fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

A Selyemút birodalma, Üzbegisztán

10 nap
idén 1 alkalommal

788 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Városlátogatás, Körutazás, Nyaralóprogram
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Program szerint
  • ELLÁTÁS
  • leírás szerint
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 647201

Leírás:

?  A mesés Kelet ékköve, Szamarkand
?  Többezer éves városok, műemlékek
?  Lélegzetelállító építészeti csodák
?  Különleges színes mozaikok gazdag tárháza

A mai napig jól emlékszem a káprázatra, amikor elsőnek tekinthettem meg élőben a korábban csak képen látott Szamarkand türkiz kupoláit.
György Péter - Kaukázus-specialista idegenvezető


Szakértői blog az úthoz: pronaygyula.prokotravel.hu/Uzbeg

Program:

1. NAP: BUDAPEST - ISZTAMBUL - TASHKENT

Este indulás Budapestről repülővel. Éjfél körül átszállunk, majd tovább utazunk Tashkentbe. Éjszaka a repülőn.

2. NAP: TASHKENT

Reggel érkezés Tashkentbe, majd transzfer a szállodába, rövid pihenő mely alatt felfrissíthetjük magunkat. Ezt követően elkezd­jük felfedezni Közép-Ázsia legnagyobb városát. Az 1966-os hatal­mas földrengés nagy károkat okozott, Tashkent mégis számos látnivalót kínál az utazóknak. Városnézésünk során felkeressük az Óváros és a modern városrész nevezetességeit. Egyik legkiemelke­dőbb látnivaló a Khast-Imam komplexum, melyben többek között megnézhetjük az úgynevezett Oszmán Koránt, mely a világ egyik legrégebbi kézzel írott Koránja, illetve - a legenda szerint -, itt őrzik Mohamed próféta egyik hajtincsét is. A program főbb állo­másai ezen felül: Chorsu bazár, Amir Timur tér, Függetlenség tere és az Iparművészeti Múzeum. Szállás elfoglalása, vacsora.

3. NAP: TASHKENT - SZAMARKAND

Reggeli után transzfer a vasútállomásra, majd az Afrosiab szu­perexpresszel elutazunk Szamarkandba. Szamarkand az ókor­ban a tudomány és művészetek egyik központja volt. Sok fajta nép és vallás keveredett itt. ,,Több út vezet az ég felé" hangzik a hitvallásuk. Érkezés után ellátogatunk a keleti Siab bazárba, majd városnéző utunkat Gur-E-Amir mauzóleumával és Timur Lenk mongol fejedelem sírhelyével folytatjuk. Elmegyünk a híres Registan térre, amely az ókorban a város központja volt. A téren három csodálatos medresze található, melyek iszlám iskolaként működtek egészen a XVII. századig. Megnézzük még a Bibi-Khanym mecsetet, illetve a Shah-i-Zinda épületegyüt­test. Szállás elfoglalása (2 éj).

4. NAP: SZAMARKAND

Reggeli után az egész napot Szamarkand felfedezésével tölt­jük. Meglátogatunk egy szőnyegszövő műhelyt a városban, ahol a mai napig kézzel készítik a szőnyegeket. Ezt követően meg­nézzük az Ulugh Beg obszervatóriumot, valamint az Afrosiab múzeumot, amely Szamarkand északkeleti részén, az ősi város ásatási területén helyezkedik el, és egy letűnt kor emlékeit mutatja. Ellátogatunk még Szent Dániel mauzóleumába, illetve egy selyempapír készítő műhelybe. Szállás és vacsora.

5. NAP: SZAMARKAND - BUKHARA

Reggeli után transzfer a vasútállomásra, és a híres Afrosiab szuperexpresszel Bukharába utazunk. A város utolsó emír­jének nyári rezidenciájával, a Sitorai Mokhi-Khosa palotával kezdjük a varázslatos Bukhara felfedezését. A terület érdekes elegye az orientális és az orosz építészetnek. Következő meg­állónkat, Bahauddin Naqshbandin mauzóleumát Közép-Ázsia Mekkájának is hívják, fontos kegyhelynek számít a környező országok muszlimjai számára. Vacsora és szállás (2 éj).

6. NAP: BUKHARA

Reggeli után a napot Bukhara látnivalóinak szenteljük. A város a Selyemút egyik legfontosabb megállója volt. Mivel több, mint 2.500 éves, így joggal mondhatjuk, hogy minden sarkon újabb nevezetesség vár ránk. A városnézés során felkeressük a Kalyan mecsetet, a Samanides mauzóleumot, a Nadir Divan-begi med­reszét, a Lyabi-Khauz komplexumot, a Kalon minaretet, a Bolo- Hauz mecsetet, a Coumpol bazárt, a Mir-i-Arab medreszét és az Arc Citadel erődöt. Felsorolni is sok a megannyi látványosságot. Este vacsora és folklór show a Nadir Divan-begi medreszében.

7. NAP: BUKHARA - KHIVA

A délelőtt folyamán vonattal vagy busszal indulunk tovább Khivába. Érkezés az esti órákban. Vacsora, szállás.

8. NAP: KHIVA - TASHKENT

Reggeli után városnézésre indulunk Khivába. Bepillantást nyerhe­tünk a Világörökség részét képező Itchan-Kala erőd látnivalóiba, mely falain belül tökéletes állapotban sorakoznak több évszázad kincsei: paloták, medreszék, mecsetek egy 500 × 300 méteres, kényelmesen bejárható területre koncentrálódva. Már messzi­ről látszik a híres Kalta Minor torony, mely Khiva szimbóluma is egyben. A tornyot sok legenda övezi, a felületét borító majoli­kák 1855 óta ragyognak a napfényben. A városban felkeressük még az Ismail Khodja, majd a Pahlavan Mahmud mauzóleumot, Mohammed Amin Khan medreszét és a Juma (Péntek) mecsetet, mely az utolsó kán palotája. Este transzfer a belföldi repülőtérre, repülés Tashkentbe. Szállás elfoglalása (2 éj), vacsora.

9. NAP: TASHKENT - CHIMGAN - TASHKENT

Reggeli után egy fakultatív kirándulás keretében Üzbegisztán legmagasabban fekvő településére, a Nyugati-Tien Shan-hegységben található Chimganba indulunk, mely 1.650 méteren helyezkedik el. Télen, a havas lankákon síelni is lehet. Harapni való friss levegő és változatos növényvilág fogad minket. A falu körül szanatóriumok, valamint táborhelyek talál­hatóak. Csodálatos kilátás tárul elénk innen a Beldersay-völgyre. A szabadidő alatt sétálhatunk, emléktárgyakat vásárolhatunk. Programunk végén visszautazunk Tashkentbe. Szállás, vacsora. Chimgan fakultatív kirándulás: 22.000,- Ft.

10. NAP: TASHKENT - ISZTAMBUL - BUDAPEST

Korai reggeli, majd transzfer a repülőtérre. Indulás Budapestre. Átszállás után Budapestre érkezés az esti órákban.

Az útlevélnek a hazaérkezés napjától számítva még minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Oltásokkal kapcsolatos információk a weboldalunkon.

Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák, 1 éj repülőn

Ellátás: Félpanzió

Közlekedés: Repülővel

x A Selyemút birodalma, Üzbegisztán

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

10 nap
idén 1 alkalommal

788 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok