Japánról sokunknak legtöbbször a modernitás jut eszébe. A változatos szigetország fényes, buzgó nagyvárosokon, a Sinkanszen nevű nagysebességű vasút és a legújabb robotéttermek mellett azonban a modern kulisszák mögött meghúzódó mély hagyományokról is ismeretes: gondoljunk csak a gésákra, a páratlan japán konyhára vagy a csendes templomokra és szentélyekre. 

Japán igazán különleges úti cél, hiszen a nyugodtabb, tradicionálisabb oldalát még a nyüzsgő metropoliszokban is meg lehet tapasztalni, ha tudjuk hol keressük. A hagyományos életritmus és életmód azonban az ország eldugott szegleteiben sokkal inkább átjárja a mindennapokat.

Ilyen távoli szeglet például mai bejegyzésünk helyszíne Amami, a Tokiótól messze délkeletre, Tajvan közelében található szigetcsoport és fő szigete, Amami Ósima. A szigeteken egyaránt találunk csodás, fehér homokos strandokat, érintetlen esőerdőt, kedves halászfalvakat és magyar szemmel igazán egzotikus kulturális programokat. A korallszigetek vizei kiválóak búvárkodásra, sznorkellezésre, bálnalesre.  

Érintetlen esőerdő, különleges élővilág 

sakibaru beach amami oshima

Fényképek a Kagoshima Prefecture Visitors Bureau jóvoltából.

Az Amami-szigetek Ósima (Oshima, a “nagy sziget”) köré csoportosulnak. Tokiótól Kagosima városáig belföldi repülőjárattal, majd onnan légcsavaros repülőgéppel, összesen körülbelül 3 óra alatt közelíthető meg. A kalandos utazásért cserébe fürdőzésre kiemelkedően alkalmas kristálytiszta vizekben, színpompás korallzátonyokra nyíló kilátásban és esőerdei gyalogtúrákban lehet részünk. 

Utazási csomagjaink kiemelkedően jó ár-érték aránnyal a világ legjobb trópusi úti céljaira repülővel, szállással, transzferrel ellátással már 408 500 Ft/fő-től: https://mortons.hu/top

A sziget földrajzi elszigeteltsége és viszonylagos érintetlensége miatt bővelkedik endemikus élőlényekben, azaz olyan élőlényekben, amelyek nem csak őshonosok, de a világon máshol nem találhatóak meg a vadonban. Különleges élővilága miatt Amami Ósima, a közeli Tokunoshima és Iriomote szigetei, valamint a szintén közeli Okinawa szigetének északi része együttesen 2021 óta az UNESCO Világörökség része.

siranu beach tunnel alagút amami

A főleg esőerdős világörökségi védelem alatt álló területen találhatók csak itt élő növény, emlős, madár, hüllő, kétéltű, hal és rákfajok is. Ilyenek például a különlegesen színpompás kékfejű szajkó, amami földirigó és Kuroda-rigó. A csak ezeken a szigeteken élő amami nyúl és a rjúkjúi hosszúfarkú óriáspatkány olyan ősi leszármazási vonalak képviselői, hogy nem állnak rokonságban más ma élő fajokkal.

A sűrű esőerdő mélyére nehéz bejutni, és Amami Ósima szigetének csak egy kisebb, jól ellenőrizhető részét nyitották meg a látogatóknak, hogy az erdő érintetlenségét megóvják a turizmus veszélyeitől. Az ősi erdőbe csak hivatalos helyi túravezetőkkel léphetünk be, de az ő segítségükkel lehetőségünk van az erdő zöldjében megbúvó különleges állatfajok megpillantására. 

Ósima, az Amami-szigetek “nagy szigete” 

amami oshima ósima bikaviadal

Ósima szigete az élővilág mellett kulturálisan is páratlanul gazdag. Viszonylagos földrajzi elszigeteltségének köszönhetően az őshonos amami nyelv napjainkig használatban van, és a szigetek lakói őrzik saját ősi mítoszaikat és népszokásaikat.

A helyi hiedelem szerint például a tengeren túl található a Nerikayaka nevű paradicsomi világ, amelynek határait a szigetcsoportot körülvevő csillogó korallzátonyok jelzik. Japán nagy részével ellentétben itt jelentősebb az ősi japán vallás, a sintó, mint a buddhizmus, így a templomoknál jellemzőbbek a szent fák, szumópályák és a hegyekből vagy a tengeren túlról érkező helyi istenségek üdvözlésére szolgáló asage nevű szertartási emelvények.

amami-szigetek japán kultúra

Amami Ósima egyúttal azonban kulturális útkereszteződésként is jellemezhető. Félúton volt ugyanis a tőle délre található és Japán történelmében jelentős okinavai királyságok és az északra található, Japán fő szigetein uralkodó királyságok között, és a Kína, Tajvan és Japán között húzódó tengeri kereskedelmi állomásnak is fontos állomásaként szolgált.  

Ezt a különleges kulturális keveréket legjobban Amami Ósima számos fesztiválján keresztül tapasztalhatjuk meg. Ezeket a fesztiválokat az év valamennyi szakában, a hold ciklusait követve rendezik meg. Az Újévet ünneplő fesztivált például áldozati jellegű disznóvágás kíséri, nyaranta pedig számos olyan ételekre összpontosító fesztivált rendeznek, mint az édesburgonya-szüret ünnepe vagy a karamellához hasonló ízű fekete cukor termelésének ünnepe. 

Japán utazási tippek

Amami Ósima különlegessége ellenére tipikusan japán szigetnek is mondható, amit az is példáz, hogy sokan költöznek ide Japán más régióiból.

Íme néhány tipp, amely jelentősen megkönnyítheti japán utazásunkat, akár a “csend szigetét”, akár nyüzsgőbb helyeket látogatunk a szigetországban:

  • Japán legendás a szigorú hagyománykövetéséről és etikettjéről, de a turisták nagy szerencséjére a japánok egyúttal különlegesen barátságosak és vendégszeretők, így készséggel elnézik esetleges ballépéseinket. Ennek ellenére érdemes odafigyelni és tisztelettel lenni a helyi kultúra iránt.
  • Lehetőség szerint kisebb méretű csomaggal utazzunk. A szállodai szobák Japánban jellemzően kicsik, így kevés hely jut nagy bőröndöknek.
  • A legtöbb helyen, például buddhista templomok és sintó szentélyek esetében nincs külön öltözködési szabályzat, de érdemes észben tartani, hogy megeshet, hogy a japán szokásnak megfelelően a földön ülve fogunk enni, ilyenkor a túl szűk ruhák kényelmetlenek lehetnek.
  • Mindig vigyünk magunkkal készpénzt. Az ország modernsége ellenére sok helyen továbbra sincs lehetőség kártyával fizetni, bár a világjárvány nyilván javított ezen a helyzeten. Ha a helyiekhez hasonló módon szeretnénk fizetni, fizetéskor helyezzük a pénzt a pénztárnál elhelyezett kis tálcára.
  • Japánban a nyarak fórróak, párásak és esősek lehetnek. A telek hidegek és bizonyos területeken rendszeresen havazik is, így indulás előtt érdemes ellenőrizni a várható időjárást és annak megfelelően felkészülni napégés, hőguta vagy a hideg ellen.
  • Érdemes könnyen levehető lábbelit viselni, mivel gyakran kellhet majd papucsra váltanunk, például egyes templomokban. A közös papucsok miatt érdemes zoknit viselni.