Az ünnepi időszak ideális esetben a családról, a feltételek nélküli szeretetről és a pihenésről szól, de a zsúfolt hétköznapok és teendők szorításában sem az ünnepre hangolódni, sem kifújni magunkat több hónapnyi hajtás után, nem könnyű. Egyre többek bakancslistáján szerepel azonban egy egészen másfajta módja a karácsonyozásnak. 

A következőkben felsorolunk néhány érvet a karácsonyi-szilveszteri nyaralás mellett, és néhány konkrét ötletet is adunk olyan úti célokkal kapcsolatban, melyek meglátogatása során biztosan emlékezetes ünnepekben lesz részünk. A javaslatunk:
Cancúni karácsony a csodás Maja Riviérán egyénileg 
Csoportos magyar idegenvezetős karácsony Dél-Florida legjobb helyein 
Csoportos Szilveszter New York Cityben 

6 érvünk a trópusi karácsonyozás mellett:

1. Az ünnepi hajtás helyett garantáltan gondtalan pihenés 

holbox sziget mexikó yucatán cancun közelében

A karácsonyi időszak sokak számára a megérdemelt pihenés helyett kifejezetten sok rohanással és stresszel jár. Gondoskodnunk kell az ajándékokról, a tömött boltok és bevásárlóközpontok útvesztőin keresztül.  

Sokunknak keresztül nagy utakat kell megtennie az ilyenkor zsúfoltabb és nyugtalanabb utakon vezetve vagy kényelmetlen buszokon ülve, hogy meglátogathassuk családtagjainkat és barátainkat, vagy épp az ő megvendégelésükre készülünk, ami aztán szintén sorban állással járhat, az otthoni készülődésről már nem is beszélve.

Természetesen a szeretteinkkel együtt töltött idő felbecsülhetetlen, de erre az év során is találhatunk időt, és a trópusi karácsonyunk után ezt egy alapos élménybeszámolóval is egybe köthetjük. Ki tudja, jövőre talán megjöhet a kedvük, hogy csatlakozzanak hozzánk?

key west selfiemost point florida karácsonykor

A trópusi úti célok időjárása egyúttal több szempontból is garantálja a pihentető kikapcsolódást és a feltöltődést.  
A fehér homokos strandokon, pálmafák árnyékában és koktélt kortyolgatva eltöltött idő mindenképpen relaxálóbb, mint a karácsony előtti napok hajtása; és az úszás, búvárkodás vagy akár szörfölés is mindenképpen kellemesebb testmozgás, mint a sorban állás.  

A sok napsütésnek konkrét egészségügyi hatása is van: az itthoni borús téli napok során D vitamin szintünk csökkenhet, ami negatív hatással lehet a közérzetre. A trópusi karácsony így a visszatérésünk után is pozitív hatású lesz: A napfényben töltött idő sokat segít a téli lehangoltság elkerülésében. 

2. Tökéletes időjárás, pálmafák, koktélok  

akumal partszakasz maja riviéra

A trópusi úti célok egész évben kellemesen időjárással bírnak, bár az év bizonyos szakaszaiban meglehetősen csapadékosak. Karácsonyi nyaralásunk helyszínének kiválasztása ezért alapvető fontosságú: mind Floridában, mind a Yucatán-félszigeten az itthoni tél idejére esik a száraz évszak, ilyenkor kevesebb a csapadék, ritkábbak a túl forró napok, és a Karib-tengerre jellemző hurrikánszezon is véget ér december elejére.  

A karácsonyhoz sokak számára alapvetően hozzátartozik a hóesés és a hó borította környezet különleges hangulata, és erre a trópusi éghajlatú vidékeken szinte sosem kerül sor. De legyünk őszinték: az utóbbi években ez sajnos itthon sem jellemző jelenség, és valószínűleg az idei év sem lesz kivétel.

Miért ne cseréljük hát a hazai december szürkeségét a napsütötte trópusokra? És ha Mexikót, Floridát vagy a karibi térség szigeteit választjuk karácsonyozásra, hazafelé útba ejthetjük New York City-t is, ami amellett, hogy a világ egyik legjobb helyszíne szilveszterezésre, szinte minden évben lát tartós hótakarót is. 

3. A legkülönlegesebb karácsonyi ajándékok

Apropó ajándékok: sokunk számára extra stresszel járhat a tökéletes karácsonyi ajándék megtalálása, és ez sokszor akár extra kutatómunkát is igényelhet. A karácsonyi nyaralás során szinte garantált, hogy valami érdemesre bukkanunk!

mexikói szuvenír a chichen itza világörökségi helyszínről

 Először valószínűleg a helyi kézműves csodák juthatnak eszünkbe, de úti célunktól függően akár itthon nem kapható ruhák, használati tárgyak és elektronikai cikkek is szóba jöhetnek.

