fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

SZICÍLIA - MÁLTA

13 nap
idén 1 alkalommal

669 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Városlátogatás, Körutazás
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Hotel
  • ELLÁTÁS
  • Választható
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 629809

Program leírás

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, melynek birtoklása a történelem során mindig különös jelentőséggel bírt. Az ókori görög, majd római és a román építészet emlékei együtt a mór részletekkel a művészeket évszázadok óta megihlető természeti szépségek birodalma, ahol az Etna és a vulkanikus Eoli (Lipari) -szigetek nemcsak a geológusokat nyűgözi le. Ennek a színes kulturális egyvelegnek folytatása a közeli MÁLTA! Egy utazás alatt a két program. A Földközi-tenger közepén megbújó apró szigetország csodálatos természeti képződményekkel, lenyűgöző lovagkori történetekkel és nyüzsgő éjszakai élettel várja, hogy a kíváncsi utazók felfedezzék maguknak.

Utazás: Budapest-Catania, Catania - Málta és Málta-Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőjáratokkal.
A körút során légkondicionált olasz, illetve máltai autóbuszokkal.

Elhelyezés: Szicíliában, középkategóriás szállodák 2 ágyas, zuh. / WC-s szobáiban. Máltán 4* szálloda 2 ágyas, zuh. / WC-s szobáiban. A szálloda fedett és nyitott medencével rendelkezik.

Ellátás: reggeli és fakultatív félpanzió (7 vacsora Szicíliában, 6.7. este itallal, és 5 vacsora Máltán itallal)


1. nap: Budapest - Catania - Siracusa
Repülés Cataniába a reggeli órákban közvetlen járattal. SIRACUSÁ-t a görögök alapították, de a rómaiak hódításával is virágzott. Legendás polgára volt Archimédesz, a természettudós itt dolgozta ki a nevét viselő fizikai törvényt. Főbb látnivalók: Görög színház, római amfiteátrum, Aretusa forrása, Szent János katakomba, és a legújabb kori zarándok templom, Madonna delle Lacrime, amelyet II. János Pál pápa őszentsége avatott fel. Szállás Taormina környékén.

2. nap: Etna - Taormina
Kirándulás az ETNA-ra, Európa legmagasabb, aktív vulkánjára. Fakultatív lehetőség: utazás kabinos felvonóval és terepjáróval kb. 3.000 méteres magasságba. A festői TAORMINA-ban a város nevezetességét, a görög színházat tekintjük meg, mely Csontváry festménye alapján ismerős számunkra. Szállás Taormina környékén.

3. nap: Messina
Kirándulás Szicília harmadik legnagyobb városába. A sziget itt található legközelebb a ,,csizma" orrához. Nagy tervek vannak, egy híd építésére, a tengerszoros fölött, de addig kompjáratok segítségével lehet átkelni. A Dómot még a normannok építették a XII. században. A XX. században egy földrengés és a II. világháborúban bombázás megrongálta. A rekonstrukció után, hű maradt az eredeti formához. Harangtornya egy nagyszerű csillagászati órának köszönhetően különösen látványos. Orionnak az ógörög vadásznak szentelt szökőkút a XVI. században épült, s olyan sikert aratott, hogy a művésztől rendeltek egy újabbat, amelyet Neptunus a tenger római istenének szentelték. Természetesen a kereszténység sem marad el. A kikötőben a Madonnina del Porto, Szűz Máriára emlékezik.
Az egységes Itália se maradjon ki, a XX. század alkotása, egy fedett bevásárlóközpont, II. Vittorio Emanuele az első királyról kapta a nevét. Délután visszatérünk a szállodába, szabadidő, pihenés. Szállás Taormina környékén.


4. nap: Vulcano - Lipari (Eoli-szigetek)
Szicília észak-keleti kikötőjéből, Milazzoból indulva, mintegy egyórányi hajóút után érjük el a kis szigetcsoportot a türkizkék Tirrén-tengeren, mely több elszórt sziklaszirtből és hét festői szépségű szigetből áll. Körbejárjuk busszal a LIPARI szigetet, ahol kikötöttünk. Ebédszünet. Majd ismét hajózunk, de most VULCANO szigetére. Minden tűzhányónak, vagyis vulkánnak a sziget névadója. Vagy fordítva? Fürdésilehetőség. Ezután visszatérünk hajóval Milazzoba, onnan pedig autóbusszal a Taormina környéki szálláshelyünkre.

