fb pix
mortons travel

Élő rakétaindítás Kiss László csillagásszal Floridában! / Hawaii körutazás Vujity Tvrtko és Gyémánt Balázs idegenvezetésével

Ciprus, a szerelem szigete

6 nap
idén 2 alkalommal

359 000 Ft-tól
személyenként

RÉSZLETEK

  • ÚT TÍPUSA
  • Üdülés - nyaralás, Körutazás, Körutazás+Nyaralás
  • HOTEL BESOROLÁS
  • Program szerint
  • ELLÁTÁS
  • leírás szerint
  • HIVATKOZÁSI SZÁM
  • 618253

Leírás:

?  Aphroditének, a szerelem istennőjének sziklája
?  Szent Pál oszlopa és ásatások Paphosban
?  Aranymozaikok Kykkos monostorában
?  A két részre szakadt főváros: Nicosia

Aki elutazik Ciprusra, azonnal beleszeret ebbe a gyöngyszembe. Történelemi látnivalók, homokos part, kék tenger. Nem is kell más egy tökéletes nyaraláshoz!
Csorba Klára - Irodánkkiutaztatási csoportvezetője

Program:

1. NAP: BUDAPEST - PAPHOS - KURION - LIMASSOL

Menetrend függvényében várhatóan a reggeli órákban indu­lás Ciprusra. Megérkezés után transzferbuszunkra szállunk. Első megállónk Paphos történelmi városában lesz, mely Európa Kulturális Fővárosa is volt. Archeológiai parkja az UNESCO Világörökség részét képezi római kori villáinak maradványaival. Láthatjuk többek között a Dionüszosz római villában gyönyörű állapotban megmaradt mesés padlómozaikokat. Ezt követően felkeressük Szent Pál oszlopát, ahová - a legenda szerint - az apostolt kikötözték, és 39 korbácsütést mértek rá, mert keresz­tény módon imádkozott. Ezután Geroskipouban meglátogat­juk a Agia Paraskevi bizánci templomot, amely a IX. században épült. Utunkat folytatjuk Limassol fele. Útközben rövid meg­állót tartunk Aphrodité legendás szülőhelyénél, a Petra tou Romiou-nál. A monda szerint az istennő itt lépett ki a habok­ból, és amerre járt, lába nyomán csodás növények, fák nőttek ki a földből. Következő megállónk az ókori romváros, Kurion, mely egykor virágzó görög-római település volt. Itt található egy, a mai napig működő görög-római színház és az Eustolius háza a korábbi nyilvános fürdő maradványaival. Tovább indulva Limassolban sétálunk egyet az óváros nyüzsgő bevásárló utcáin, majd a szállodában elfoglaljuk szobáinkat. Este vacsora.

2. NAP: PIHENÉS / LARNACA - NICOSIA KIRÁNDULÁS

Egész napos pihenési lehetőség a szállodában vagy a közeli strandokon. Aki szeretne, az jelentkezhet egy fakultatív kirán­dulásra. Velük larnacai városnézésre megyünk, ahol először a Szent Lázár templomot látogatjuk meg. Lázár által vezetett püspökség székhelye az egykori Kitionban volt található, amely Larnaka elődvárosa volt. A legenda szerint Kitionban temet­ték el Lázárt. Ezután megpihenünk Larnaka gyönyörű pálmafás sétányán. Továbbutazunk a város küldő részén fekvő Sós-tónál lévő Hala Sultan Tekke mecsethez, a muzulmánok egyik leg­fontosabb zarándokhelyéhez. Ezután Nicosiába utazunk, amely a sziget kettéosztott fővárosa, egyben a köztársaság pénz­ügyi és kulturális központja. Először a Ciprusi Múzeumot keres­sük fel, amely a sziget fő és legnagyobb régészeti múzeuma. Programunkban szerepel még a Szent János Katedrális nevet viselő ortodox templom meglátogatása. Ezután amennyiben az aktuális szabályok megengedik, Nicosia északi, a törökök által megszállt területére sétálunk. Itt meglátogatjuk a piaccsarno­kot és a Büyük Hant karavánszerájt, az 1572-ből származó Nagy Fogadót. Ma kulturális központnak ad otthont, számos hagyo­mányos és modern kézműves és művész található itt, akiket munka közben figyelhetünk meg. Este érkezünk vissza szállá­sunkra. Fakultatív kirándulás Larnaca - Nicosia : 50 EUR.

