Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Horvátország utazás

horvátország utazás hajóút csoportos utazás buszos kirándulás pula rovinj dubrovnik zágráb krk rab crkvenica plitvice belépő porec zadar szálláshelyek trogir

Horvátország délkelet-európai ország, Magyarország egyik déli szomszédja, melynek csodás tengerpartjai a magyar határtól mindössze néhány órányi autóútra találhatóak. A Balkán-félsziget északnyugati részén fekszik, s további öt országgal szomszédos: Szlovénia (670 km), Szerbia (252 km), Bosznia és Hercegovina (932 km), Montenegró (14 km) és Olaszország.

Ha a szigetek nélküli szárazföldi részt tekintjük, Horvátország két fő részre osztható, egy Belső-Horvátországra és az Adriai Horvátországra. Csodálatos mediterrán jellegű városok, több mint 1000 sziget, rengeteg kultúrtörténeti műemlék és nemzeti parkok sora vár bennünket, ha az Adria felé vesszük az útirányt. Európa legszebb és egyik legnagyobb tengerpartja található itt, melyet a "második magyar tenger" fodros hullámai mosnak. Ezek után nem is kérdés, miért hívják turistaparadicsomnak. Itt minden megtalálható, mely egy felejthetetlen nyaraláshoz kell. A szolgáltatások kitűnőek, az emberek kedvesek és figyelmesek a vendégekkel, a természeti adottságok fantasztikusak, a tenger pedig, főleg azoknak, akik a sziklás, kristálytiszta tengert szeretik, szerelem.

Utasaink körében a legnépszerűbb úti célok egyike, mind hajóutak, mind csoportos vagy egyéni utak tekintetében. A Morton’s Travel utazási iroda az amerikai csoportos utazások piacvezetője, 28 év utazásszervezési tapasztalattal.

Az országról

horvátország utazás hajóút csoportos utazás buszos kirándulás pula rovinj dubrovnik zágráb krk rab crkvenica plitvice belépő porec zadar szálláshelyek trogir

Földrajzilag különböző tájegységekre lehet bontani: Dráva-Száva-vidék, mely részei például a Zágrábi-medence, Horvát-középhegység vagy az Alsó-Száva-síkság. A Dinári-hegység mészkő hegyeivel kettéosztja az országot. Ezeket a tájegységeket számos nagyobb folyó is színesíti, ilyen például a Duna, Dráva, Száva és a Mura. A Horvát tengerparton (Adria) található legnagyobb szigetek: Krk, Cres, Brac, Hvar, Pag, és Korcula. Félszigetek: az Isztriai- és a Peljesac- félsziget. Aki nem éppen a nyüzsgő tengerpartra vágyik, számos csendesebb tavat választhat, mint a Vranai-tó, a Perucko-tó. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és Európa legcsodálatosabb természeti szépségei közé tartozik.

Az ország területén számos nemzeti és természeti parkot, még több szigorúan védett rezervátumot tekinthetünk meg. Mindemellett nyolcvan természeti emlékhely, harmincnál is több védett tájegység és parkerdő várja a látogatókat. Nemzeti Parkok: Paklenica Nemzeti Park, Brioni Nemzeti Park, Kornati Nemzeti Park, Krka Nemzeti Park, Mljet-sziget, Paklenica Nemzeti Park.

Ezen kívül rengeteg könyvtár, múzeum, színház várja a kultúrára éhes látogatókat: Horvát Nemzeti Színház, dubrovniki Néprajzi Múzeum, gospici Lika Múzeum, hlebinei Művészeti Galéria, kumroveci Josip Broz Tito háza, osijeki Szalvónia Múzeum és a Szépművészeit Galéria, zadari Archeológiai Múzeum, Néprajzi Múzeum, Tengeri Utazás Múzeum. A végtelenségig lehetne sorolni, hiszen szinte minden városban akad egy-egy kulturális látnivaló.

