A nyári vakációs időszak lezárultával sem kell csüggednünk, a szigorú magyar ősz elől menekülve nagyszerűen repetázhatunk Európa számos mesés tengerparti úti célján.

A Condé Nast Traveler amerikai utazási magazin összegyűjtötte Európa legnagyszerűbb olyan szigeteit és tengerpartjait, melyeken egészen október végéig, vagy akár azon is túl kellemesen jó idő és ahol a viszonyok tökéletesek strandolás mellett kulturális elmélyüléshez és gasztronómiai élményekhez egyaránt.  

Mivel ezek mind Európában találhatók, az olcsóbb repülőjegyeknek köszönhetően a világ távoli pontjain található hasonló úti célokhoz képest nem csak gazdaságosabban látogathatjuk őket, de a rövidebb repülési időnek köszönhetően hatékonyabban kihasználhatjuk időnket, így akár egy hosszú hétvége is emlékezetes élményekkel kecsegtet. 

Az október ráadásul a főszezon utáni átmeneti időszak, ezért ilyenkor szálláshelyek és étkezések szempontjából kedvezőbb árakra, kisebb zsúfoltságra és csendesebb pihenésre számíthatunk, mint a nyári hónapokban. A következőkben bemutatjuk ezek közül a 6 legjobbat. 

Ciprus 

ciprus utazás paphos ókori emlékek tengerpart

A nyár Cipruson gyakran tovább tart, mint a Földközi-tengeren bárhol máshol. Októberben a napok kedvezően melegek és naposak, a hőmérséklet jellemzően strandolásra tökéletes 28 fok körüli a hónap végén is, és sokszor még egészen november közepéig. Mivel októberben már a fő szezon legvége felé járunk, a gyönyörű tengerparti szálláshelyek árai jelentősen olcsóbbak lehetnek, mint nyáron.

Azokban az elenyészően ritka esetekben, amikor az időjárás mégsem tökéletes, meglátogathatjuk Paphost (a képen), mely 1980-ban az UNESCO Világörökségi listájára került a város és a környék ókori építészete, mozaikjai és a történelem előtti időkig visszanyúló vallási jelentősége miatt. Paphos ráadásul nem csak a történelem szerelmeseinek szolgál nagyszerű élményeket: Feltörekvőben lévő modern művészeti és kulturális színterének köszönhetően 2017-ben Európa kulturális fővárosának választották. 

Szicília 

Egyes őszi napokon a sirokkó a Szahara irányából fúj, ilyenkor Szicília a szokásosnál is forróbb és szárazabb napokat tapasztal, és ilyenkor a helyiek is előszeretettel közelítik meg a sziget homokos partjait lazítani. Szicíliában októberben ezektől a napoktól eltekintve meglehetősen kellemes, 24 fok körüli a hőmérséklet és esténként is ritkán van hideg.

Ennek ellenére a Dél-Olasz sziget az évnek ebben a szakában kevésbé népszerű a látogatók körében, és kevésbé ismert homokos partjait, mint például Selinunte (képen) és Vendicari természetvédelmi övezetein belülieket, így szinte teljes mértékben magunkénak érezhetjük.

A szüreti időszak ráadásul kiemelten fontos a különleges étrendjét nagy becsben tartó szigeten. A számos helyi szüreti fesztivál mellett ilyenkor tartják az év egyik legfontosabb eseményét: a La Vendemmiát, azaz a szőlőszüret fesztiválját. A képen: Tonnara di Scopello

Kréta 

balos beach kréta őszi utazás

Mivel a görög mitológia szerint a sziget Zeusz, Afrodité és Apolló szülőhelye, a legendás szigetet kis túlzással az európai civilizáció bölcsőjének tekinthetjük, és az itt található koraókori romok alapján ez talán nem is esik távol a valóságtól.

Természetesen nem ez az, ami legtöbb látogatója számára vonzóvá teszi Görögország legnagyobb szigetét. Kréta olyan természeti adottságai, mint a mennyei strandok, a zöldellő lankák és az áprilistól október végéig tartó nyár sokféle utazás tökéletes helyszínévé teszik. A képen Balos Beach látható.

Az október talán a legjobb időszaka a sziget meglátogatásának: az időjárás fürdőzésre és napozásra továbbra is tökéletes, Knósszosz romvárosát tömegek nélkül csodálhatjuk, és dombvidéki falvakban belekóstolhatunk a helyi, családi vállalkozásként üzemelő éttermek, falatozók különleges ételeibe is. 

Calabria 

tropea látnivaló calabria őszi utazás

Míg Toszkána lankáit aranyra festi az ősz és Milánóban elkezdődnek az esőzések, az olasz csizma egyes vidékein még pislákol a nyár. A kevésbé látogatott Calabria október végéig napfényben úszik és a hőmérséklet 23 fok körül ingadozik.

A csizma orrában elhelyezkedő vidék sokat magáénak tudhat Olaszország legjobb, kristálytiszta vizű strandjai közül. A dombos vidék kisvárosaiban és tengerparti falvaiban megtapasztalhatjuk a régmúlt legendásan laza olaszos hangulatát is. A képen Tropea városában található Santa Maria dell’Isola látható.

Málta 

málta kikötő színes hajók ősszel

Az érdekes kulturális egyveleggel rendelkező, de egyúttal sok tekintetben angolos mediterrán sziget lenyűgözően bonyolult történelmének felfedezése már önmagában különleges élmény. Az évek során a sziget arabok, olaszok és britek fennhatósága alá is tartozott, és ezek közül mind itt hagyta a nyomát építészetben és népszokásokban is.

Pezsgő kulturális és gasztronómiai színterére az elmúlt években kezdtek igazán felfigyelni az érdeklődők, és zseniális tengerpartjai mellett a látványos, erődített fővárosban, Valettában található a világ egyik legszebb kikötője is. 

Ibiza

ibiza őszi utazás

A trópusira hajazó éghajlatú mediterrán sziget méltán híres spanyol sziget az elmúlt években már nem csak a bulizásra vágyók körében népszerű. Az éjszakai élet mellett egyre népszerűbbek a sziget wellness szállodái, túraútvonalai és számos forrásból merítő étrendje is. 

A sziget számos területe része az UNESCO Világörökségi listájának, köztük Ibiza település különlegesen jól megőrzött reneszánsz városfala is. A nyári csúcsidőszakon kívül a sziget sokkal nyugodtabb, lélekkel telibb és egyre népszerűbb családok körében is.