Újra jár a “Roxfort Expressz”, a Skót-felföld látványos vonatjárata. A Harry Potter filmekből ismert gőzvasút egy biztonsági ellenőrzést követően kényszerült leállásra. Friss hír, hogy néhány változtatást követően augusztus 8-tól a szezon végéig megadták az átmeneti működési engedélyt a hatóságok, így újra utasokat szállít a világ egyik leghíresebb vasútja. 

A gőzös annyira népszerű, hogy gyakran napi több száz látogató érkezik Glenfinnanbe, hogy megnézhesse látványos átpöfögését a filmekből ismerős viadukton. 

Azok számára, akiknek bakancslistás a "Hogwarts Express" személyes átélése, érdemes még az idei szenzonban megejteni az utat, hogy még az eredeti pompájában élvezhessék a vonatot. Nem találtunk információt a kocsik és problémás záraik, ablakaik felújításának hosszáról, de azt nem tartjuk valószínűnek, hogy soha többé nem indul újra a népszerű járat.

Legjobb ár garanciás skót-felföldi utazási ajánlatért szállással, repülőjeggyel, transzferrel és a vágyott vonatjegyekkel válaszolj néhány kérdésünkre: https://mortons.hu/skot-felfold-ajanlat

A Jacobite 

A hivatalosan The Jacobite névre hallgató gőzvasút panorámaútvonalon közlekedik és 1984 óta képezi szerves részét Skócia turizmusának. Jelenlegi nevét 1995-ben kapta a skót történelem fontos részét képező jakobita mozgalom után. A vonat az elmúlt években töretlen népszerűségnek örvend a Harry Potter filmekben való megjelenésének köszönhetően.

A Jacobite kocsijai és lélegzetelállítóan látványos útvonala több Harry Potter filmben is megjelenik, bár a filmekben látható gőzmozdony jelenleg csak a Warner Bros. londoni stúdiójában tekinthető meg.

jacobite roxfort expressz skócia

A Hogwarts (Roxfort) Express október 27-ig minden nap 10:15-kor indul Fort Williamből és 12:25-kor érkezik meg Mallaigbe, majd 14:10-kor visszaindul, és 16:00-ra meg is érkezik.

Népszerűségét mi sem példázza jobban, hogy a nagy kereslet miatt egy másik gőzmozdonyt és vonatot is elindítottak az útvonalon, amely 2023. szeptember 29-ig szintén minden nap üzemel. Ez a járat 14:30-kor indul Fort Williamből és a visszaúton 18:52-kor érkezik Fort Williambe. 

A vonat útvonala körülbelül 66 kilométeres, és számos látványos helyszínt érint, az úton bepillantást nyerhetünk a Skót-felföld természeti csodáiba, mély történelmébe és építészeti emlékeibe. 

Felnőtt jegyek 57 fonttól (kb. 25500 Ft) , a teljes Potter-élményt nyújtó fülkék 385 fonttól (kb. 172e Ft) érhetők el. Foglalás és bővebb információ: https://westcoastrailways.co.uk/jacobite/fare-prices

Fort William 

ben nevis fort william

Ez a 10 ezer körül lakosú kisváros a Skót-felföld egyik legfontosabb idegenforgalmi központja és a második legnagyobb városa Inverness után. A város közelében található számos 1000 méter fölötti magasságú hegy mellett a Brit-szigetek legmagasabb hegye, a Ben Nevis. Nem meglepő, hogy a város népszerű a hegymászás és hegyi túrázás kedvelőinek körében, és nevezetesek az innen induló kerékpárutak is. 

Fort William évente megrendezi a helyi kultúrát ápoló és népszerűsítő Fort William Mountain Festivalt. A város és környéke a Harry Potter filmsorozat mellett olyan híres filmek forgatási helyszínéül szolgált, mint a Rettenthetetlen és a Hegylakó. 

A Glenfinnan Viadukt 

A Roxfort Express útvonalának minden bizonnyal legismertebb eleme az 1897-ben épített Glenfinnan Viadukt. Ez 381 méter hosszú és 30 méter magas építmény lélegzetelállító kilátást nyújt a Finnan folyó völgyére és annak környékére, többek között a Glenfinnan Monumentre, amely Skócia egyik legikonikusabb építménye és a gőzmozdonyhoz hasonlóan a jakobitákat ünnepli.

glenfinnan emlékmű skót felföld

A viadukt és környezete szolgált a Harry Potter és a Titkok Kamrája című film egyik emlékezetes kulcsjelenének helyszínéül. 

A Skót-felföld változatos tájai 

Bár a Jacobite útvonala mindössze 41 kilométer, az útvonal környezete változatosságának köszönhetően Skócia tájainak számos csodálatos oldalát megmutatja. A legmagasabb brit hegyen kívül elhalad Skócia legnyugatibb nem szigeten található vonatállomása, legmélyebb édesvizű tava és legrövidebb folyója mellett is.

Az út a hegyekben található Fort Williamtől egészen a tenger partján elhelyezkedő Mallaigig húzódik, és változatos tengerszint feletti magasságának köszönhetően a Skót-felföld időjárásának különböző oldalait is megtapasztalhatjuk a körülbelül kétórás út során.