Megindult a vapitik ellési időszaka a Yellowstone Nemzeti Parkban. Az amerikai nemzeti parkokat fenntartó National Park Service figyelmeztetése szerint az állatok ebben időszakban különösen agresszívak lehetnek.

A 2021-ben ötmillió látogatót vonzó Yellowstone-t rendszeresen választják a legnépszerűbb amerikai nemzeti parknak felméréseken és közönségszavazásokon. Bejegyzésünk végén bemutatjuk a park legnépszerűbb látnivalóit is.

Az Egyesült Államok 63 csodálatos és változatos nemzeti parkkal rendelkezik a kirándulók nagy örömére, azonban a testi épségünk és a pénztárcánk egészsége érdekében érdemes a hatóságok által közzétett szabályokat és óvintézkedéseket maximálisan betartani.

Ezekben a parkokban ma is a természet az úr. Adjuk meg neki a tiszteletet.

Csak a jávorszarvas nagyobb nála

A vapiti Észak-Amerikában és Kelet-Ázsiában őshonos szarvasféle, ami méreteit tekintve csak a világ legnagyobb szarvasféléjénél, a jávorszarvasnál kisebb. Angol neve egyébként az európai jávorszarvaséval megegyező “elk”, ami sokszor félreértéseket okoz a Yellowstone Nemzeti Park Európából érkező látogatói körében.

Magyar neve az amerikai indián waapiti szóból származik, aminek a jelentése “fehér far” vagy “sápadt szarvas”. Fontos részét képezi a nemzeti park változatos állatvilágának, aminek része még a vapitin kívül 67 különböző emlősfaj, például a puma, a bölény, a rozsomák és kétféle medvefaj. 

vapiti csorda elk yellowstone

A vapitik viselkedésüket tekintve távolságtartóak az emberektől. Óriási csordákban élnek, a Yellowstone tíz-húszezres vapiti állománya mindössze 6-7 csordába gyűlik. Az akár 600 kilósra is megnövő bikák gyakran küzdenek meg agancsaikkal a nőstények kegyeiért.

Az ártalmatlannak tűnő vapiti tehenek az ellési időszakban szokatlanul veszélyesek

A vapiti ellési időszak jellemzően májustól június végéig tart. A National Park Service figyelmeztetése szerint a két-háromszáz kilós vapiti tehenek ebben az időszakban sokkal agresszívabbak az emberek felé. Megeshet például, hogy nekirohannak vagy megrúgják a túl közel merészkedő látogatókat. Ezek a támadások provokálatlanok és kiszámíthatatlanok lehetnek, és komoly sérüléseket okozhatnak.

Ilyenkor fontos a fokozott figyelem és elővigyázatosság. Megeshet, hogy a tehenek borjaikat épületek közelébe vagy autók alá fektetik, így érdemes körülnézni egy épület elhagyása után, benézni a sarkokon és figyelemmel lenni a látómezőnkben lévő esetleges vakfoltokra.

Amennyiben felénk vágtázó állatot észlelünk, azonnal keressünk menedéket egy magas, erős akadály mögött. 

Minden állat esetében fontos a megfelelő távolság 

maci laci grizzly yellowstone nemzeti park

A szakemberek minimum 25 yard, azaz 23 méter távolságot javasolnak. Ehhez hasonló távolságtartási iránymutatás egyébként sok más állat esetében is érvényben van a Yellowstone nemzeti park területén: Medvéktől és farkasoktól a javasolt távolság legalább 100 yard (100 méter). 

A park állatainak etetése szigorúan tilos. A park központi része a Nagy Yellowstone Ökorendszernek, ami Földünk egyik utolsó nagyméretű, érintetlen ökoszisztémája, és ennek megfelelően fontos az emberi behatás minimális szinten tartása. Az embertől nem tartó, etetett állatok kiszámíthatatlanok, veszélyesek lehetnek.

A valóságban sokkal inkább veszélyes, mint kedves volna a Maci Lacival való találkozás.

A Yellowstone Nemzeti Park csodái 

yellowstone gejzir old faithful

A Travel + Leisure olvasói 2022-ben az idén 151 éves Yellowstone Nemzeti Parkot választották az Egyesült Államok legjobb nemzeti parkjának, a Morton’s utasai körében is az egyik legnépszerűbb nemzeti parkos fly&drive desztináció.

A Yellowstone változatos élővilágán kívül is megannyi lenyűgöző látványosságot kínál: Ilyen például a Yellowstone Nemzeti Park tengernyi gejzírje mellett az Old Faithful, ami kitöréseinek töretlen pontosságáról híres.

Ha látványos természeti barangolásra vágyunk, megtekinthetjük a Yellowstone-i Grand Canyont, ami a Yellowstone folyó által kivájt és színes sziklákkal szegélyezett, lélegzetelállító folyóvölgy.

Ha pedig kifejezetten az állatvilág érdekel, érdemes ellátogatni a Lamar River Valley-be, amit sokszor Amerika Szerengetijének neveznek. Ez a széles folyóvölgy kiváló helyszín a Yellowstone változatos állatvilágának megcsodálására. Bölények, antilopok és természetesen vapitik legelik és gyakran lehet farkast és grizzlyt látni. 

Bár a vapitik ellésével kapcsolatos hivatalos figyelmeztetés félelmetesnek tűnhet, a javasolt óvintézkedések betartásával biztonságban érezhetjük magunkat. A Yellowstone smaragdzöld erdői, csillogó folyói, legendás gejzírei és változatos élővilága maradandó élményt tartogat.