Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Oroszország utazás

oroszország utazás vízum moszkva szentpétervár repülőjegy olcsón csoportos utazás látnivalók szállás hotel wizzair aeroflot tranzit vízum átszállás mortons travel utazási iroda

A világ legnagyobb országa. Egy kis viszonyítás: például Kanada területe majdnem kétszer beleférne az ország mai területébe, vagy vegyük hazánkat, Magyarországot közel 180-szor lehetne térképére helyezni. Az országok népességi listáján mára „csak” a kilencedik helyen áll. Nehéz leírni a valódi orosz élményt, azt sokkal inkább személyesen kell átélni. Azok számára, akik még a 90-es évek előtt voltak gyerekek, különösen sok élményt és felismerést tartogat az ország meglátogatása. A kontinensnyi méretű ország egészének életére nem következtethetünk a nyugatias nagyvárosok csillogásából, mégis, életre szóló élményekkel fogunk hazatérni. Az “oroszos” birodalmi nagyság mindenkit ámulatba ejt.

Oroszország Európa keleti részétől Észak-Ázsia keleti partjáig terjed. Majdnem a „fél világ” határolja hatalmas és igen változatos területét. Szárazföldi szomszédjai: nyugaton Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Fehéroroszország, Ukrajna, délen Grúzia, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Mongólia, Kína, és nem utolsó sorban Észak-Korea, Japán. Északon a Jeges-tenger, keleten pedig a nagy Csendes-óceán határolja.

Utasaink körében Oroszország legnépszerűbb úti céljai Szentpétervár és Moszkva. Évről-évre egy többen vesznek részt oroszországi körutazáson is. A legkalandvágyóbbak számára olyan, extrémebb élmények szervezésében is segítkezünk, mint a Bajkál-tó meglátogatása vagy a Transszibériai expressz kaland, akár egészen Kínáig. A Morton’s Travel az amerikai csoportos utazások piacvezetője, 28 év utazásszervezési tapasztalattal.

Orosz vízum és beutazás

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Határon történő vízumigénylésre nincs lehetőség, azt minden esetben még Magyarországon, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének Konzuli osztályán, vagy a Debreceni Főkonzulátuson kell igényelni.

A reptéri átszállás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, pl. két repülőtér közötti út erejéig.

Vízum egyéb célú beutazás esetén a vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes. Vízummal, az ott feltüntetett határidőn belül, a megjelölt napok számát figyelembe véve lehet az országban tartózkodni.

Kérjük, hogy minden esetben fokozottan figyeljenek a vízum lejárati dátumára, ugyanis lejárt vízummal nem lehet az országot elhagyni! Amennyiben bármilyen okból nem tudtak a vízum lejártáig kiutazni Oroszországból, a lejáratot követő 72 órán belül kérhetnek ún. „kilépő vízumot” a repülőtereken található ún. "konzuli pontoknál". Forrás: Konzuli Szolgálat

Oroszország főbb adatai:

oroszország utazás vízum moszkva szentpétervár repülőjegy olcsón csoportos utazás látnivalók szállás hotel wizzair aeroflot tranzit vízum átszállás mortons travel utazási iroda

Oroszország felszíne igen változatos. Területének nagy részét óriási sík vidékek borítják. Az országot az Ural hegység hósipkás vonulatai szinte kettéosztják. De számos egyéb hegység található még óriási területén, például Altaj-hegység, a Kamcsatka-félsziget hegysége (ez a hegység azért is érdekes, mert 160 vulkánja közül, 28 mind a mai napig aktívan működik), ezeken kívül említhető még a Sztanovoj-hegység, vagy akár a Kaukázus, mely az ország legnagyobb területű fiatal lánchegysége.

Az Uraltól keletre eső terület a híres-hírhedt Szibéria, melyen a világ legnagyobb sík alföldi vidéke, a Nyugat-szibériai-alföld található.

Ezen kívül még folyók, tavak, csatornák, félszigetek, szigetek tartoznak a Föld legnagyobb országához, példaként lehet említeni, a már jól ismert Ob, Léna, Volga, Don és Dnyeper folyókat, a Bajkál tavat, vagy az Onyega tavat, a Fekete-tenger-Balti-tenger-csatornát, vagy a Moszkva-Volga-csatornát. Szigetei közül párat: Ferenc József föld, Új-szibériai szigetek, vagy a Szahalin.

oroszország utazás vízum moszkva szentpétervár repülőjegy olcsón csoportos utazás látnivalók szállás hotel wizzair aeroflot tranzit vízum átszállás mortons travel utazási iroda

Az országban számos természeti és építészeti remekeket találunk. Oroszországban az utóbbi jó pár években különösen odafigyeltek az idegenforgalom fejlesztésére. Folyamatosan szüntették meg a közlekedési problémákat, megkönnyítették a határon átkelők dolgát, korszerűsítették a repülőtereket, vasútállomásaikat és az utakat. Átalakításokat végeztek és különböző egyesületeket, bizottságokat hoztak létre a turizmus fellendítéséért.

Ezekre természetesen szükség is volt, de ma már mondható, hogy igen jelentős és látványos változás tapasztalható az országban. Büszkék természeti, építészeti és történelmi értékeikre, s jobban odafigyelnek az országba érkező vendégeikre.

Történelme

Az országot a VIII. században harciasnak mondott skandináv kereskedők, a varégok alapították, pontosabban 862-ben Ruszik, a törzs feje, Novgorodban államot alapított, s ennek a kis állam lett a neve Rusz (Oroszország). A Romanov-dinasztia 1613-ban vette át az ország vezetését, s egészen 1917-ig voltak az ország uralkodói. Legjelentősebb uralkodója I. (Nagy) Péter cár volt, aki egy erős, fejlődő, nyugati mintára tervezett államot hozott létre.

1917-ben a bolsevik forradalom elsöpörte a cári rendszert. A bolsevikok tanácsköztársasággá kiáltották ki az országot, 1922-ben megalakult a Szovjet Szocialista Köztársaság, rövidebb nevén a Szovjetunió, Ukrán, Belorusz és Kaukázusontúli Szovjet Szocialista Köztársaságok csatlakozásával. Két világháború, majd a szovjet blokk és a hidegháború évei után 1991. december 25-én hivatalosan megszűnt a Szovjetunió, helyét a oroszosan demokratikus Oroszország vette át. A világ egyik vezető katonai hatalma, a világ hét legnagyobb gazdasága mellett a G7-ek gyűlésének rendszeres szereplője megkerülhetetlen geopolitikai szerepe okán.

Az orosz konyha

"A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás." / Dosztojevszkij/

Meglepő mégis igaz, hogy az oroszok még a franciákra is meglepő hatást tettek a gasztronómia terén. Természetesen a hatás kölcsönös volt, hiszen az országba a francia kultúrával a francia konyha is megérkezett.

A cári udvarnál szívesen használták a francia nyelvet, tanulmányozták a francia kultúrát. I. Péter cár és II. Katalin rajongott a francia konyháért, ezért is hozattak francia szakácsokat palotáikba. Ezen kívül konyhájának sokszínűsége nagy területének éghajlati változatossága miatt is alakult. A tengerek, tavak miatt sokféle hal és más tengeri állatok is rendszeresen kerülnek az orosz tányérokra. Ne hagyjuk ki a híres orosz kaviárt, ha az országban járunk.

oroszország utazás vízum moszkva szentpétervár repülőjegy olcsón csoportos utazás látnivalók szállás hotel wizzair aeroflot tranzit vízum átszállás mortons travel utazási iroda

Előételként (zakuszki) salátával, zöldségekkel szokták fogyasztani, különböző elkészítési módokon. A leves kínálat nagyon bő, a legismertebb a borscs leves, ami egy nemzeti étel. Többféle elkészítései módja létezik. Kifejezetten szeretik a tésztaételeket, melyek általában leveles, omlós vagy kelt tésztába csomagolt húst, zöldségeket, vagy édes tölteléket jelent. Híres a pirog, mely az orosz étkezésben jelentős helyet foglal el.

Szeretik a faszénparázson készült sülteket is, melyekhez káposztát és burgonyát adnak köretnek. A főzelék náluk népi étel. Az édesség hallatán, pedig egy biztos eszünkbe jut: oroszkrém torta.

Legkedveltebb italuk a vodka, melyet nem ritkán már a bőséges reggeli előtt fogyasztanak, mint egy fertőtlenítésként. Emellett kedvelik a borokat, konyakot, pezsgőket és a különféle pálinkákat is. A britek után, ők fogyasztják a legtöbb teát.

Egészségügy

Beutazás előtt nincsenek kötelezően előírt védőoltások, mégsem árthat beoltatni magunkat diftéria, agyvelőgyulladás, hepatitis A, B és tífusz ellen, főleg akkor, ha az európai országrésznél távolabbra utazunk.

Ajánlott palackozott ásványvizet fogyasztani, ha az országban járunk, hiszen nem vagyunk hozzászokva a helyi csapvízhez.

Érdekességek

oroszország utazás vízum moszkva szentpétervár repülőjegy olcsón csoportos utazás látnivalók szállás hotel wizzair aeroflot tranzit vízum átszállás mortons travel utazási iroda