Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Malájzia utazás, Kuala Lumpur

Malajzia gyöngyszeme.

Kuala Lumpur a trópusi varázs ország, Malajzia fővárosa és egyik legnépesebb városa. Kereskedelmi-, gazdasági- és adminisztrációs központ. A város egyike a három maláj szövetségi területnek. Kuala Lumpur körülbelül 40 km-re fekszik a tengertől. Két folyó határolja, a Gombak és a Klang. Az igazi ellentmondások városa. Modern, gazdag, mégis megőrizte egzotikus jellegét. A külváros hagyományos maláj házak és panelépületek helye, míg a belvárost megpillantva szinte el is vesztünk a felhőkarcolók látványában. Hatalmas igazi kényelmet nyújtó szállodák, bevásárló-és szórakoztató központok sorakoznak egymás mellett. A városban mindig nagy a nyüzsgés, forgalmi dugók és állandó embertömegek jellemzik. A város mindezek ellenére a tisztaság és a zöldellő környezet mintaképe, hiszen súlyosan büntetik a szemetelést, illetve a természet rongálását. Ez nem is csoda, hiszen Kuala Lumpur szó szerint a dzsungel közepén van. Nem hiába, hiszen itt nem vágják ki feleslegesen a növényzetet, csak ott, ahol egy majdani építkezést szeretnének megkezdeni. A nagyvárosban folyamatos fejlesztések és fejlődések figyelhetőek meg. A főváros mivel műemlékekben szegény ezért igazából a leglátványosabb épületek a felhőkarcolói. Egyik legismertebb ilyen a Menara Kuala Lumpur Tower és a Petronas Twin Tower (magyarul: ikertorony) mely ma a világ legmagasabb épületének számít.

Egyéb látványosságok: Dataran Merdeka és a Merdeka Square (Függetlenségi tér), Abdul Samad szultáni palota (ma a Maláj Legfelsőbb Bíróságnak ad otthont), Régi Városháza, a Könyvtár, St Mary's Cathedral, Istana Negara malajziai király rezidenciája, Lake Gardens (park), Jamek mecset, Stadium Merdeka Sportstadion és a Maláj Nemzeti Múzeum vagy a művészetkedvelőknek az Ázsiai művészetek múzeuma. A Batu mészkőbarlang, mely egy hindu zarándokhely melyet, ha meglátogatunk, vigyázzunk értékeinkre, hiszen a barlanghoz vezető lépcsők mellett lopós majmokkal találkozhatunk. A Royal Selangor ón-üzem, mely egész nap nyitva van, s ahová bepillanthatunk, miként készítik kézzel a csodás kupák, szelencék vagy étkészletek. Azoknak, akik vásárolni szeretnének, számtalan bevásárló-center áll rendelkezésre, főleg a "Golden Triangle" nevű negyedben.

Malajziában háromféle népcsoport lakik együtt, malájok, kínaiak és indiaiak. Ennek köszönhetően a városnak nagyon változatos kultúrája van. Egymás vallását és szokásait maximálisan tiszteletben tartják, nincsenek nézeteltérések.

Története

A város történelme akkor kezdődött mikor a maláj főnök ónbányákat nyitott meg, ez körülbelül a XIX. század közepén kezdődött. A várost ezután árvizek, tüzek, járványok és a Selangor polgárháború sújtotta. 1896-ban a már újonnan épített téglaházas Kuala Lumpurt a Maláj Államszövetség fővárosává választotta. A város, mint már említettük különböző etnikumokból áll, melyek különböző negyedekben telepedtek le. A kínaiak a Market Square kereskedelmi központtól délre és keletre, a malájok északon a Java Street körül. Kuala Lumpur a két világháborúban a gumi- és ónkivitel központja volt. 1957-től a független Maláj Államszövetség fővárosa.

Érdekességek