöblösödő, félig körülzárt, tölcsértorkolati és szigettenger típusú.

Biodiverzitásuk különösen magas, összesen 2150 állat- és növényfaj él itt, közülük 22 veszélyeztetett. A teljesen sík, látóhatárba vesző tájak naplemente és napkelte során színpompás, földöntúli látvánnyal ajándékozzák meg a látogatót. 

Japán, Amami Ósima szigete, Tokunosima szigete, Okinava szigetének északi része és Iriomote szigete

amami bikaviadal oshima japán

A Japán főbb szigetei és Taiwan között elterülő szigeteket esőerdő borítja és jórészt lakatlanok. A terület bővelkedik endemikus, azaz csak itt élő őshonos élőlényekben.

A világörökségi helyszín központjáról, a Japánra kevésbé jellemzően lassú életritmusú, évezredes hagyományait máig aktívan ápoló, és kulturálisan különösen gazdag Amami Ósimáról külön bejegyzésben részletesen beszámolunk. 

Thaiföld, Keng Kracsan erdőegyüttes

thaiföld erdő esőerdő kaeng krachan

Az Indokínai-félsziget Központi-hegyvidékének Thaiföld felőli oldalán elhelyezkedő Keng Kracsan (Kaeng Krachan) erdőegyüttes területén található a himalájai, indokínai és szumátrai növény- és állattársulások találkozási pontja.

Az ennek köszönhetően kiemelkedően magas biodiverzitású terület számos endemikus és veszélyeztetett fajnak ad otthont. Az erdőegyüttes területén él például tigris, ázsiai vadkutya, ázsiai elefánt, banteng nevű tulokfajta, és rendkívül változatos a madárvilága is.

A terület részét képező Keng Kracsan Nemzeti Park Thaiföld legnagyobb nemzeti parkja, és Hua Hin üdülőváros közelségének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a turisták körében. 

Törökország, Arslantepe

arslantepe ókor őskor törökország

A Malatya síkságon, az Eufrátesz folyótól 12 kilométerre található régészeti helyszín történelme az emberi civilizáció hajnaláig nyúlik vissza. Kisebb megszakításokkal az időszámításunk előtti hatodik évezredtől egészen a késő római korig lakott volt, majd a bizánci időkben temetőként használták. A helyszín meglátogatásával így különleges és páratlan bepillantást nyerhetünk Kelet-Anatólia ős-és ókori történelmébe. 

A Világörökségi Lista

Az UNESCO programja 1972-ben indult a Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó egyezménnyel. Az egyezményt máig a világ 195 országa írta alá: ők az egyezmény értelmében arra vállalnak kötelezettséget, hogy a területükön található világörökségi helyszíneket megőrzik az utókor számára, és lehetőségeik szerint hozzájárulnak a Világörökségi Listán szereplő helyszínek különleges védelméhez.

A Világörökségi Bizottság alapesetben évente dönt arról, hogy a kezdetben csak a javaslati listára felkerült helyszínek közül melyek léphetnek a tényleges Világörökségi Listára.

Az éves ülések azonban sajnos nem minden évben valósulnak meg. 2020-ban például a világjárvány miatt ez meghiúsult, és ezért 2021-ben hirdették ki azokat a helyszíneket is, melyek már 2020-ban a listára kerülhettek volna. A 2022-es ülést pedig Oroszországban tervezték megrendezni, ez azonban a háborús helyzet miatt halasztásra került.

Idén januárban különleges ülésen, gyorsított eljárás keretében a javaslati listáról a Világörökségi Listára került 3 olyan helyszín, amelyek a nekik otthont adó országok jelenlegi politikai helyzete miatt különösen veszélyeztetettek. Ezek a helyszínek Libanonban, Ukrajnában és Jemenben találhatók, és a közeljövőben várhatóan sajnos nem lesznek látogathatók.

A következő rendes ülést a tervek szerint 2023. szeptember 10-25. között rendezik majd meg Szaúd-Arábiában.