3. NAP: PIHENÉS

Egész nap fürdés, napozás, pihenés. A szálloda környékén több kitűnő strand is található. Aki inkább nézelődni szeretne, annak javasoljuk, hogy a szálloda mellől induló busszal menjen be Limassol történelmi központjába. Mivel kirándulásunk első nap­ján már megtekintettük a város legszebb látnivalóit, így már ismerős lesz a lovagvár, a régi kikötő, a nagy mecset és az Agia Napa katedrális. Érdemes a magas pálmákkal övezett tenger­parti sétányon is sétálni. Este vacsora.

4. NAP: PIHENÉS / TROODOS - KYKKOS KIRÁNDULÁS

Reggeli után, aki szeretne, egész napos fakultatív kiránduláson vehet részt. Az oda- és visszaúton a sziget legnagyobb hegyvo­nulatát, a Troodos-hegységet érintjük. Utunk először Troodos település főterére vezet, ahol hagyományos ciprusi terméke­ket áruló boltok és piaci árusok találhatóak. Rövid pihenő után következő megállónk a sziget leghíresebb, 1.200 m magasan fekvő Kykko kolostora. A XI. században alapított bizánci kolos­tor Ciprus leggazdagabb vallási intézménye. Itt őrzik a csodatévő Szűz Mária ikont, mely valószínűleg a XII. századból származik. Ezután tovább indulunk és egy tipikus ciprusi hegyi faluban, Kakopetriában, Ciprus ,,nyári üdülőhelyén" rövid pihe­nőt tartunk. A falu szélén áll a XI. századi, román alapokra épült Ayios Nikolaos templom, melynek freskói a Világörökség részét képezik. Az esti órákban érkezünk vissza a szállásra, vacsora. Fakultatív kirándulás Troodos - Kykkos : 50 EUR.

5. NAP: PIHENÉS / ÉSZAK-CIPRUS KIRÁNDULÁS

Egész nap pihenés a szállodában és fürdőzés a medencénél vagy a tengerparton. Aki pedig szeretne, az a mai napon ellátogat­hat Ciprus északi részére (török Ciprus) egy egész napos fakulta­tív program keretében. Először a Szent Hilarion várhoz jutunk, amely egy hegyen, különböző magasságokban helyezkedik el. A vár három részből áll: a várőrségből, a középső várból és a felső udvarból. Ha tiszta az idő, a középső várból a Kyrenia-hegység és a Földközi-tenger térsége is látható. Következő megállónk Kyrenia, Ciprus legészakibb kikötővárosa, ahol először a várat látogat­juk meg. A várban található múzeumban megtekinthetünk egy 2.000 éves hajóroncsot rakományával együtt, amelyet Kyrenia partjainál találtak meg. A vár megtekintése után rövid pihenőt tartunk a kikötőben, mielőtt továbbutazunk a festői Bellapais kolostoregyütteshez, amely a gótikus építészet remekműve. A határátlépéshez szükséges a személyi igazolvány, valamint a megfelelő cipő azok számára, akik szeretnének felgyalogolni a vár bástyájához, az egyenetlen, lépcsővel tarkított útvonalon. Kint tar­tózkodásunk során a fakultatív programok sorrendje változhat az időjárás és a nyitvatartások függvényében. Aki nem jön a fakulta­tív kirándulásra, az pihenhet a szállodában, fürödhet a tengerben. Fakultatív kirándulás Észak-Ciprusra: 75 EUR.

6. NAP: LIMASSOL - PAPHOS/LARNAKA - BUDAPEST

A szállodából reggel kicsekkolás és transzfer a paphos-i repü­lőtérre, majd onnan menetrend függvényében várhatóan kora délután szállunk fel. A Július 25-én induló csoport repülőgépe este indul vissza Budapestre Larnakáról.  


A Július 25-én induló csoportnál a repülőgép esti hazaindulása miatt a programok sorrendje felcserélődik! 

Szállás: 4 csillagos szálloda

Ellátás: Reggeli + fakultatív vacsora

Közlekedés: Repülővel

x Ciprus, a szerelem szigete

IDŐPONTOK & FOGLALTSÁG

6 nap
idén 2 alkalommal

359 000 Ft-tól
személyenként

Kapcsolódó ajánlatok