Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Jamaica utazás

Bob Marley és a reggae zene otthona. Ezzel a két szóval jellemezve, talán mindent el is mondtunk a "titkos" szigetországról, hiszen a mai napig felejthetetlen és közismert mind a kettő. De nem csak ezek miatt érdemes idelátogatni, hanem azért is, mert már Kolombusz Kristóf is ámulattal írt naplójába, mikor megtalálta a Karib-tenger harmadik legnagyobb szigetét. Szépségét a felfedezések során spanyolok, britek és számos nemzet kalózai, tengerészei is elismerték. A romantikus fehér homokos tengerparton és a karib édenen kívül őket azért a kiváló minőségű rum is vonzotta.

jamaica utazás jamaika olcsó repülőjegy szállás kingston montego bay mortons travel utazási iroda

Mégis, Jamaica sokoldalúsága semelyik másik szigethez sem hasonlítható. A helyiek kedvessége, az állandó fűszer és kávé illat keveredése, a csodálatos környezet, az erős rum és a reggae zene mindenkit lenyűgöz, s egy későbbi visszautazásra csábít. Magyarul az ország hivatalos elnevezése Jamaica, ennek ellenére rengeteg helyen Jamaikaként szerepel, illetve a sokan így is keresik. Jelen bemutatóban mindkét változatot használjuk.

A Karibi-térséggel és egyéb karibi szigetekkel kapcsolatos bővebb információért és utazási ajánlatokért látogassa meg a Karib-szigetek utazás oldalunkat is! A Morton’s Travel az amerikai csoportos utazások piacvezetője 27 év utazásszervezési tapasztalattal.

Adatok

A 240 km hosszú és 80 km széles sziget a Nagy-Antillák része. Valaha a taíno indiánok lakták, ők nevezték el "xaymaca"-nak, melynek, jelentése, a források szigete. Hegyek, völgyek, fehér homokos és pálmafás partok, csodás öblök tarkítják. De nemcsak földrajza változatos, hanem népessége is, hiszen az Afrikából áthurcolt rabszolgák leszármazottai, az őslakos indiánok és a bevándorlók (spanyolok, angolok, közel-keletiek) az idők során keveredtek egymással. Ezért is szokták azt mondani a helybeliek, hogy "sok nemzetből egy" az övéké. Az elmúlt évtizedek során számos amerikai, kanadai bevándoló érkezett Jamaicára.

A sziget földrajzáról

Jamaica belsejében találjuk hegyeit, a partok mentén pedig leginkább városait. Legfőbb, turisták által látogatott települései: Kingston, Spanish Town, Montego Bay, May Pen, Port Antonio, Ocho Rios, Negril.

jamaica utazás jamaika olcsó repülőjegy szállás kingston montego bay mortons travel utazási iroda

A hegyes és völgyes táj földrajzi különbségei mellett hőmérsékletében is eltér a partoktól, hiszen a trópusi sziget belsejében hűvösebb éghajlat jellemző, mely az erdők növényzetének változatosságában mutatkozik meg leginkább. A júniustól egészen novemberig tartó esős évszak még pár fokkal emeli az egyébként is magas átlaghőmérsékletet. Több mint 500 féle, csodálatos, színpompás virágot hozó lágyszárút, és 300-nál is több fafajtát találhatunk meg a sziget hegyvidéki erdeiben, melyekben érdekes és ritka állatvilág bújik meg.

Akik a természetjárás helyett inkább pihenésre vágynak, azoknak a végtelennek tűnő pálmafás tengerpartokat kell feltétlen meglátogatnia. Ezek a partok egyben csodálatos botanikus kertek is, hiszen bambuszok, pálmák orchideák, banánnövények és mangók varázsolnak el bennünket a napozás ideje alatt. Mindemellett különböző programok várják az ide látogatókat. Mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetszőt, aki sportolni szeret, annak a golftól elkezdve a raftingolásig, szörfözésig minden akad, de hajókázhatunk is a folyók egyikén, hegyet mászhatunk, fürdőzhetünk a fura nevű YS vízesésnél, vagy a bátrabbak elmehetnek egy igazi krokodil szafarira is.

