Zanzibár szigetcsoportja az Indiai-óceánban található, alig több mint 25 kilométerre a kelet-afrikai Tanzánia partjaitól. Zanzibárt emlegetve a legnagyobb kiterjedésű szigetre, Ungujára szokás gondolni, ahol az ide érkező látogatók döntő többsége idejét tölti. Zanzibár évszázadok óta a világ szegfűszeg-, szerecsendió-, fahéj- és feketebors-ellátásának egyik fő forrása.

A fűszerek mellett a gazdaság legfontosabb ágazata a turizmus. Népszerűségét különleges perzsa, portugál, arab, brit és indiai hatásokkal büszkélkedő kevert kultúrájának, izgalmas gasztronómiájának és képeslapra illő, fehér homokos strandjainak köszönheti. Egzotikus desztináció, mely akár magában, akár tanzániai körúttal egybekötve maradandó élményeket tartogat.

A legnépszerűbb zanzibári látnivalók és programok

fehér homok zanzibár egyik tökéletes strandján

Az utazók körében legnépszerűbb program a pihenés és koktélok szürcsölése a remek színvonalú szállodák végtelen, fehér homokos partjain. Szervezett kirándulások foglalására a fővárosban vagy a resortok területén nyílik lehetőség. Ezeket egyébként hazai utazási irodán keresztül, előre, akár magyar idegenvezetővel is lehet szerveztetni. A legnépszerűbb programok:

Fűszertúra

helyi srác a hakuna matata spice farmon

A fűszerek szigetén nem érdemes kihagyni a túlzás nélkül több tucat féle egzotikus fűszer és gyümölcs megismerésével és kóstolásával járó túrákat, melyek során a helyiek életébe és a fűszerek elkészítésének menetébe is betekinthetünk. Akár egészen különleges, falusi családok meglátogatásával és közös főzéssel egybekötött túrák is elérhetők. Sokak számára a zanzibári nyaralás fénypontját jelenti ez az élmény. A kép a Hakunana Matata Spice Farmon készült.

Stone Town

Stone Town történelmi óvárosa az UNESCO Világörökség része. Építészetében megjelenik az iszlám és a kelet-afrikai szuahéli kultúra keveréke, elegáns minaretekkel és látványos, faragott ajtónyílásokkal. Érdemes elsétálni a hányattatott sorsú, 18. századi szultáni palota Csodák Háza, vagy Freddie Mercury szülőháza felé.

Börtönsziget és teknősles

Népszerű egynapos kirándulás a Changuu-sziget (vagy Prison Island) meglátogatása, mely egykor a helyi rabszolga-kereskedelem központja volt, ma pedig a barangoló óriásteknősök jelentik az első számú attrakciót. A vízben pedig akár delfinekkel és pillangóhalakkal is találkozhatunk. A fűszertúra, Stone Town és a Prison Island meglátogatása akár egyben is megejthető.

Delfinles

Több településről is indulnak csónakok a nyílt vízre a delfinek elcsípésére, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílik a vízbe ugrani és az állatok közelében úszni. Érdemes korai túrát választani, ahol még kevésbé zavarja a sok hangos és gyors csónak a delfineket és lelkes fürdőzőket egyaránt.

Nagyok lehetnek a hullámok a zátonyokon kívül, ezért a program olyanoknak ajánlható nyugodt szívvel, akik nem hajlamosak a tengeribetegségre.

A legjobb strandok és idegenforgalmi övezetek

nungwi beach a legnépszerűbb turisztikai központ a szigeten

Nungwi (a képen) és Kendwa az északnyugati részen, Paje és Jambiani a keleti parton, vagy a már említett Changuu Island, a fővárostól néhány kilométerre.

A Mnemba Island egy apró privát sziget közel északkeleti partokhoz, melyet korallzátonyok vesznek körül. Luxus szálláshelyeiről és természetvédelmi övezetéről híres, melynek köszönhetően tökéletes helyszín búvárkodásra, szabadtüdős merülésre.

Kiwengwa - Az ár-apály élővilága 

Az álmos falu a sziget északkeleti partján fekszik, félúton Nungwi és Chwaka között. Kiwengwa fehér homokos strandja egészen hosszú szakaszon húzódik, all inclusive szállodák és stílusos szállások tarkítják. Apálykor strandcipőben egészen messze ki lehet sétálni a különböző tengeri herkentyűket kerülgetve, a parton pedig akár nyugodtan heverésző tehéncsordával is találkozhatunk.

Zanzibár strandjain, különösen a resortok közelében, gyakoriak a nyomulós, ajándéktárgyakat és programokat kínáló, ún. beachboyok. Utazói tapasztalatok alapján előfordul, hogy lelépnek a programszervezésre kért előleggel, de az is, hogy profi, a szállodában kaphatónál személyre szabottabb programot szerveznek, méghozzá remek áron. Érdemes résen lenni, de nem mindegyikük akar átverni.

Fontos a megfelelő zanzibári szállás kiválasztása

zanzibári hotel szállás a tengerparton

A trópusi szigeten a minden igényt kielégítő négy- és ötcsillagos beach resortok és spa hotelek mellett alacsonyabb kategóriájú szállások, parthoz közeli bungalók és vendégházak is megtalálhatók. A Zanzibár utazás nyújtotta élményt nagyban befolyásolja a szálláshely minősége, tisztasága, komfortja, ezért érdemes a magasabb kategóriákból válogatni.

A legnépszerűbb szállások közé tartoznak a sziget északi csücskében, Nungwi Beach környékén található all inclusive resortok. Ezt a partszakaszt rendszeresen a világ legszebbjei közé választják, és a szigetre látogatók abszolút kedvence.

Zanzibári utazás időzítése

A zanzibári utazások főszezonja június és október között van, ekkor szinte alig esik az eső. A tanzániai nemzeti parkok látogatására is ez a legjobb időpont, de a szállás és repülőjegy ilyenkor a legdrágább.

zanzibáriak a strandon sétálnak háttérben hajók

November és február között melegebb van, és már gyakrabban lepi meg egy-egy rövid zápor az utazókat. Ilyenkor a legszelesebb az idő, ami a surf és kitesurf szerelmesei számára kedvez. November hónapban gyakoribb lehet az eső, de összességében jó idővel lehet számolni.

Az esős évszak március és május között tart, ilyenkor alig akad turista és jóval alacsonyabb a hőmérséklet, de nem érdemes kockáztatni, hiszen akár hetekig is eshet az eső egyhuzamban.