Igazán nehéz eldönteni, hogy hová is utazzunk Horvátországon belül. Hiszen nem csak a tengerpart kínál számunkra felejthetetlen élményeket, hanem a kontinentális övezetben található csodálatos városok is. Ezen felül, rengeteg műemléket, óvárosi részt vett már fel az UNESCO világörökségi listájára.

horvátország utazás hajóút csoportos utazás buszos kirándulás pula rovinj dubrovnik zágráb krk rab crkvenica plitvice belépő porec zadar szálláshelyek trogir

Ajánlott helyek: Opatija, Zadar, Rovinj, Sibenik, Makarska, Pula, és Crikvenica városa, valamint Brac, Cres, Hvar, Korcula, Krk, Pag, illetve Rab szigete.

Egyedülálló látványt nyújtanak még:Baska Voda, Brela, Drasnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Podgora, Tucepi.

A világörökség részei:Porec (Eufráziusz Bazilika), Split (Diokleciánusz palota), a híres Dubrovnik, illetve Trogir óvárosa, a Sibenik (Szent Jakab Katedrális), valamint a már korábban is említett gyönyörű Plitvicei-tavak Nemzeti Park.

Magyar emlékek

Beli: ma történelmi emlékhely. Cres szigetén találunk egy kis falucskát, ahová IV. Béla királyunk menekült a tatárjárás idején. A falubeliek megszerették a királyt. Tiszteletüket egy arcszobor és a falu neve mutatja (Béla=Beli).

Újlak (Nyugat-Szerémség): még a Magyar Királyság idején, kb. a XIV. században, az egyik legnépesebb városnak számított. Ez volt az Újlaki család központja. Itt halt meg Kapisztrán János nándorfehérvári hős 1456. októberében.

Csáktornya (Muraköz): a XV. századtól a csáktornyai vár a Zrínyi család központja volt. Ennek emlékét a költő és hadvezér emlékszobra őrzi.

Zágráb: az itt található székesegyházban őrzik Szent László királyunk koronázási palástját, s több magyar főúr síremlékét.

Trogir: Trau vára a világörökség része, mindemellett a Szent Lőrinc katedrális sekrestyéjében őrzik IV. Béla koronázó palástjának csuklyáját (a tatárjárás idején a király és családja itt is bujdosott).

Ezeken kívül még számos más (fontos) magyar vonatkozású emlékmű, látnivaló található az ország különböző vidékein, melyek bemutatják a horvátországi magyarság kulturális életét, eltérő művészetüket és néphagyományaikat.

Gasztronómia

A horvát gasztronómia igen sokszínű. A török, a magyar, a szerb és az olasz konyha is befolyásolta, ezen kívül a természeti adottságai is (különbségeket találunk a tengerpart- illetve a kontinentális horvátországi gasztronómia között). A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, fűszeresebb ételeket. Sok húst és zöldséget használnak a főzéshez.

horvátország utazás hajóút csoportos utazás buszos kirándulás pula rovinj dubrovnik zágráb krk rab crkvenica plitvice belépő porec zadar szálláshelyek trogir

Természetesen a tengerpartok mellett jellemzőbbek a halételek és a mediterrán térségre jellemző gyümölcsök (füge, szőlő, datolya) variációi. A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetően kielégít minden egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot. Ami a húsokat illeti, egyedülálló a dalmát sonka (amelyet a szél által szárítanak). Ezen kívül még híres a birkatejből készült sajt, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni borukat, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak például a Babic (vörös), vagy a Bodganusa (fehér). Legismertebb horvát ételek: brodet (halleves), csevapcsicsa (ajvarral szervírozott marha-és sertéshúból készült fűszeres fasírt), ajvar (pikáns zöldségekből összedarált szósz), pljeskavica (grillen sütött erős fűszerezésű húspogácsa), a csorba (paprikás, tejfölös étel). Édességek közül egy pár: burek, strukli (hasonló a réteshez).