Gasztronómia

A különböző etnikai csoportok különböző gasztronómiai szokásokat hoztak magukkal. Konyhájában fellelhető az ősi indián, spanyol, angol, afrikai, indiai, közel-keleti és kínai hagyomány. Rájuk is jellemző a vegyes táplálkozás, reggelire gyümölcsöt fogyasztanak, pl.: ackee-t (az íze főzve olyan, mint a tojásrántotta), ebédre általában csak könnyű harapnivalót fogyasztanak, például zöldséges-vagy húsos tésztákat, pitéket, melyekből a curry és a rizs nem hiányozhat. A tenger miatt halféléket és tengeri gyümölcsöket is nagyon kedvelik. Az angol hagyomány a teafogyasztásban figyelhető meg leginkább, hiszen ők is nagyon sok fajta teát fogyasztanak, hol tejjel, hol kicsit jamaikai módon, rummal felöntve. Világhírű alkoholos italuk a rum, de a helyiek szívesen isznak sört is.

jamaica utazás jamaika olcsó repülőjegy szállás kingston montego bay mortons travel utazási iroda

Tudta?

A szigeten marihuánából és egyéb hallucinogén gombákból is készítenek teákat, de ezeket bármennyire is kínálják a piacokon, jobb, ha nem fogadjuk el.

Érdekességek Jamaicáról

Az országban található Dunn River Fall vízesésnél forgatták az örök klasszikus 007-es film (James Bond - Dr No) egyes jeleneteit, Sean Conery és Ursula Andress főszereplésével.

Más hírességek is megfordultak itt munkájuk miatt, például Brooke Shields, aki a Kék lagúnát forgatta, vagy Tom Cruise, akit a Koktél c. film forgatásán csábított az igazi és felejthetetlen jamaicai hangulat.

Az országból ered a rasztafariánus vallás. Ez az elnevezés Szelasszié császár koronázása előtti nevéből ered (Ras Tafari), akit a raszták Isten földi megtestesülésének tartanak. A mozgalom az 1930-as években indult, ekkor követői jamaikai fekete munkások és parasztok voltak. Mára már kb 1 millió követője van szerte a világon. A mozgalomhoz szorosan kapcsolódik a mindenki számára igen ismert raszta frizura, melyet nem kötelező a híveknek hordani. Ugyanez vonatkozik a marihuána fogyasztására is, mely szerintük spirituális cselekedet, szentség, s mely által közelebb kerülhetnek Istenhez, szintén nem kötelező. Természetesen a reggae zene hallgatása is a mozgalom része, melyre Bob Marley globális sikere hívta fel a világ figyelmét.

Május 11-én van a reggae zene Elvisének, Bob Marley halálának évfordulója és gyásznapja, melyet naptári ünnepnapként tartanak számon.

jamaica utazás jamaika olcsó repülőjegy szállás kingston montego bay mortons travel utazási iroda

Jamaica a zenei stílusok őshazája. Innen indult a reggae, ska, mento, rockstady, dub, dancehall. Sőt az amerikai hip-hop stílust is a jamaikaiak találták ki, hiszen "zenére kezdték el mesélni történeteiket" az amerikai közösségnek, s ez akkora tetszést keltett New Yorkban, hogy meghonosodott ez a stílus is. A Londonba emigráló szigetlakók pedig a drum and bass zenei stílus kialakulásáért felelősek. A stílusok meglepően jó keveredéséből is látszik, hogy ütemérzékkel és a zene határtalan szeretetével az innen származók bőven meg vannak áldva.

A marihuána, helyi néven ganja, Jamaika egyik mezőgazdasági kultúrája. Illegálisan termesztik, mely ellen a rendőrség éjszakai razziákkal lép fel. Ezen kívül a kultúrájuk része a cukornád, a Captain Morgan világhírű rum alapanyagának termesztése.