5. nap: Pihenés vagy fakultatív kirándulás az Alcantara szurdokba és Savocába
Pihenés vagy fakultatív kirándulás az Etnáról lezúduló olvadékvíz vájta kemény bazaltsziklák közé, az Alcantara szurdokba, ahol őshonos szicíliai növényeket is láthatunk. A szurdok megközelítése lifttel és lépcsőn keresztül történik. A patak vize még a forró nyári hónapokban is igen hideg. Továbbutazás a hegyek között megbújó kisvárosba, SAVOCA-ba, ahol a Keresztapa című filmeposz első részének egyes jeleneteit forgatták. Amennyiben a pihenést választják a tengerparton, ,,vízicipő" ajánlott a kavicsos tengerpart miatt. Szállás Taormina környékén.

6. nap: Piazza Armerina - Cefalu
Utazás PIAZZA ARMERINA városába. A pezsgő életű, virágzó, vidékies kisváros részben középkori, részben barokk épületeinek köszönheti sajátos hangulatát. A római korból fennmaradt Villa Casale-t a XX. században feltárt mozaikjai tették világhírűvé. Következő állomásunk a festői fekvésű CEFALÚ. A hangulatos tengerparti kisváros egy meredek sziklatömb lábánál épült ki. Dómja Szicília egyik legfontosabb normann kori műemléke. A román stílusú templom ékes dísze a mozaikok. Érdekes összehasonlítás a közel 2 ezer éves alkotások és a közel 1 ezer éves műremekek között. Szállás Palermo környékén.

7. nap: Palermo - Monreale
Ismerkedés PALERMO belvárosával. A város ötvözi az európai és keleti vonásokat, az arab hatástól a normannig, stílusjegyeiben a barokktól a szecesszióig. Városnézés: Normann palota, székesegyház, Piazza Pretoria stb. Délután látogatás a román építőművészet egyik csodálatos alkotásában, a MONREALE-i Dómban. Szállás Palermo környékén.

8. nap: Agrigento - Catania - Málta
Irány a déli part! AGRIGENTO ókori görög templom-együttese a kor legjelentősebb archeológiai emlékhelye.
A Templomok völgye, Szicília egyik ékköve. Az ókorban Akragasz néven virágzó görög város volt. Miután római fennhatóság alá került, Agrigentum lett a latin neve. Görög területen sem találunk ilyen lenyűgöző ókori műemlékegyüttest, mint itt Agrigentoban. Érkezés után a sziget második legnagyobb városában, CATANIA-ban városnézés. Látnivalók: Dóm tér, Szent Ágota Katedrális, Szent Ágota zárdatemplom, Elefántos szökőkút, Római-színház, Ursino-vár, stb. Programunk befejezése után transzfer a repülőtérre, utazás Málta szigetére. Szállás Valettában.

9. nap: Kék-barlang - Marsaxlokk
Félnapos kirándulás a Kék-barlanghoz (jó időjárás esetén csónakázás). A hét barlangból álló rendszer kialakulása a tenger folyamatos hullámzásának köszönhető. A nevét egy brit katonától kapta, aki úgy vélte, hogy a barlang hasonlít a Capri szigetén található Grotta Azzura (Kék Barlang) látványára. Majd tovább utazás sziget a délkeleti részén található festői halászfaluba MARSAXLOKK-ba. Málta legnagyobb és legrégibb halászkikötője, amelyet az i.e. IX. században már a föníciaiak, majd később a görögök és rómaiak is használtak. A vízen ott ringanak a halászok, hagyományos színes csónakjai, a ,,luzzu-k" amely a turisták kedvenc fotótémája. Séta és vásárlási lehetőség. Szállás.

10. nap: La Valetta - Hagar Qim - Tarxien
Városnézés Málta és 2018-ban, Európa Kulturális fővárosában, LA VALETTÁ-ban. Elsőként a Barracca kert, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Nagy Kikötőre, majd a sziget legimpozánsabb templomát, a Szt. János társkatedrálist nézzük meg, ezt követően megtekintjük a Nagymesterek Palotáját kívülről, mert jelenleg felújítás miatt zárva van. Málta a megalitikus építmények őshazája. A HAGAR QIM, mely a sziget legnagyobb, négy önálló épületmaradványból álló komplexuma, Kr. e. 3600 és 2500 között épülhetett. Ellátogatunk TARXIEN-be is ahol megtekintjük a híres ,,Történelem előtti templomok" régészeti leleteit. Szállás Valettában.

11. nap: Mdina - Rabat - Mosta
A mai napon következik MDINA, az egykori főváros, mely a ,,hallgatag város" néven ismert, és máig megőrizte középkori hangulatát. Folytatás RABAT-ban a Római villa és Szt. Pál katakombáinak megtekintésével. Végül MOSTA, a dóm hatalmas kupolája méretét tekintve harmadik Európában. Szállás Valettában.