Vegyük példának a télen is kiváló időjárású Yucatán-félszigetet Mexikóban, ahol nagyszerű, a helyi kultúra vagy az őslakos maja kultúra által ihletett ajándékokat találunk, vagy éppen Floridát, ahol (ahogyan az az USA-ban elvárható) szinte mindent megtalálhatunk, amit csak el tudunk képzelni - elektronikai cikkek például sokkal kedvezőbb áron, mint itthon.

4. Hosszú vakáció, kevesebb kivett szabadnappal

Utazás szervezése során sokaknak fontos szempont a munkahelyi szabadnapok kérdése. Az ünnepi időszak erre kézenfekvő megoldást jelenthet, elvégre mind hétvégék, mind munkaszüneti napok is esnek erre az időszakra.

Ennek köszönhetően akár egy hosszabb nyaralást is időzíthetünk ilyenkorra, ami megkímélhet a két ünnep közötti unalmasabb napoktól és egyúttal az év során is több szabadnapunk marad. 

5. A szürke hétköznapok ellenszere

key west hangulat hajókkal és napsütéssel

Utazásokról természetesen általánosságban mondható el, hogy biztosítják a megszokott kerékvágásból való kellemes kizökkenést, de a trópusi úti célok tengerpartjaikkal, kristálytiszta vizükkel és laza hangulatukkal erre különösképpen alkalmasak lehetnek. 

Természetesen sokan vannak, akik nem fürdőzés, napozás és egyéb strandélmények keretében képzelik el a tökéletes nyaralást, és sok trópusi éghajlatú hely a nagyszerű időjárás mellett számukra is temérdek kulturális élményt és látnivalót biztosít.

tulum tengerpartja az erőd romjaival és türkiz tengerrel

A Yucatán-félsziget városaiban például hangsúlyos a máig elő mexikói gyarmati kultúra és az őslakos kultúra öröksége, és a cancúni szállodáktól is karnyújtásnyira található a legendás maja civilizáció lenyűgöző emlékhelyei közül több is.

Floridában pedig egyszerre élvezhetjük a tökéletes időjárást, a fehér homokos strandokat és az USA utánozhatatlan hangulatát. A gyerekek (és persze titkon a felnőttek) legnagyobb örömére a Disney World-öt is beiktathatjuk a programba. 

6. Ünnepi hangulat új köntösben

mexikói éjszakai piac és street food

A rohanó hétköznapok mellett a hazai karácsonyi hangulatba könnyű beleszokni, és ez sok szempontból elveheti az időszak varázsát. Éppen ezért felüdítően hathat más vidékek és szokásainak megismerése. Egyes trópusi úti célok azonban nem ünneplik a karácsonyt és ezen helyszínek meglátogatása karácsonykor sokak számára nagy hiányérzetet jelenthet. 

Elrettennünk azért mégsem érdemes, hiszen olyan számos olyan trópusi úti cél is nagy számban akad, ahol a karácsony kifejezetten fontos részét képezi a helyi szokásoknak: Mexikóban, így a népszerű Maja Riviérán is, a szenteste előtti kilenc este mindegyikén gyertyás felvonulást szerveznek, és az utcákon gyakori a betlehemezés, a karácsonyfák és a zene. 

miami beach ocean drive

Floridában pedig az USA-ra jellemző, filmekből is ismert karácsonyi szokásokat ismerhetjük meg napsütötte környezetben, ami már önmagában is különleges kombináció. Ilyenkor úton-útfélen Mikulásokkal találkozunk az utcákon, a strandokon és a bevásárlóközpontokban is. Ne lepődjünk meg ha bakancs helyet flip-flopot hordanak!

+ 1: Ha szilveszter, akkor New York!

new york szilveszter a times squaren

Trópusi karácsonyunk még teljesebb lehet, ha a szilvesztert is hasonlóan különleges körülmények között töltjük. Ráadásul Florida és Cancún esetében is egyszerűen összekapcsolhatjuk a karácsonyi nyaralást egy izgalmas New York-i óév búcsúztatással.  New York-i szilveszter csoportos utunk magyar idegenvezetéssel

new york central park télen hóban

A Nagy Alma nagyszabású rendezvényeivel és páratlan, laza hangulatával sokak szerint a világ legjobb úti célja az Újév ünneplésére. A különleges élményeket ígérő New York-i szilveszter bemutatására magazinunkban egy teljes cikket szenteltünk: https://mortons.hu/ilyen-a-szilveszter-new-yorkban 

fotó: Anthony Quintano, flickr

Valami még különlegesebbre vágytok? Válaszolj néhány kérdésre és máris küldjük árajánlatunkat: https://mortons.hu/ajanlatkeres