Hova utazhatok?

Különleges ajánlatok és információk:

Svédország utazás

svédország utazás stockholm olcsó szállás hotel látnivalók mortons travel utazási iroda gamla stan vasa muzeum városháza botteni öböl lappföld sarki fény körutazás göteborg uppsala malmö kalmar

Észak-Európa, pontosabban a Skandináv-félsziget gyönyörű országa. Norvégia és Finnország, mindemellett a Balti-tenger és a Botteni-öböl határolja. A táj egyszerűen mesés, a hatalmas erdők és a hegyes vidék mindenkit elkápráztatnak. Az emberek kedvesek, nyugodtak és segítőkészek, ami mondjuk nem is csoda, hiszen a tiszta városok, a páratlan természet és a gazdag, jóléti állam igazán gondtalan világot alkotnak. Modernitásuk mellett gondosan odafigyelnek a hagyományaik ápolására, és a természet érintetlenségének megóvására.

Főbb tudnivalók:

Természeti adottságok

Svédország méltán büszke természeti adottságaira. Az ország tájai egészen változatos képet mutatnak. Déli része sík, míg az északi része már hegyes (legmagasabb pontja a 2123 méter magas Kebnekaise). Az ország legnagyobb része mégis dombos, melyeken az a sok szép és hatalmas erdő található, melyek védelmére különösen odafigyelnek. Tény, hogy az ország felét erdők (jobbára fenyvesek) borítják, köszönhetően a faültetésnek és a csemeték védelemét szolgáló törvényeknek, intézkedéseknek. Az erdők területén szarvasokkal, jávorszarvasokkal, őzekkel és apróvadakkal találkozhatunk. Itt él a gotlandi juh is, melynek gyapja igen értékes exportcikk. A vadon élő rénszarvasok sajnos már kipusztultak, manapság csak a lappok tenyésztik őket (körülbelül negyedmilliós nyájat tartanak fenn).

svédország utazás stockholm olcsó szállás hotel látnivalók mortons travel utazási iroda gamla stan vasa muzeum városháza botteni öböl lappföld sarki fény körutazás göteborg uppsala malmö kalmar

Svédországhoz számtalan kisebb-nagyobb sziget tartozik, melyek közül a legnagyobb Gotland szigete. Három nagyobb tájegysége van: délen Götaland, középen Svealand és nem utolsó sorban Norrland, melyeket további tájegységekre lehet bontani. A norrlandi részen találjuk a legtöbb ősi várost, a mesebeli erdőket és régi kastélyokat. Közép-Svédországra viszont inkább erős, fennsíkos vidék jellemző.

S ha már a természeti adottságokról van szó, érdemes említést tenni csodálatos tavairól és nyugodt folyóiról, melyek sokat segítettek az ország fejlődésében. Legnagyobb tavai: Vanern, Vattern és a Malaren tavak. De azon felül, hogy a svédek büszkék az országukra, fontos intézkedéseket is tesznek annak érdekében, hogy szépsége meg is maradjon. A gyermekeket már kicsi kortól kezdve arra tanítják, hogy szeretni és védeni kell a környezetet, melyben élnek.

Tudta?

Európában először, 1909-ben Svédországban hoztak létre olyan intézményt, mely a környezetet védte a káros emberi hatásoktól. Ezek az intézmények ismertebb néven a Nemzeti Parkok. A Lappföldön található Sarek és Padjelanta Nemzeti Parkok a két legnagyobb park a maga egyenkénti 200 000 hektáros területével. A nemzeti parkok közel 90%-át hegységek alkotják.

Történelem

Történelme igazából az 1500-as évek közepétől kezdve érdekes. Háborúk és az erős Orosz Birodalom befolyásolta történelmét, mely által hol pozitív, hol pedig negatív irányba mentek a dolgok. Ezek után érthető, hogy Svédország neve miért is egyenlő napjainkban a semlegességgel. 1814 óta az ország egyetlen egy háborút sem vívott. Így hát a világháborúk alatt is inkább követte Svájc példáját és független maradt, azonban minden hadviselő országnak exportált vasércéből. Az ország a világ egyik legnagyobb vasérctermelője.