12. nap: Gozo-sziget
Szabad nap, vagy fakultatív kirándulás a szomszéd szigetre, az Odüsszeiából Kalüpszó-szigeteként ismert GOZO-ra. Nevezetességei közül kihagyhatatlan a megalít kórból fennmaradt Ggantija-templom, Victoria, a sziget ,,fővárosa", benne a Citadella és a Székes-egyház, Ta' Pinu bazilika, a legfontosabb zarándokhely, és ha időnk engedi, akkor még Kalüpszó barlangját is megnézzük. Délután utazás vissza Máltára. Szállás Valettában.

13. nap: Szent Antal kertek - Dingli Cliffs - Buskett Gardens - Misrah Ghar il-Kbir - Budapest
A mai túra a San Anton Gardens-be vezet. Ezek a kertek Máltának egy igazi gyöngyszemei. A kertek 1882 óta nyitva állnak a nagyközönség előtt, és a viktoriánus idők óta máltai családok generációi élvezik őket. Körül vesznek egy díszes palotát, amelyet Antoine de Paule, a Szent János Lovagrend nagymestere építtetett 1636-ban nyári rezidenciának - ez ma a máltai elnök hivatalos rezidenciája. A kerteket magunk mögött hagyva a Dingli-sziklák felé vesszük az irányt, amelyek Málta legmagasabb pontjai a tengerszint felett mintegy 253 méterrel. A kilátás lélegzetelállító, az alatta elterülő kis teraszos mezőkre, a nyílt tengerre és Filfla lakatlan szigetére nyílik. Innen a Buskett Gardens felé utazunk. Hajdan erdő borította a szigetet, de a hajózás miatt a fákat ki kellett vágni. Ma már kevés erdőt találni Máltán.
MISRAH GHAR il-KBIR, látványossága a: Szekérnyomok! Elsőre furcsán hangzik, de a világ legrégebbi és legismertebb a "szekérnyomokról", a sziklába vájt nyomok bonyolult hálózatáról. A nyomok kora és rendeltetése bizonytalan, eredetüket a neolitikumtól a középkorig és a kettő közötti időszakig terjednek a becslések.
Kora este transzfer a repülőtérre, hazautazás. Érkezés Budapestre a későesti órákban, menetrend függvényében.

UNESCO Világörökségek:
Szicília: Siracusa városa, Agrigento régészeti helyei, Eoli (Lipari)-szigetek, Villa Casale
Málta: Valletta városa; Málta megalit templomai

A változtatás jogát fenntartjuk!

Tudnivalók

Kérjük, kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő weboldalát, ahol aktuális információkat talál az utazást érintő országról.  Az oldalon az országba belépéshez szükséges okmányok, beutazási szabályok, vámszabályok és egyéb hasznos tanácsok olvashatóak.

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/olaszorszag

https://konzinfo.mfa.gov.hu/en/travel-tips-by-country/malta

Árak

Teljes ár: 669.000 Ft (564.000 Ft + 105.000 Ft repülőtéri illeték + csomagdíj) szeptemberben

Félpanziós felár (7 vacsora, ebből kettő itallal): 28.000 Ft Szicíliában
(5 vacsora itallal): 32.500 Ft Máltán

Egyágyas felár: 98.000 Ft Szicíliában + 142.500 Ft Máltán

Tengerre néző szoba felár Máltán: 59.000 Ft

Részben tengerre néző felár Máltán: 29.500 Ft

Belépő- és hajójegyek ára Lipari-szigetekre, továbbá a fülhallgató: kb. 150,- EUR (helyszínen fizetendő)
Terepjáró és felvonó ára az Etnára: kb. 80,- EUR (időjárásfüggő, a helyszínen fizetendő)
Máltai belépőjegyek ára: kb. 65,- EUR (helyszínen fizetendő)

Fakultatív kirándulás (min. 15 fő esetén):
- Alcantara szurdok és Savoca belépővel: kb. 50,- EUR (helyszínen fizetendő)
- Gozo-sziget kirándulás hajóval busszal, belépőkkel: kb. 65,- EUR (itthon előre kell jelentkezni, és a helyszínen fizetni)
-
Min. utas létszám: 25 fő Szicíliában Garancia felár: 40 EUR, a helyszínen fizetendő (21-24 utas esetén)
Min. utas létszám: 20 fő Máltán Garancia felár: 50 EUR, a helyszínen fizetendő (15 - 19 utas esetén)

Szervizdíj / Borravaló: 20,- EUR (helyszínen fizetendő) Szicíliában
15,- EUR (helyszínen fizetendő) Máltán

Árfolyam: 1 EUR = 385 Ft
A programok sorrendje időjárás és nyitva tartás függvényében felcserélődhet!

Idegenforgalmi adó Máltán: kb. 6 EUR (helyszínen fizetendő)

A BBP utasbiztosítást a teljes ár tartalmazza!
Kalkulált csoportos útlemondási biztosítás: 3 %.

x SZICÍLIA - MÁLTA

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

13 nap
idén 1 alkalommal

669 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok