Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Szentpétervár utazás

oroszország utazás vízum moszkva szentpétervár repülőjegy olcsón csoportos utazás látnivalók szállás hotel wizzair aeroflot tranzit vízum átszállás mortons travel utazási iroda

A „paloták városa”. A „világ legmesterségesebb városa”. S még ezernyi csodálatos mondattal lehetne jellemezni ezt az igazán nem mindennapi várost.

Szentpétervár a világ egyik leggyönyörűbb városa. Nem is csoda, hogy gyakorta csak úgy emlegetik, mint „észak Velencéje” vagy mint „észak Párizsa”. 1703-ban alapította I. (Nagy) Péter cár, mint „egy ablakot, mely Nyugat felé néz”. Nevét egy apostolról kapta, akit védőszentként is tisztelnek.

Nevének írásmódja nem oroszos, inkább holland eredetű, mégis ez az országban senkit sem zavar, hiszen az alig háromszáz éves város gazdag és izgalmas történelmet mesél, teljes drámai hatásokkal és meghatározó jelentőségű történelmi alakokkal. A Szovjetúnió idején viselt Leningrád nevet 1991-ben, a Szovjetunió felbomlásakor, leszavazták az oroszok, így újra felvehette a Szentpétervár nevet.

Eredetileg a cár Velence és Amszterdam mintájára szerette volna felépíttetni a várost, mely az orosz hatásnak köszönhetően egy új és egyedi péteri barokk stílust képvisel. Szinte a város egésze, egyetlen egy építészeti remekműnek számít. Kanálisok, hajózható csatornák, széles utak és hatalmas parkok (például a városközpontban található Sándor kert, II. Nagy Katalinról elnevezett Katalin kert, vagy a Nyári kert, a Mars mező) találhatóak a városban.

oroszország utazás vízum moszkva szentpétervár repülőjegy olcsón csoportos utazás látnivalók szállás hotel wizzair aeroflot tranzit vízum átszállás mortons travel utazási iroda

Szebbnél szebb paloták (leghíresebb közülük a Téli Palota) építészeti remekművek nyújtanak felejthetetlen látványt. Szentpétervár jelképeinek egyike az a rengeteg felnyitható híd, melyek a városban találhatóak, ilyen például az Oroszlános híd, Egyiptomi híd, Kék híd, Bank híd, Szentháromság híd.

Ezek után nem is csoda, hogy az UNESCO Világörökségi listáján találjuk város nevét. Szentpétervár városközpontjában és környékén találjuk a Péter-Pál-erődöt a Péter-Pál Székesegyházzal, az Admiralitást, az Izsák-székesegyházat, a Mensikov-palotát, az Alekszander Nyevszkij Főkolostort és Nekropoliszt, a Nyári palotát, a Sztroganov-palotát, Szmolnij kolostort, az Ermitázs épületeit, a Téli palotát, és még számos gyönyörű történelmi épületet, melyeket érdemes megtekinteni.

Számos múzeum is várja a látogatókat, például a Nemzeti Haditengerészeti Múzeum (Tőzsdepalota), a Kunstkamera Múzeum vagy az Orosz Múzeum (Mihály palota). Ha időnk engedi, látogassunk el Puskinvárosba is, hiszen ez a városrész is tartogat számunkra igazi meglepetéseket.

Természetesen a város rengeteg elegáns üzlettel, különleges étteremmel, kávézóval, és hangulatos bárral is várja a vendégeket, ahol elsődleges cél a felhőtlen szórakozás, kikapcsolódás. Szuvenírt bárhol vásárolhatunk, hiszen a vodka, kucsma, matrjoska baba náluk kereskedelmi kincsnek számít.

A fehér éjszakák ideje alatt, az egészen különleges nyári alkonyban, színház és balett előadásokat láthatunk, vagy akár a varázslatos téli délutánokon koncerteket hallgathatunk a városban, ezáltal igen mélyrehatóan megismerhetjük a vibráló, orosz kulturális világot.

Szentpétervár az északi sarkkör alatt helyezkedik el földrajzilag, ezért a szürkület májusban, júniusban és júliusban egész éjszaka tart. Ezt a jelenséget hívják fehér éjszakáknak.