Néhány jó tanács

Ha autóval utazunk, tartsuk be az előírt sebességhatárokat, mert a horvát rendőrök nagyon gyakran mérnek, és igen komoly büntetéseket adnak a szabálytalankodóknak.

Ajánlott tengeri cipőt vásárolni mielőtt utazunk, hiszen a tengerpart közelében található szúrós tengeri sünök és a néhol köves homok fájdalmassá teheti a nyaralást.

Vendéglátóhelyeken nem várnak tőlünk borravalót, de lehet adni.

Aki a tengerparton nyaralna, annak májustól szeptemberig érdemes utazni, hiszen októbertől beköszönt a hidegebb időszak, mely inkább kirándulós és városnéző utakhoz ajánlott.

A szombati turnusváltások előtt és közben komoly, akár több órás torlódásra számíthatunk a horvát autópályákon, különösen a Zágráb környéki fizetőkapuknál.

Érdekességek

Zadar

Dalmácia fővárosa volt, ezzel együtt az egyik legnagyobb múltú város (közel 3000 éves múltra tekint vissza). Kis ideig a Római Birodalom része volt, majd Bizáncé, de tartozott Velencéhez és Magyarországhoz is.

A várost 5 Nemzeti Park is övezi (pl.: Kornati Nemzeti Park, vagy a Starigrad-Paklenica Nemzeti Park), melyek egyikébe feltétlen el kell látogatni, ha már a városban járnak. Ezen kívül számos sziget és szoros veszi körül. Érdemes, kikötőjéből induló hajókirándulásokon részt venni, ezáltal jobban megismerni és felfedezni a "horvát riviérát".

Akiket a kulturális szépség vonz ide, nem fognak csalódni, hiszen gyönyörű és a történelmet hűen őrző várost láthatnak majd, telis tele templomokkal, régi épületekkel. Például: a római korból maradt Forum, melyben eredeti járda maradványokat fedezhetünk fel. A Szent Donát Templom, mely Zadar leghíresebb műemléke, még a IX. századból. A Szent Anasztázia Székesegyház, amely a legnagyobb bazilika Dalmáciában.

A zadari tengeri orgona, mely igen kedvelt találkozóhellyé vált 2005-ös megnyitása óta, s ahonnan kitűnően lehet látni a naplementét. A zadari naplemente híres és kivételes, ezért ha alkalmunk nyílik arra, hogy megtekintsük, ne hagyjuk ki. Egyéb látnivaló: Zadar főutcája a Kalelarga sétálóutca, hangulatos kávézókkal és üzletsorokkal tarkítva. A híres tengeri kapu, mely Zára (ez Zadar másik neve) kikötőjéhez vezet. S a strand, mely kihagyhatatlan egy tengerparti városban. Legnépszerűbb strandok: Diklo és Borik.

Trogir

horvátország utazás hajóút csoportos utazás buszos kirándulás pula rovinj dubrovnik zágráb krk rab crkvenica plitvice belépő porec zadar szálláshelyek trogir

Trogir, szintén Horvátország egyik legősibb városa, melyben csodálatos ókori görög és római, majd középkori olasz hatás keveredik. A Kastelanski-öböl végénél egy kis szigetre (Ciovo) épült. A gazdag kultúrájú óváros egykor Velencével vetekedett, ma, 1997 óta a Világörökség része.

Az igazán hangulatos óvárosi részben romantikus templomokat, reneszánsz és barokk épületeket találhatunk, melyekhez a csodálatos, keskeny és kanyargós fehérmárványköves sétáló utcákon juthatunk el. Többek közt ezért is vette fel az UNESCO a Világörökségek listájára a várfallal körülvett óvárost, mert a kőfaragó mesterek és szobrászok csúcsalkotásait láthatjuk itt.

