Amikor tengerpartok, strandok vizére gondolunk, a kék és a zöld különböző árnyalatai jelennek meg a szemünk előtt. A legtisztább vizű trópusi partokat sokszor drágakőhöz hasonlítva türkizként emlegetjük. Létezik azonban egy strand, aminek vizét egy egész más drágakőhöz lehet hasonlítani: a rubinhoz. A vörös vizű és sötétvörös (szinte fekete) homokú tengerpart Iránban, Hormuz szigetén található.

Ez aprócska sziget a Perzsa-öbölben, Irán Hormozgán tartományában található, és nem csak partjai színpompásak: A sokszor Szivárvány-szigetnek becézett Hormuz igazán látványos természeti adottságokkal rendelkezik. 

Hormuz, a Perzsa-öböl vörös ékköve 

tengerpart perzsa-öböl irán hormuz sziget

A mindössze 42 négyzetkilométeres, és csupán háromezer állandó lakossal rendelkező sziget körülbelül 8 kilométerre található Irán partjaitól. A közeli Bandar Abbas nagyvárosból naponta többször indulnak kompok Hormuz szigetére. A sziget ezen kívül megközelíthető még a közeli Kesm szigetről, szintén komppal. Mind Bandar Abbas, mind Kesm rendelkezik nemzetközi repülőtérrel. 

Bár Hormuz szigete a történelem során jelentős állomása volt a Perzsa-öböl tengeri kereskedelmének. 1505 és 1622 között a közel-keleti portugál tengeri jelenlét, és az Európa és India közötti kereskedelem egy részének kiemelkedően fontos őre volt. Kiépülését és jelentős fejlődését a történelem során megakadályozta, hogy a szigetnek nincs saját vízforrása, és az esős napok száma sem volt elegendő az itt élők szükségleteinek fedezésére.

Miután közös brit-perzsa erők 1622-ben visszafoglalták a szigetet a Portugáloktól, a perzsa sah nem tartotta érdemesnek a szigetet sem arra, hogy kereskedelmi központ, sem arra, hogy katonai támaszpont legyen, így a sziget fejlődése megrekedt és elszigeteltsége nőtt, ez biztosította a sziget máig érezhető és élvezhető természeti érintetlenségét. 

A huszadik század végén a sziget újra fejlődésnek indult, hála egy újonnan kiépített vízvezetéknek. Ezzel egyidőben a turizmus is beindult, ám mivel a legtöbb látogató továbbra sem éjszakázik helyben, esténként nyugalom és béke honol a szigeten, többek között ennek köszönhetően pedig a helyiek vendégszeretete is állandó. 

A szigeten egy betonozott út és több földút található, és ennek megfelelően az autóforgalom is minimális, a helyiek és a turisták jellemzően biciklivel és tuk-tukokkal közlekednek. Az útról nyíló kilátás már önmagában is lenyűgöző. 

Red Beach

red beach hormuz

Hormuz szigetének leghíresebb attrakciója a Vörös part, ahol a parti homok vas-oxid tartalma megszínezi a vizet, és így az rubinvörös, szinte vérvörös árnyalatot kap. A strand vizében a fürdőzés teljesen biztonságos. 

A part és a víz színét adó vörös vas-oxid, vagy más néven gelack, kerámiák, textilek, kozmetikumok színezőanyaga és még ételszínezékként is gyakran használják. A helyi étrendnek is fontos része, a tomshi nevű kenyér fontos összetevője. 

A fürdőzéstől talán csak az rettenthet el minket, hogy a vízben található gelack a bőrünket is megszínezheti, így mindenkinek érdemes mérlegelni, hogy rövid ideig tartó vörösség megéri-e a rubinvörös vízben való fürdőzés életre szóló élményét. Szerintünk meg.

Szivárványszínben pompázó strandok és völgyek 

silver beach ezüst strand hormuz

Hormuz szigete szerencsére azoknak is kínál bőven természeti látnivalókat és fürdőzési lehetőségeket, akik nem szeretnének megfestődni. A vörös színű parthoz közel található a Silver Beach, azaz Ezüst part, amelynek csillámló homokjának és számtalan apró, színes kavicsának köszönhetően nyújt különleges strandélményt.

hormuz szivárvány

A túrázni vágyok pedig ellátogathatnak a sziget délnyugati részén található, és a főútról könnyen megközelíthető, fehér, sárga, vörös, rózsaszín és lila színekben pompázó hegyek által körülvett Rainbow Valleybe, azaz Szivárvány-völgybe, ami különleges színeivel és kietlen szikláival földöntúli látvánnyal kecsegtet. 

Ezen kívül vár még a Szobrok Völgye, a Csend Völgye, a Sós Istennő és a sziget számos barlangja, tengerparti kőhídja.

Hormuz, a sziget egyetlen települése 

A szigeten egyetlen település található, a szigettel megegyező nevű falu. A faluban és kikötőjében elszórva találhatók kávézók és éttermek, ahol a helyiek együtt kávéznak és étkeznek a látogatókkal.

A művészetek iránt érdeklődök megcsodálhatják a sziget leghíresebb művésze, Ahmad Nadalian által 2009-ben alapított múzeumot és galériát, mely a település központjában található. A művész saját rezidenciáját alakította műteremmé és múzeummá. Környezetszobrászati alkotásain és saját gyűjteményén kívül megtekinthetjük az általa által tanított helyi nők műveit is. 

Hormuz településtől sétatávolságra pedig a történelem és várromok kedvelő számára ígér nagyszerű időtöltést a Portugál erőd romja, amit a nem meglepő módon a portugálok építettek 1515-ben, és a helyi vörös sziklák adta kövekből épült. 

A Hormuzi talajszőnyegek 

A sziget ezeréves kultúrájának hagyatékai a színpompás talajszőnyegek, amiket a helyi művészek alkotnak Hormuz partjain neves ünnepnapok alkalmával. A sziget színes talaját szőnyegszerűen elrendezve alakítanak ki lenyűgöző, színes mintákat, amiket sokszor a sziget és a Hormozgán régió mítoszai ihletnek.