A FlightRadar24 internetes járatkövető szolgáltatás adatai szerint múlt héten a kereskedelmi célú repülőjáratok száma rekordott döntött. Július 6-án, csütörtökön összesen 134 386 kereskedelmi járatot követtek, amely a járvány előtti, 2019-es csúcsot döntötte meg.  

A rekorder nap és a légiforgalom helyreállása 

A FlightRadar24 által múlt csütörtökön mért legforgalmasabb nap a kereskedelmi célú járatokra vonatkozik. A honlap statisztikai oldala szerint ez a kategória tartalmazza a kereskedelmi utasszállító járatok mellett az áruszállítást, a charterjáratokat és az üzleti járatok egy részét. A kategórián így kívül esnek például a magángépek, a mentőrepülések és a katonai gépek. 

flightradar járatok követése légiközlekedés

A múlt heti rekord azért is fontos, mert a nemzetközi légiforgalom világjárvány utáni teljes helyreállását vetíti előre, mely a korábban várt 2025-28 helyett jóval hamarabb következett be. Két nagy rekord már május végén is volt, egyik nap 22000 követett járat volt egyszerre a levegőben, ami abszolút eddigi rekord, illetve 24 óra alatt összesen, minden általuk látott gépet beleszámolva 253 000 repülést regisztrált a rendszerük, amely szintén eddigi csúcs.

Guinness rekord: A világ legkövetettebb járata 

A járatkövető weboldal adatszolgáltatóként a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. A valaha volt legkövetettebb gép a 2022. szeptember 13-án, II. Erzsébet brit királynő koporsóját a skóciai Edinburghból Londonba szállító repülőgép volt.

A jeladó bekapcsolása utáni percben 6 millió követési kérés érkezett, és 4 790 000 ember követte az út számottevő részét, ami a korábbi rekorder eredményének közel duplája. A teljes utazás során a FlightRadar24 összesen több mint 76 millió követési kérést dolgozott fel.

A hirtelen megnövekedett kereslet hatására a weboldal össze is omlott egyszer, de a problémát szerencsére hamar megoldották, így a koporsót szállító ZZ177 RAF Boeing C-17A Globemaster III a nagy presztízsű Guinness rekorderek közé léphetett. Ezzel az eseménnyel egyidőben ráadásul körülbelül 200 ezer felhasználó “követett” tévesen egy Edinburghban a talajon tartózkodó Turkish Airlines gépet a rekorder helyett.

FlightRadar24 

A 2006-ban alapított FlightRadar24 a Guardian szerint a világ leghitelesebb járatkövető szolgáltatása. A honlapon valós időben követhetjük a világ járatainak túlnyomó többségét, és a körülbelüli térkép szerinti elhelyezkedésen kívül olyan információkat is szolgáltat, mint kiindulópont, célállomás, járatszám, a repülőgép típusa, jelenlegi magasság és utazási sebesség. Lehetőség van továbbá korábbi járatok mozgásának visszajátszására repülőtér, légitársaság, járatszám, egy konkrét repülőgép vagy egy gép típus alapján.  

Ezeket az adatokat főleg a repülőgépek által a légiirányítók felé sugárzott információk alapján az ADS-B nevű technológia segítségével önkéntes repülés-rajongók szolgáltatják. A FlightRadar24 30 ezer csatlakozott fogadóegysége a világ legnagyobb ADS-B hálózatává teszi, bár ezzel a technológiával az európai gépek csak 80, Amerika repülőinek pedig csupán 60 százaléka van felszerelve, így a szolgáltatás más adatforrásokat is, például műholdas adatokat és az USA légiközlekedésért felelős ügynökségének publikus adatait is használja.  

Természetesen vannak járatok, melyek adatait biztonsági okokból nem közlik. Ilyenek az államfők és kormányok saját gépei, a magánrepülőgépek, a hadászati célú repülések és az érzékeny rakományt szállító repülők. Ezeknek a száma naponta 85 ezret is elérheti, de nagy részük nem került a múlt heti rekordba.