Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

India utazás

india utazás delhi agra taj mahal goa repülőjegy india egyéni csoportos utazás olcsón látnivalók bollywood mortons travel utazási iroda varanasi gangesz indus

India az ellentmondások országa, minden elképzelhető értelemben egyszerre tud lenyűgöző lenni. Az indiai utazás nem mindenkinek való, viszont életre szóló pozitív élményeket tartogat, az országból gazdagabb emberként térünk haza, mint ahogy elindultunk.

Egyéni és csoportos indiai utazási ajánlataink mellett a magyar utazók körében népszerű, közeli Sri Lanka meglátogatását is ajánljuk. A Morton’s Travel utazási iroda az amerikai csoportos utazások piacvezetője, 28 éves utazásszervezési tapasztalattal.

A kígyóbűvölők, fakírok, repülő szőnyegek, és a fűszeres illatú füstölők országa. Ki ne hallott volna már történelméről, vallásai sokaságáról, egyedi művészetéről, a világ legmagasabb hegységéről, a Himalájáról? Ezeken kívül is számtalan érdekes dologgal ismertette már meg a világot: Hallottunk már asztrológiájáról, a táncoló Siva-ról, Bollywoodról, a reinkarnációról, a meditációról, jógáról, a hennafestésről, vagy éppen a karmáról. Hisznek a természet istenítésében, gondoljunk csak a hatalmas és természettisztelő templomaikra. Paloták és császári síremlékek, mecsetek őrzik hűen mai napig időszámításunk előtti művészetüket.

India, hivatalosan Indiai Köztársaság, dél-ázsiai ország. Földrajzi méreteit tekintve a világ hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa. Az ország nevét az Indus folyóról kapta. Hindi neve Bhárat, mely egy legendás indiai király, Bhárata, nevéből ered, akinek leszármazottjainak a történetét a híres indiai Mahábhárata (a hinduk szemében nem csak eposz, hanem törvénykönyv és szentírás is egyben) meséli el. Az ország szomszédjai: nyugaton Pakisztán, északkeleten Kína, Nepál és Bhután, keleten Banglades és Burma. Ezen kívül összesen 7517 km hosszú tengerparton mossa tenger határait, melyek által fürödhetünk akár az Indiai-óceánban, akár az Arab-tengerben, vagy a Bengáli-öbölben

Főbb tudnivalók

Domborzat

Az ország északi részén húzódik a Föld legnagyobb hegysége, a Himalája. Jeges csúcsainak százait évente hegymászók ezrei keresik fel, megdöntve különböző addigi rekordokat, vagy éppen újakat felállítva. A hegységek dél felé meredeken lejtenek az Indiai-alföldre, amely négy alföld összefoglaló neve: az Indus-alföldé, a Hindusztáni-alföldé, melyet a Gangesz és a mellékfolyói töltöttek fel, a Bengál-alföldé (a Gangesz és a Brahmaputra deltavidéke), és nem utolsó sorban az Asszámi-síkság a Brahmaputra alföldjéé. Az ország középső és részben déli részét az ősi kőzetekből álló Dekkán alkotja, amelynek egy részét nagy kiterjedésű bazaltláva-takaró fedi. Emellett vannak fennsíkjai, pl.: Dekkán-fennsík és az óceánok, tengerek miatt tengerpartjai is. Legjelentősebb folyói a Gangesz, a Brahmaputra, a Godavari, a Narmada, a Krishna és az Indus. Legnagyobb tavai a Chilka-tó és a Hirakudi-víztároló.

Történelem

Bhímbetkában található kőkorszaki barlangrajzok az első emberi leletek a mai India területéről. Az első ismert települések már körülbelül 9000 évvel ezelőtt megjelentek az országban. Később ezekből alakulhatott ki az indus-völgyi civilizáció. Ez a birodalom egészen i. e. 1900-ig fennállt. Helyén sok új birodalom jött létre. Például az ország északi részén alakult ki a Maurja Birodalom, amelynek sok mindent köszönhet a mai India. Az ország északi részén több dinasztia is váltotta egymást a trónon. Ez idő alatt Indiában virágzott a tudomány, a művészet, az irodalom, a matematika, a csillagászat, a vallás és a filozófia. E virágzás később kiterjedt a Dél-India államokra is. Az 1500-as évek elején több európai ország, mint pl. Portugália, Nagy-Britannia és Franciaország, a keleti terület felfedezése után „üzletelni” akartak a hozzájuk képest elmaradott országgal. De mivel ekkortájt Indiában a királyságok épp egymás ellen háborúztak, a nagyhatalmak ezt kihasználva inkább gyarmatosították az országot. A 20. század elején Mahatma Gandhi vezetésével erőszakmentes tüntetések kezdődtek Indiában, amik végül 1947. augusztus 15-én elérték céljukat, és India függetlenné vált. Az ország hivatalosan 1950. január 26-án vált köztársasággá.