Gasztronómia

svédország utazás stockholm olcsó szállás hotel látnivalók mortons travel utazási iroda gamla stan vasa muzeum városháza botteni öböl lappföld sarki fény körutazás göteborg uppsala malmö kalmar

A hagyományos svéd konyha több évszázad alatt alakult ki. Egyaránt magán viseli a viking, a finn, a számi (lapp), a török, a francia és az angol konyha hatását. A svédekre jellemző, hogy kicsit édesebben főznek, mint a többi északi nép. Főleg a hal-és húsételek jönnek náluk számításba (hering, szardella, marha), gyümölcsös mártásokkal. Ritkán fogyasztanak zöldséget és kenyérféléket. Náluk is a napi háromszori étkezés a hagyományos, melynél a reggeli kiadós, ki ne ismerné a smörgasbord-ot, vagyis ismertebb nevén a svédasztalt. Ilyenkor többféle meleg és hideg étel kerül egyszerre az asztalra, s a bő választékból válogatjuk össze, mit is szeretnénk fogyasztani. Az ebéd valamilyen meleg étel, s a vacsora általában egy könnyedebb fogás. Nagyon híres étel a kötbullar (svéd húsgombóc), melyet főtt krumplival és nyers répával kínálnak. A ’sill och nypotatis’ (sós hering újkrumplival), a ’pytt i panna’ (kockára vágott főtt krumpli, hús és hagyma együtt átsütve, céklával és tükörtojással). Természetesen vannak édességeik is, bár ezek nem olyan különlegesek. Elkészítésüknél szintén törekednek az egyszerűségre, például pudingot, palacsintát, fánkot kínálnak desszertként. Kedvelt italuk a kávé, a furcsa ízű karácsonyi sör és a gyümölcsös frissítők, alkoholként a svédek snapszot, vagy aquavit-tet isznak („az élet vize”), mely burgonyából, gabonafélékből párolt, gyógynövényekkel ízesített pálinka.

A magyar fülnek mókás hangzású fika és fikabröd a szocializáció fontos kellékei, egy-egy barátnős csevegés elmaradhatatlan eleme a kávé mellé fogyasztott fahéjas vagy pisztáciás péksütemény.

Amit látni kell

svédország utazás stockholm olcsó szállás hotel látnivalók mortons travel utazási iroda gamla stan vasa muzeum városháza botteni öböl lappföld sarki fény körutazás göteborg uppsala malmö kalmar

Svédország tele van szebbnél szebb, régi korokat hűen örző épületekkel, csodás nemzeti parkokkal, és a Világörökség részének kikiáltott emlékekkel:

Az UNESCO Világörökségi Listáján a következőket találjuk:

Beutazási feltételek

Svédország az EU és a schengeni övezet tagja, érvényes személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal is tudunk utazni. Az ennél hosszabb tartózkodást be kell jelenteni, munka- vagy tanulói jogviszony és biztosítottság szükséges az országban maradáshoz.

Érdekességek

Stockholm

A világ egyik legcsodálatosabb északi városa. Svédország fővárosa és legnagyobb városa. Területét hivatalosan Stor-Stockholm-nak hívják, ami magyarul Nagy-Stockholmot jelent. Régen a magyarok, bár nem hivatalosan, de Istókhalmának hívták. A nevének jelentése cölöpös sziget (ugyanis a stock cölöpöt, a holm pedig szigetet jelent).

Stockholm 14 szigetre épült, melyek a Malaren-tó és a Balti-tenger találkozásánál találhatóak s melyeket 53 híd köt össze. Talán nem is csoda, hogy sokan úgy emlegetik, mint „észak Velencéje”. Történelme egészen 1252-ig vezethető vissza, hiszen ekkor merült fel a város neve legelőször egy adó- és vámmentességet ígérő okiratban. Az alapító atya nem más, mint Birger Jarl királyi helytartó. 1419-től lesz az ország fővárosa. Stockholm három nagyobb részre osztható: Innerstaden (belváros), Söderort (déli külváros) és Vasterort (nyugati külváros). A város központja vízen van.

Főbb látnivalói: a történelmi óváros benne a Királyi Palotával, melyben ma XVI. Károly Gusztáv király lakik és a Riddarholms-templom, mely a svéd királyok temetkezési helyéül szolgál. Több mint 600 szobája van, ezek közül látogathatók a királyi lakosztályok, az állami csarnok, a lovasság lakosztályai, a Kincstár, a Palota Múzeum és a III. Gusztáv kori Múzeum. Ezeken kívül utcái miatt is érdemes ide látogatni, hiszen teljes mértékben hagyományőrző polgári házakkal találkozhatunk.

Érdemes megnéznünk:

Tudta?

Megtekintett ajánlatok
Legnépszerűbb oldalaink