Hova utazhatok? // Repülőjegy kiárusítás

Costa Rica utazás

A Közép-Amerikában található trópusi ország, "Amerika virágoskertje", már évszázadok óta vendégül látja a felhőtlen nyaralásra vágyó európaiakat. A spanyol Costa Ricát egyik oldalról a Csendes-óceán, másik oldalról a Karib-tenger határolja. Az ország felszíne igen változatos. A háromezer méteres vulkánok körül gyönyörű trópusi tengerpartokon élvezheti a ragyogó napsütést. A még működő vulkánok közül az Irazú nevet viselő a legkedveltebb a turisták körében.

Costa Rica természeti adottságai mellett élővilága miatt is irigylésre méltó. Itt találkozik ugyanis Észak- és Dél-Amerika. Ezt bizonyítja például az országban élő körülbelül 850 madárfaj, vagy a 160 féle kígyó. De megtalálja itt a világ lepkefajainak 10 százalékát is. A vulkanikus talajnak köszönhetően pedig csaknem 150 féle ehető gyümölcs közül válogathat.

Nem csoda tehát, hogy Costa Rica területének több mint 25 százaléka védett (ebbe beletartoznak az ország közel 40 nemzeti parkja mellett a különböző rezervátumok is). Ha teheti, kiránduljon el például a monteverdei köderdőbe, amit függőhidakról vagy drótpályán haladva tekinthet meg. Nézze meg a Cahuita Nemzeti Parkban a szélescsörű, sárgahasú fekete tukánt. Ha van kedve, keresse meg a Volcán Arenal és a Santa Rosa Nemzeti Parkokat. A Nicoya-félszigeten pedig megfigyelheti a világ legnagyobb teknőseinek hétköznapjait. Csodálatos képekkel térhet haza…

Általános információk:

Hivatalos nyelv: spanyol
Főváros: San José
Terület: 54 100 km2
Népesség: 4 016 000 fő

Történelem:

Costa Ricát tartják a régió legstabilabb országának. Kolumbusz látott néhány díszes, arannyal kirakott ruhába öltözött hölgyet és ebből egy gazdag társadalom meglétére következtetett. Egyúttal elnevezte a területet gazdag partnak, azaz spanyolul Costa Ricának. A spanyolok megtelepedése azonban nem sikerült olyan fényesen. Az indiánoknak sem tetszettek, a növényzet és az állatvilág is ellenük esküdött, így többszöri próbálkozásuk, hogy megtelepedjenek, dugába dőlt. Aztán végül az ország belsejében, a hegyekben a hőmérséklet, illetve gazdag vulkanikus talaj kedvezett a spanyol telepeseknek. A függetlenség – 1821. szeptember 15-e – után Costa Rica is a Mexikói Császárság részévé vált, aztán hamarosan átigazolt a Közép-Amerikai Államok Szövetségébe. Végül önálló életre kelt. William Walker ide is betört és amerikanizálni szerette volna a területet, ám a hirtelenjében toborzott 9,000 fős népfelkelő hadsereg jól ellátta Walker úrfi baját. Costa Ricában 1889-ben tartották az első demokratikus választásokat, igaz a hölgyek és a színes bőrűek akkor csak kívülről szemlélhették az eseményeket. Azóta valódi demokrácia honol az országban, csak néha színesítették az ország történelmét puccsok vagy diktátorok, ám ők is igen rövid ideig.

Tudta…?