Látnivalók

india utazás delhi agra taj mahal goa repülőjegy india egyéni csoportos utazás olcsón látnivalók bollywood mortons travel utazási iroda varanasi gangesz indus

Természetesen India kultúrája magába foglalja építészetét, festészetét és jellegzetes keleti szokásait is. Az ország területén rengeteg mitikus szoborral találkozhatunk, melyek jobbára valamelyik istenségüket ábrázolják, vagyis vallással kapcsolatosak. Ilyenek például a Buddha szobrok, Jaksa szobor. Ha már vallásról volt szó, említésre méltóak az indiai templomok is. Szebbnél szebb és különleges templomokat láthatunk fából, barlangból kifaragva, esetleg kövekből. Alakjuk igen változatos. Van úgymond városi, kupola, és kúp alakú templom is. A templomok alakzata, mérete és formája attól függ, hogy India mely részén találhatók. Ezeken kívül gyönyörű és az európai szem számára egzotikus erődöket, palotákat, mecseteket, domborműveket, falfestményeket, kerteket láthatunk az országban. Az igazi indiai művészekről azt tartják, hogy egy személyben meg vannak áldva az indiai nép képzelőerejével, s ezt a magas szintű tudást használták fel az alkotások készítésekor. Az indiai látványosságok valósággal bámulatba ejtik az embert. Indiában imádják, szinte istenítik a természetet. Mindenhol jelen van a természetimádat és a szellemekben való hit.

Az UNESCO Világörökségi Listája Indiában

Kulturális kategóriában : az ajantai barlangtemplomok, az ellorai barlangtemplomok, Agra Vörös Erődje, a Tadzs Mahal, a konaraki Naptemplom, a Mahabalipuram templomegyüttese, Goa templomai és kolostorai, a Khajuraho műemlékegyüttese (hindu és dzsaina templomegyüttes). Továbbá a Hampi műemlékegyüttese, a Fatehpur Sikri (a nagymogul városa), a Pattadakal műemlékegyüttese, a Elephanta sziklatemploma, a thanjavuri Brihadisvara templom, a buddhista emlékek Sanchiban, Humayun császár síremléke Delhiben, Qutab Minar és építményei (mecsetek, sírépítmények) Delhiben, India hegyi vasútjai, Mahabodhi templomegyüttes, Bhimbetka sziklamenedékei, Champaner-Pavadagh régészeti park, Chhatrapati Shivaji Pályaudvar.

Természeti kategóriában : Manas Vadvédelmi Terület, Keoladeo Nemzeti Park, Sundarban Nemzeti Park, Nanda Devi és a Virágok Völgye Nemzeti Parkok.

Taj Mahal

India egyik legfontosabb nevezetessége Agra városában található. Régen Agra volt India fővárosa, azért is itt található ez a sírontúli, igaz szerelem fehér építményének nevezett építészeti csoda. A XVII. században épült világhírű mauzóleum évi több millió látogatót vonz. Építtetője, Shah Jahan volt. Egy legenda szerint második feleségének (Mumtaz Mahal) utolsó kívánsága úgy szólt, ura olyan sírhelyet állítson számára, amelynek az egész világ csodájára jár majd. Nos, a hatalmas császár mindent meg is tett azért, hogy ezt a kívánságot teljesítse. A Taj Mahal építtetése sem pénzt, sem emberéletet nem kímélt. Az építkezésről számos legenda szól, egyik szerint a sah, hogy főépítésze „könnyebben” átélje az ő fájdalmát, megölette a mesterember szeretőjét. De ezek után sem kímélte az építészt, hiszen mikor nagy nehezen, 22 év munka után a mauzóleum elkészült, a császár állítólag megvakíttatta, hogy soha többé ne készíthessen, akár csak hasonló, művet sem.

Kultúra

Induljunk a Kr. e. XV. századtól, mikor is az árják szent könyveiről elnevezett korban, a védikus korban alakultak ki India végleges kulturális-társadalmi-vallási sajátosságai. Ezek mind a mai napig meghatározzák arculatát. Ekkortájt alakultak ki mítoszai, istenségei, melyekre mai napig nagy tisztelettel néz az indiai nép. A kasztrendszer kicsit később alakult ki, de mind a mai napig jellemző Indiára. Vannak varnák, melyek amolyan főkasztok, s ezeken belül 3000-4000 dzsáti, azaz alkaszt létezik. Miután ez az igen bonyolult rendszer létrejött, már csak az istenségek tisztelete maradt, s az igen ismert indiai újjászületés gondolata. Ez a gondolat szerint az átman, vagyis a lélek a test halálakor nem pusztul el, hanem az életünkre visszatekintve egy új testbe vándorol. Ezért kell jól élnünk, s elfogadnunk azt ahogy, s akiként élünk. Ezzel párhuzamosan alakultak ki a táncok, melyeket az isteneiknek táncoltak, illetve a mítoszaikat mesélték el általuk.