Érdekesség, hogy az óvárosban minden házon saját címer és felirat látható. Főbb látnivalók: a főtér, mely helyet ad néhány fontos épületnek. Ilyen például a Poderta palota, amely hűen őrzi a román és gót stílust, udvarán egy oroszlános kúttal. A tér másik oldalán egy gyönyörű, öreg óratorony, a középkori Cipiko-palota és egy loggia fogad bennünket. De a téren találjunk még, a kb. XIV. században épült Szent Lőrinc Székesegyházat, melyen Dalmácia egyik legértékesebb szobrászati műemléke található, a Radovan mester által faragott főkapu.

A főteret elhagyva a Kamerlengo-erőd fogad bennünket. A kilátás fentről gyönyörű. A Szent Márk toronyba is érdemes ellátogatni, hiszen az a XV. században összeköttetésben állt az erőd citadellájával. Trogir szinte tökéletese hely a nyaralásra, hiszen itt jut idő a pihenésre, városnézésre és akár kirándulhatunk is, a tengerparton és szárazföldön egyaránt. 2002-ben épült újjá kikötője, mely manapság, a yacht és a vitorlás tulajdonosoknak igen kedvelt helye.

Különböző fehér homokos vagy kavicsos strandok várják a fürdőzésre vágyókat, például: Pantan strand, Okrug és Medena strand. Egyes strandokon, ha elég bátrak vagyunk, búvárkodhatunk, vagy jet-skizhetünk is.

Dubrovnik

horvátország utazás hajóút csoportos utazás buszos kirándulás pula rovinj dubrovnik zágráb krk rab crkvenica plitvice belépő porec zadar szálláshelyek trogir

Az Adria gyöngyének nevezett város az ország déli csücskén található. Horvátország egyik leggyönyörűbb városa és világhírű üdülőhely. A már VII. században megépült városra nagyon vigyáznak a horvátok, hiszen kultúrtörténeti jelentősége óriási.

Az óvárosi részt egy 2 km hosszú, ma is eredeti állapotban lévő városfal védi, mely az egyik legmagasabb és legerősebb védelmi építmény Európában. Van ahol, kb. 25 méter magas és 6 méter széles, ezért nem is csoda, hogy a kilátás innen lenyűgöző. Az óváros egyszerűen gyönyörű. Romantikus kis utcák és a különböző korokból itt maradt épületek, paloták, házak sora varázsol el bennünket. Többek közt ezért is, az UNESCO Világörökségi listájának tagja. Az óvárosi részbe azért is érdemes ellátogatni, mert rengeteg látnivaló, történelmi műemlék, kápolna, templom található itt. Például: a Bell Torony, mely egy 2000 kilós harangot őrzik a múltból.

A Bokar-erőd valaha börtön volt, ma viszont a Dubrovniki Nyári Fesztivál egyik fontos színhelye. Minceta-erőd, az óváros legerősebb tornya, innen a legszebb a kilátás. Onofrio kútja, mely mára már sajnos nem az eredeti kút, mégis nagyon közkedvelt találkozóhely. A Dubrovniki Katedrális, melyet szintén felújítottak. Mellette található a Rektor Palota, melyben ma már egy múzeum működik. A Placa, amely Dubrovnik főutcája (ez az igen hosszú-majdnem 300 méter- és nagyon nyüzsgő utca telis tele van kávézókkal, üzletekkel, melyek hűen őrzik 500 évvel ezelőtti kinézetüket. A turisták szerint Európa egyik legszebb, leghangulatosabb utcája.

Mindenféleképp látogassunk el a régi kikötőbe, ahonnan megcsodálhatjuk a hegyeket és a nem túl messzi Lokrum-szigetét is, melyre hajóval 10 perc alatt átérhetünk. Természetesen tengerparti városként szebbnél szebb strandok várnak bennünket. Legnépszerűbbek: Banje, St. Jakov, Lapad (ez a város legnagyobb strandja) és a Copacabana-strand, ahol a vízisportok szerelmesei találhatnak meg, szinte mindent.