Egészségügy

Az országban kapható minden élelmiszer és gyümölcs (betartva a higiéniás előírásokat) fogyasztható, a csapvíz iható. Mivel Jamaika, a Karib-térség országai között szerepel, ezért nem árt néhány fertőzés ellen beoltatni magunkat: Hepatitis A és B, salmonella baktérium ellen, hastífusz ellen (ha nem szeretnénk kihagyni a jamaikai konyhát és a különleges koktélokat) és malária ellen is (ha esős évszakban látogatjuk meg a szigetet) érdemes beoltatnunk magunkat. Ha tervezzük, hogy kisebb falvakba is ellátogatunk, veszettség ellen is oltassuk be magunkat, hiszen a helyiek háziállatai terjeszthetnek ilyen betegséget. Utazás előtt minimum 2 héttel meg kell kapnunk ezeket az oltásokat!

Beutazási feltételek

Vízum: Ha Jamaikába utazunk, számunkra, mint magyar állampolgároknak kötelező a vízum, melyet előzőleg, bármely konzuli képviseleten be tudunk szerezni. A vízumhoz szükséges:

Jamaicai vízummal kapcsolatban, hogy biztosan naprakész információhoz jusson, kérjük keresse fel tapasztalt utazási szakértőink egyikét elérhetőségeinken vagy Messengeren!

Vámszabályok

Az ország területére bevihető mennyiségek, dohánytermékből: 25 db szivar vagy 200 db cigaretta vagy 1 font dohány. Alkohol tartalmú italokból: 1 liter tömény szesz (kivételt képez a rum!) vagy 1 liter bor. Ezen felül tilos az országba bevinni, friss virágot és növényt, mézet, bármilyen gyümölcsöt, húsféléket, kávét, fegyvert, robbanóanyagot és kábítószert (a marihuanát is beleértve).

Kingston

A főváros Kingston, az igazi ellentmondások városa. Hiszen a Blue Mountains hegység lábánál élnek hatalmas villákban a tehetősebb helybéliek, s alattuk, mintegy jelképesen, a közép-és alsóbb osztálybeliek. Másik ellentmondás a belváros és külváros képe. A belvárosban magas szállodákat és modern irodai épületeket láthatunk, ellenben a külvárossal, ahol jobbára utcai árusokkal és koldusokkal találkozunk. Innen, a város szegénynegyedéből származik Bob Marley is, akinek életével a helyi Bob Marley Museumból tudhatunk meg (a Hope Road 56. szám alatt). Az utcákon sétálva a jázmin és cukornádföld fanyar, mégis édes illata keveredik a parázson sült húsok, halak csábító illatával. Az állandóan szóló reggae zene és az illatos utcák, minden turistát kikapcsolnak és egyben felejthetetlen egzotikus utazást ígérnek.

Montego Bay

jamaica utazás jamaika olcsó repülőjegy szállás kingston montego bay mortons travel utazási iroda

Röviden MoBay városa a művészetek és a kézművesség iránt érdeklődőknek nyújt igazi élményt, főleg a belvárosa, hiszen itt még György korabeli épületeket láthatunk. Természetesen, akik a szórakozást részesítik előnyben, azoknak is itt a helye, hiszen a számos butik, duty free shopok és a színes piacok sokasága csábít bennünket vásárlásra, ezen kívül még rengeteg bárt és táncos helyet találhatunk a városban, ha reggae zenére szeretnénk ropni.

Strandjánál sem áll meg az élet, hiszen a parton végig éttermek, klubok és bárok színes sorát találjuk. Strandja 2005-ben megkapta a Kék Zászlót, egy nemzetközileg elismert ökológiai kitüntetést, melyet minden évben kiosztanak egy, a tenger és a tengerpartok védelmét szolgáló projekt eredményességéért.

Negril

A szintén Kék Zászlóval kitüntetett tengerparti város a sziget legjobban fejlődő üdülőhelyeinek egyike. Itt megtalálunk mindenféle szállást a kempingtől egészen az öt csillagos szállodákig. Rengeteg éttermet és fafaragót láthatunk a fehér homokos partokon, de amit nem szabad kihagyni, az a negrili naplemente, melyet 11 kilométer hosszú partjáról csodálhatunk meg, s mely életre szóló élménnyel ajándékoz meg minket.