Az istenekről

Siva, a hindu istenhármasság főisteneinek egyike Brahmá (a teremető) és Visnu (a megtartó) társaként, a rombolás és a megújulás, a rossz és a jó, az aszkétaság és a termékenység megtestesítője. Felesége, Párvati ugyancsak a pusztítás istenasszonya, de egyben ő a Nagy Anya, az életadó is. Két fiuk van: az elefántfejű Ganésa, az akadályok legyőzője és Szkanda, a háború tízfejű istene.Dél-Indiában Sivát Nátárádzsaként, a tánc uraként tisztelik. Tánca a létezés egységét és ritmusát jeleníti meg.

Gasztronómia

india utazás delhi agra taj mahal goa repülőjegy india egyéni csoportos utazás olcsón látnivalók bollywood mortons travel utazási iroda varanasi gangesz indus

Az igazi kelet. Az igazi indiai konyha csípős és igen fűszeres, mégis a gasztronomia az indiai utazás egyik megunhatatlan fénypontja. Ez mára már egy hagyomány, hiszen Indiában mindig is nagy szerepe volt a fűszereknek. Már az i.e. 1500-1000 előtti időkben is használták őket, az egyik legősibb kereskedelmi árunak számított. Először i.e. 2000 körül a főníciaiak vittek indiai fűszert a Közel-Keletre. A fűszer ma is India egyik legjelentősebb bevételi forrása. Már a civilizáció kezdete óta felismerték azok gyógyító hatását, mely generációról, generációra öröklődik. Jellemző fűszerek: bors, kurkuma, kardamom, fahéj, szegfűszeg, curry, mustármag, babérlevél, gyömbér, hagyma, fokhagyma, só. Az étkezésüket az évszakok is meghatározzák. Szeretik a zöldségeket, párolják, vagy fűszeres olajban sütik ki őket.

Az igazi köret természetesen keleti vonásokat őriz, hiszen nem más mint a rizs. Sokféle módon készítik el, például kókusszal, fűszerekkel, mandulával. Természetesen a tévhitek ellenére esznek húst, általában csirkét, bárányt, halat. Híres indiai étel a tandoori csirke, a kabab és az indiai húsgombóc. A főételhez kenyérféléket, mint a lapos naan kenyér, is előszeretettel fogyasztanak. Az indiai édességek kimondottan édesek, szirupszerűek. A hozzávalók között gyakran szerepel a mandula, vanília, rózsavíz és valamilyen tejtermék. A tejtermékek is mindennaposak, esznek joghurtot, aludttejet, sűrített tejet, vajat. Az alkoholos italok kevésbé képezik a kultúra részét, töményként a gyümölcslevekből készült házi “pálinkát” szeretik.

Egészségügy

India területére, mivel ázsiai ország, vonatkoznak bizonyos kötelező orvosi előírások, tanácsok. Mielőtt utaznánk, fontos tudni, hogy kötelező oltásokat kell kérnünk a körzeti orvostól a következő betegségek ellen: hastífusz, hepatitis A és B, poliomyelitis, malária, de nem árthat kolera, sárgaláz, diftéria és veszettség ellen sem. Továbbá ha 10 éve nem kapott tetanust, az sem árthat. Mindemellett gondosan oda kell figyelnünk, hogy kinn még véletlenül se kóstoljuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket anélkül, hogy ne mostuk volna meg őket jó alaposan palackozott ásványvízzel, hiszen az európai gyomor nincs felkészülve a kint összeszedhető emésztőrendszeri megbetegedésekre. Fogyasztani is jobb, ha palackozott ásványvizet fogyasztunk. Ha hosszabb időt töltünk az országban, szinte esélytelen, hogy elkerüljük a fertőzést, készüljünk fel erre az eshetőségre a megfelelő gyógyszerekkel.

Beutazási feltételek

Az itt olvasható információk tájékoztató jellegűek, indiai utazás előtt naprakész információért keresse utazási szakértőinket elérhetőségeinken vagy Messengeren.

A magyar állampolgároknak, ahhoz hogy az ország területére belépjenek vízummal kell rendelkezniük. A turistavízum az Indiai Nagykövetségen szerezhető be Budapesten (Búzavirág u. 14-16.). A vízumot maximum 6 hónapos tartózkodásra adják. Az ennél hosszabb kinn tartózkodásra a turista vízumhoz szükséges papírok mellé egyéb papírokat is fel kell tudnunk mutatni. Elbírálási idő általában 3-4 munkanap. A vízumot az indiai hatóságok nagyon szigorúan veszik. A vízumhoz kellenek:

Indiai érdekességek